Ombudsmanka osobne upozornila ministra zdravotníctva na porušovanie práv žien pri pôrodoch

Ombudsmanka osobne upozornila ministra zdravotníctva na porušovanie práv žien pri pôrodoch

Bratislava 15. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Roman Hanc)

 

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová na osobnom stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským poukázala na závažné zistenia vyplývajúce z jej správy o dodržiavaní práv žien počas pôrodov

ombudsmanka Patakyová
Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová

Minister zdravotníctva si informácie týkajúce sa správy ombudsmanky z prieskumu vypočul a s jej závermi a odporúčaniami sa stotožnil. Zároveň zdôraznil, že problémy premietnuté v správe by podľa neho v 21. storočí mali byť už dávno vyriešené. Deklaroval snahu zrealizovať kroky vedúce k zlepšeniu situácie v oblasti dodržiavania práv žien počas pôrodov.Jeho cieľom je zmena systému zdravotnej starostlivosti tak, aby v centre záujmu bol pacient alebo pacientka, v tomto prípade rodička.

Reklama

„Na osobnom stretnutí som ministra zdravotníctva oboznámila so zásadnými informáciami o tom, ako sa na Slovensku dlhodobo porušujú práva žien pri pôrodoch. Zdravotnícky personál ženám napríklad stále vykonáva rutinné nástrihy hrádze, nezabezpečuje dostatočnú anestéziu pri šití, nerešpektuje intimitu a právo žien na súkromie a podobne. Vítam, že minister je naklonený presadzovať v tejto oblasti zmeny, dôležité bude ich premietnutie do praxe,“ uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Ako ukazujú výsledky prieskumu ombudsmanky, v rámci ktorého sa dotazníkom podarilo vyzbierať 3 164 výpovedí žien o skúsenostiach z pôrodov, napriek zlepšeniam v niektorých oblastiach, napríklad vo vnímaní správania zdravotníckeho personálu k rodičkám, zdravotná starostlivosť pri pôrodoch v plnej miere nezohľadňuje vedecký a lekársky vývoj pri plnom rešpektovaní práv žien. Najzávažnejšie sú zistenia o porušovaní práva na ochranu súkromia, práva na informovaný súhlas, na ochranu ľudskej dôstojnosti, rešpektovanie telesnej integrity a psychickej integrity,  ako aj na dodržiavanie práva užívať plody vedeckého pokroku a jeho využitia.

Reklama

 

Ombudsmanka žiada ministra zdravotníctva o zlepšenie pôrodníctva na Slovensku

Verejná ochrankyňa práv odporúča, aby sa v pôrodníctve zaviedli jednotne aplikované štandardy zohľadňujúce vedecký a lekársky vývoj pri plnom rešpektovaní práv žien. Žiada tiež realizáciu školení pre zdravotnícky personál s cieľom zvyšovať povedomie o problematike násilia páchanom na ženách, ako aj o potrebe zabezpečovať informovaný a slobodný súhlas. V súvislosti s rešpektovaním práva na súkromie a intimity žien navrhuje zabezpečiť primerané finančnéprostriedky pre zdravotnícke zariadenia, aby poskytovali dôstojné prostredie pre ženy a vyhovujúce pracovné podmienky pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas návštevy nemocnice v Michalovciach

Verejná ochrankyňa práv žiada okrem toho prijať legislatívnu úpravu, ktorá zákonom stanovíaby ženy, ako aj pacienti a pacientky (vrátane maloletých) mali pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti právo na prítomnosť osoby blízkej alebo osoby určenej pacientom alebo pacientkou.

Ombudsmanka tiež volá po vytvorení efektívneho kontrolného mechanizmuna prešetrovanie sťažností, ktorý zaručí nezávislé preskúmanie a sankcionovanie príslušných inštitúcií a zabezpečí kompenzáciu a nápravu pre dotknuté osoby.

Minister zdravotníctva uviedol, že sa návrhmi na zmeny bude zaoberať.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali