Opozícia reaguje na rozpustenie policajného “tímu Kuciak”. Matovič: Šéf tímu Juhas je pre Lučanského “životné ohrozenie”. Simon: Je to umelé vytváranie prekážok vyšetrovania

Opozícia reaguje na rozpustenie policajného “tímu Kuciak”. Matovič: Šéf tímu Juhas je pre Lučanského “životné ohrozenie”. Simon: Je to umelé vytváranie prekážok vyšetrovania

Bratislava 23. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Predseda OĽaNO Igor Matovič a šéf Maďarského fóra Zsolt Simon reagovali na včerajšie zrušenie vyšetrovacieho “tímu Kuciak”, o ktorom rozhodol prezident policajného zboru Milan Lučanský, keďže tento týždeň došlo k podaniu obžaloby na skupinu páchateľov dvojnásobnej úkladnej vraždy z februára 2018

Na snímke prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský

Na utorkovej tlačovej konferencii hnutia OĽaNO, na ktorej Igor Matovič čítal správy z údajnej komunikácie medzi Martinom Glváčom zo Smeru-SD a obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom z mobilnej aplikácie Viber, hovoril aj o zániku policajného tímu, ktorý riešil prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Novinár Eugen Korda z časopisu Týždeň doslova v otázke Matovičovi uviedol, že “vyšetrovací tím Kuciak bol rozprášený na márne kúsky”.

Reklama

Matovič povedal, že šéf tohto tímu Peter Juhás je pre prezidenta PZ Milana Lučanského “životné ohrozenie”.

“Ak by Juhásovi a tomu tímu, čo doteraz robili pri vyšetrovaní vraždy Jána a Martiny a sú hrdinovia, ak by im dali ostatné veci, oni by to dotiahli do konca,” tvrdí Matovič.

Reklama

“Preto sa robili aj celá veľká reorganizácia NAKA. Urobili inú štruktúru, len aby si upratali ľudí tak, aby žiadne ohrozenie nebolo.” Obžaloba v príápade Kuciak podľa Matoviča nepadla kvôli tomu, že je šéfom polície Lučanský alebo vďaka “rozpútaniu pekla” šéfa Generálnej prokuratúry Čižnára, ale naopak napriek nim. “Oni na tom nemajú žiadne zásluhy,” myslí si líder OĽaNO.

“Juhásovi teraz hovorí: ‘Ty si urobil všetko fajn, urobil si si svoju robotu, choď si oddýchnuť. Vedia, že ak by robil ďalej, tak išiel by po nich ako po údenom’,” dodal.

Matovič tvrdí, že podľa jeho zákulisných informácií by mal do konca mandátu súčasnej vlády odstúpiť jednak šéf Generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár zo zdravotných dôvodov a aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, aby si vraj vláda navolila do týchto funkcií “svojich” nových ľudí.

 

Simon: Koalícia nechce mnohé trestné činy vyšetriť

Reklama

Nezaradený poslanec NR SR a predseda Maďarského fóra Zsolt Simon vyjadril nesúhlas s tým, že vyšetrovací tím, ktorý riešil vraždu Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej rozpustili hoci zistil nové skutočnosti o ďalších trestných činoch.

“Za zarážajúce považujeme, že šéf tohto vyšetrovacieho tímu pán Juhász bol „odstavený“ od vyšetrovania káuz, ktoré hýbu Slovenskom. Aj toto je dôkaz toho, že táto vládna koalícia nechce mnohé trestné činy vyšetriť a preto je potrebné zmeniť systém riadenia polície a prokuratúry a to od základov.”

Podľa názoru Simona tento tím mal zostať zachovaný a mal pokračovať vo vyšetrovaní ďalších závažných trestných činoch o ktorých získali dôkazy pri vyšetrovaní. “Rozhodnutie o jeho rozpustení považujeme za umelé vytváranie prekážok aby tí, čo preukázali svoje morálne a odborné schopnosti nemohli prispieť k odhaleniu ďalších trestných činov.”

 

Galko požiada brannobezpečnostný výbor, aby rokoval o tom, prečo bol zrušený vyšetrovací tím Kuciak

Reklama

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Ľubomír Galko požiada výbor, aby rokoval o tom, prečo bol zrušený vyšetrovací tím Kuciak. Na výbor by podľa neho mala prísť ministerka vnútra Denisa Saková a policajný prezident Milan Lučanský. Ten v utorok zrušil vyšetrovací tím, ktorý sa zaoberal vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Ako dôvod uviedol, že vražda, ktorá otriasla celým Slovenskom, bola vyšetrená v krátkom čase a teraz je na ťahu súd.

Galko na dnešnej tlačovej konferencii zdôraznil, že od ministerky Sakovej čakajú poslanci Demokratickej strany urýchlené vysvetlenie toho, čo sa vlastne dialo, prečo bol vyšetrovací tím takýmto expresným spôsobom zrušený a čo bude nasledovať. „Na to rozhodne nestačí v dnešnej dobe jeden status na Facebooku policajného zboru. Budem žiadať, aby ministerka vnútra a policajný prezident prišli na výbor vysvetliť tento krok, tak ako minulý týždeň prišli vysvetliť, aké kroky podnikli v súvislosti so zverejnenou komunikáciou medzi Marianom K. a Dobroslavom Trnkom (bývalým generálnam prokurátorom, pozn. SITA),“ povedal Galko.

Priblížil, že spolu s kolegami z Demokratickej strany očakávajú vytvorenie nového vyšetrovacieho tímu, ktorý bude postavený na kostre toho pôvodného v čele s vyšetrovateľom Reném Juhászom. „Tento vyšetrovací tím by mal byť k dispozícii pre súd a prokuratúru a mal by vyšetrovať aj všetky súvisiace trestné činy, ktoré z doterajšieho vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplynuli,“ dodal Galko.

 

Za slušné Slovensko: Pán Lučanský, žiadame od Vás vysvetlenie

Iniciatívu Za slušné Slovensko zaujíma, prečo Lučanský nenechá tím, ktorý odviedol dobrú prácu, úspešne uzavrel zložitý prípad a prispel k zvýšeniu dôvery v políciu, pracovať ďalej aj na ďalších závažných podozreniach. Iniciatíva tiež podotýka, že vyšetrovací tím sa zaoberal aj objednávkami vrážd advokáta Lipšica, prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku a podozreniam z korupcie a zneužití funkcii verejných činiteľov.

“Vysvetlite verejnosti, kto sa bude ďalej zaoberať kauzami, ktoré sa pri vyšetrení objavili? Kto bude riešiť výpovede Zoltána Andruska o ministerke vnútra Sakovej a ministrovi sociálnych vecí a rodiny Richterovi? Neznamená rozpustenie tímu Kuciak aj rozpustenie jeho výpovede v spleti všetkých káuz až kým sa úplne nestratí a neohrozí tak stoličky spomínaných ministrov?,” pýtajú sa členovia iniciatívy v príspevku, ktorý zverejnili na sociálnej sieti.

Dodávajú, že policajný prezident by nemal zabúdať nato, že dôvera, ktorú má od predstaviteľov štátu a verejnosti, je veľmi krehká a aj preto žiadajú jasné vysvetlenie toho, prečo bol tím Kuciak rozpustený, ako aj informácie o tom, ako sa bude ďalej postupovať pri vyšetrovaní ďalších káuz.

“Od začiatku sme na námestiach žiadali dôkladné vyšetrenie vraždy Jána a Martiny. Členovia tímu Kuciak vykonali skvelú a promptnú prácu. Ukázali nám, že Slovenská polícia má vo svojich radoch čestných a veľmi schopných policajtov, ktorým môžeme dôverovať. Nemôžeme preto dovoliť, aby boli z neznámych príčin práve týmto dôveryhodným vyšetrovateľom odoberané závažné kauzy,” dodávajú na záver.

Jaroslav Zajac

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali