“Na celosvetovej úrovni sa každoročne plytvá ohromnými 1,3 miliardami ton potravín, ktoré by mohli nasýtiť tri miliardy ľudí,” uviedol podľa agentúry DPA regionálny predstaviteľ Organizácie OSN pre výživu a potravinárstvo (FAO) Hirojuki Konuma.
Ak by sa podarilo znížiť počet plytvania potravinami podarilo by sa nasýtiť až 870 miliónov ľudí
Znížením tohto plytvania o štvrtinu by sa mohlo nasýtiť 870 miliónov ľudí, ktorí na svete trpia dlhodobým hladom.
Podľa odhadov FAO spomedzi 870 miliónov hladujúcich ľudí sa 536 miliónov nachádza v Ázii.
Konuma ďalej zdôraznil, že podiel plytvania potravinami je v rozvojových krajinách nižší ako v rozvinutých západných štátoch.
FAO odhaduje, že 42 percent ovocia a zeleniny a 30 percent obilnín sa stratí v dodávateľskom reťazci medzi poľnohospodármi a konzumentmi.
FAO sídliaca v Ríme predpokladá, že sa jej novým programom, zameraným na posilnenie potravinovej bezpečnosti v oblasti Ázie a Tichomoria, podarí znížiť rozsah plytvania potravinami. Jedným z nástrojov má byť zlepšenie informovanosti verejnosti o tejto téme i ovplyvňovanie vládnej politiky krajín, ktorých sa to najviac týka.
mž