Ondrejcsák: SR sa na tretej vlne PESCO nezúčastní, NATO a EÚ nie sú súperi

Ondrejcsák: SR sa na tretej vlne PESCO nezúčastní, NATO a EÚ nie sú súperi

Brusel/Bratislava 12. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Demeš)

 

Obranný segment Rady EÚ pre zahraničné veci prijal v utorok v Bruseli aktualizovanú novú sériu 13 projektov, ktoré sa majú uskutočniť v rámci projektu Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO). Slovensko sa na tretej vlne projektov nezúčastní, uviedol pre TASR štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák

Na snímke Róbert Ondrejcsák

Tajomník po skončení ministerských rokovaní v Bruseli uviedol, že hlavné debaty sa týkali PESCO a vojenských misií EÚ vo svete. Dodal, že 25 krajín EÚ, ktoré sa na PESCO zúčastňujú, schválili tretiu vlnu projektov, pričom Slovensko sa na nej nezúčastňuje. Ako pripomenul, Slovensko bolo úspešné s projektom EuroArtillery v prvej vlne projektov (marec 2018) a zúčastnilo sa aj na druhom slede projektov cezhraničnej obrannej spolupráce (november 2018), tentoraz však do nových iniciatív nešlo.

Reklama

“Náš postoj je, že by sme sa mali sústrediť na výsledky a až potom prijať nejaké nové záväzky,” vysvetlil.

Pri téme vojenských operácií EÚ Ondrejcsák zdôraznil záujem Slovenska aj naďalej pôsobiť na západnom Balkáne (operácia Althea v Bosne a Hercegovine) a poprosil svojich rezortných kolegov z EÚ, aby sa na tento región nezabúdalo. “Pre nás je to región, ktorý je strategický dôležitý pre našu bezpečnosť a aj z pohľadu priorít slovenskej zahraničnej politiky,” upozornil. Zároveň však dodal, že Slovensko je ochotné pomáhať aj v operáciách EÚ na severe Afriky a v oblasti Sahelu, kde je viacero misií zameraných na stabilizáciu pomerov v krajinách tohto regiónu.

Reklama

“Na Slovensku sa diskutuje o tom, ako by sme sa mohli zapojiť do týchto operácií. Doposiaľ takúto skúsenosť nemáme,” opísal situáciu a dodal, že Slovensko je ochotné podieľať sa v rámci strategickej solidarity aj na takýchto operáciách.

Na zasadnutí Rady ministrov pre obrannú politiku sú podľa Ondrejcsáka už tradičné diskusie o prehlbovaní spolupráce medzi EÚ a NATO. To je podľa neho “kľúčová téma” pre Slovensko, lebo obe organizácie sú dôležité pre jeho “dlhodobú stabilitu a bezpečnosť”.

“Najhoršie, čo sa môže stať, je to, že obe tieto organizácie začnú medzi sebou súperiť,” upozornil s odkazom, že takýto stav určite nie je v záujme Slovenska. Slováci to podľa jeho tvrdenia zdôrazňujú na každom fóre a urobil tak aj on na bruselskom podujatí. “Keď spolupracujú, obe organizácie môžu vyhrať. Ak začnú súperiť, tak prehrá každý,” skonštatoval a spresnil, že je jedno, či by EÚ a NATO medzi sebou súperili o vplyv alebo o úspech.

Na otázku, či bruselské rokovania poznačilo minulotýždňové vyhlásenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o “mozgovej smrti NATO”, Ondrejcsák uviedol, že priamo sa o tom nehovorilo. Pripomenul však, že Francúzsko je dôležitým štátom aj v EÚ, aj v NATO.

“Slovensko je za spoluprácu v rámci EÚ v oblasti obrany a bezpečnosti, lebo to môže posilniť Úniu ako celok a môže to posilniť aj takzvaný európsky pilier Severoatlantickej aliancie,” vysvetlil. V tejto súvislosti tiež upozornil, že záujmom Slovenska nie je “vytvárať nejaké náhradné platformy”, lebo pre SR je NATO najdôležitejšou bezpečnostnou garanciou a “tento stav je dobrý a nie je potrebné to meniť”.

Reklama

To však neznamená, že Slovensko nie je za užšiu obrannú spoluprácu štátov EÚ. Podľa Ondrejcsáka podporuje všetky nové iniciatívy Únie v oblasti obrany a bezpečnosti, tie však musia byť “komplementárne” s NATO. “Je všeobecný konsenzus, že Aliancia je základným kameňom európskej bezpečnosti a tento názor zdieľa drvivá väčšina krajín EÚ a NATO,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali