Opoziční aktivisti narušili priebeh osláv zvrchovanosti. Galka provokatéri “zahriali pri srdci”, Podmanický hovorí o “najatej zväzovej úderke” opozície a politickom zneužívaní štátnych sviatkov

Opoziční aktivisti narušili priebeh osláv zvrchovanosti. Galka provokatéri “zahriali pri srdci”, Podmanický hovorí o “najatej zväzovej úderke” opozície a politickom zneužívaní štátnych sviatkov

Stará Bystrica 18. júla 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar )

 

Slovenská opozícia opäť preukázala svoju “slušnú” tvár, keď jej prívrženci počas Osláv zvrchovanosti pri príležitosti 26. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky v sobotu 14. júla v obci Stará Bystrica narúšali oficiálny program pískaním. K tomuto vyčíňaniu sa slovami poslanca Galka de facto prihlásila SaS, čo viacerí vládni predstavitelia označili za zneužívanie štátnych sviatkov a symbolov Slovenskej republiky na špinavý politický boj.

Na snímke poslanec NR SR Ján Podmanický (SMER-SD)

Celý incident vysvetlil starosta obce a poslanec Národnej rady Ján Podmanický (Smer-SD).

Reklama

Na sociálnej sieti napísal: “Na Oslavách zvrchovanosti v Starej Bystrici sa zúčastnilo približne 3-tisíc ľudí, ktorí počas prejavu Roberta Fica reagovali slušne, privítali ho potleskom a po skončení jeho prejavu mu slušne zatlieskali. Keď začal Robert Fico rozprávať, z druhého konca námestia sa začali ozývať hvizdy asi piatich, šiestich ľudí. Nikto ďalší sa k nim nepridal. Neskôr mi viacerí občania povedali, že dotyčných mladých ľudí nepoznali, a dokonca keď ich slušne upozornili, aby nevyrušovali ostatných, mladí chlapci sa im začali agresívne vyhrážať,” vysvetlil dlhoročný starosta obce.

Dodal, že už v sobotu ráno pred oslavami dostal informáciu, že do Starej Bystrice sa chystajú provokatéri, pravdepodobne organizovaní jednou z opozičných strán. Do obce pod%la neho prichádzajú každoročne tisíce ľudí, ktorí sa správajú slušne, navzájom sa rešpektujú, hoci môžu mať rozličné politické postoje. “Toto, čo v sobotu zorganizovali opoziční predstavitelia je len dôkazom toho, že v mene politického boja sa nezastavia ani pred zneucťovaním štátnych sviatkov a výročí. Robert Fico, ani žiadny ďalší rečník, na tomto podujatí ani slovom neurazil opozičných predstaviteľov, pretože sa to jednoducho pri oslave štátneho výročia nepatrí,” podotkol Ján Podmanický.

Reklama

“Robert Fico sa nebojí chodiť medzi ľudí. Hoci vedel, že v Starej Bystrici zrejme opozícia bude mať provokatérov, nebál sa prísť a nebál sa vystúpiť, lebo je normálny chlap, ktorý sa neroztrasie pred pár krikľúňmi. Na rozdiel do neho je taký Ľubomír Galko obyčajný zbabelec, ktorý nielenže nechodí medzi ľudí, lebo sa bojí, čo by mu povedali, ale je taký slaboch, že musí dať odpočúvať svoju sekretárku, aby zistil, či o ňom niečo nehovorí. Zmohol sa akurát tak na vypiskovanie po trojnásobnom premiérovi, a aj na to si musel najať zväzácku úderku. Toto bol minister obrany Slovenskej republiky, a dnes je jeden z hlavných predstaviteľov opozície,” reagoval poslanec na slová Ľubomíra Galkja, ktoré prinášame nižšie.

 

 

 

Galko: Takýto počin miestnych ľudí ma zahrial pri srdci

Reklama

Ako napísal poslanec Podmanický, jeho kolega z Národnej rady, poslanec SaS Ľubomír Galko sa statusom na sociálnej sieti sám priznal, že išlo o aktivistov opozície, na ktorých je dokonca hrdý.

“Priatelia, mám overené info, že stroskotanca Fica počas prejavu na Oslavách zvrchovanosti v Starej Bystrici v poslednú sobotu vypískali. Nebolo by to zvláštne, keby to nebolo v samom “brlohu” Smeru  kde Fico v minulosti nalial desaťtisíce a desaťtisíce eur z rezervy predsedu vlády pre svojho kolegu starostu Podmanického. Dokonca potom ani nešiel zapáliť vatru zvrchovanosti a aj s ďalším smerákom a porazeným bývalým županom Blanárom radšej ušli. Vatru nakoniec zapálili poslanci Zelník (SNS) a Janckulík (nezávislý).”

“Ja viem, že človek nemá byť škodoradostný, ale predsa len takýto počin miestnych ľudí, ktorí ukázali, že za peniaze sa nedá kúpiť všetko, ma mierne zahrial pri srdci. Lebo zaslúži si to, lotor jeden – aby mu ľudia dali pocítiť, čo si o ňom myslia.”

 

 

Reklama

Následne po reakciách vládnych poslancov Galko svoj príspevok rozvinul a priniesol akési neoverené údajné vyjarenia niektorých provokatérov.

“Obyvateľ Bašternákovho bytu dostal tým vypískaním od ľudí v Starej Bystrici priamo na solar. Najprv zvolal tlačovku, kde vysvetľoval, že pískalo len 30 ľudí z 2 000, ktorých tam doniesla opozícia. Potom jeho podržtaška Podmanický dokonca v statuse tvrdil, že ich bolo len 5 alebo 6 a vraj ich naverboval Galko. Ďalšia podržtaška Blanár ako naprogramovaný robot tvrdil, že klamem a že Fico pri podpaľovaní vatry zvrchovanosti bol. Hoci viacero poslancov, dokonca z koalície potvrdilo, že odtiaľ zdúchol a teda potvrdili moje slova, Blanár si šiel stále svoje, zrejme na to nemal software.

“A mne sa medzitým valia vyjadrenia priamo od ľudí, čo na tej akcii boli a aj od niektorých, čo si priamo “zapískali”. Jeden píše, že “pískalo skoro celé námestie, a pískal som aj ja. A keby som mal paradajku, tak ju po ňom aj hodím. Bol to riadny piskot a hukot”. Druhý: “My sme stali vpredu a pískali sme aj my, aj naši kamoši, čo tam boli na chate a aj domáci ľudia. Potom začali chodiť pomedzi nás nejakí páni v oblekoch a vyhrážali sa nám, že ak neprestaneme, poštvú na nás policajtov. A aj za dvoma išli a ukazovali prstom na nás. Mali sme strach, tak sme radšej potom prestali”. Tretí: “Fica vypískalo viac ľudí ako len pár. Dokonca som počul, ako Podmanický ešte predtým hovoril nejakým ľuďom, že má strach, aby nebol Fico vypiskaný”. Štvrtý: “A nejaký pán tam dokonca tak nadával, že to bolo počuť až do mikrofónu”.

 

 

Blaha: Opozícia nemá zábrany

Zúfalosť a nehorázné praktiky “slušnej” opozície okomentoval ja poslanec Ľuboš Blaha (SMer-SD):

“Slovensko si pripomína Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Je to deň, kedy treba vyjadriť úctu k vlastnému štátu a jeho histórii. Tak je to normálne v každej vyspelej krajine. Neviem si predstaviť, že by americké politické strany pri každoročných veľkolepých oslavách Deklarácie nezávislosti zneužívali tento sviatok na to, aby na spomienkové podujatia posielali svoje politické komandá, aby tam robili bordel. To len na Slovensku sa vždy nájde nejaký zakomplexovaný truhlík, ktorý potrebuje zneužívať ešte aj spomienkové podujatia na lacné politické útoky proti Robertovi Ficovi. Niečo neskutočné…”

To, čo sa stalo v Starej Bystrici, je podľa Blahu len ďalším dôkazom, že slovenská opozícia nemá žiadne zábrany. “Nevážia si slovenské dejiny, slovenské symboly, slovenskú štátnosť. Čo čakať od strany, pre ktorú sú prednejšie teplé rožky než štátne sviatky. Čo čakať od ľudí, ktorých jediným zdrojom vlastenectva boli regále v Kauflande s treskovým šalátom. Čo čakať od ľudí, ktorí si vážia len trh, biznis, prachy a Ameriku.”

Reklama

“Ak by sa títo ľudia niekedy dostali k moci, tak bez mihnutia oka zapredajú celé Slovensko – za špinavý groš. Dnes posielajú svoje stranícke komandá, aby ničili výročia, na ktoré môže byť Slovensko právom hrdé. Keď budú vládnuť, rozpustia celú našu národnú identitu v kokakole a budú sa tváriť, akí sú hrozne liberálni, svetoví, moderní. A pritom sú len prázdni a skazení služobníčkovia nadnárodného kapitálu.”

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali