OĽaNO: Za kauzu odmeny pre advokáta Bžána by malo skončiť 7 funkcionárov

OĽaNO: Za kauzu odmeny pre advokáta Bžána by malo skončiť 7 funkcionárov

Bratislava 4. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Kauza odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, ktorá mala byť pôvodne vyplatená za zastupovanie v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG), si žiada odchod siedmich funkcionárov. Ide o šiestich členov predstavenstva a dozornej rady MH Manažment a ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili poslanci opozičného hnutia OĽaNO.

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga

“Namiesto toho, aby minister Žiga odvolal ľudí zodpovedných za toto plytvanie štátnych prostriedkov, snaží sa spolu s podriadenými celú vec relativizovať, lebo budú rokovať o znížení odmeny. Odmena je však jasne stanovená v zmluve, ktorú ministrovi podriadení podpísali. Je možné, že ľudia zo Smeru-SD majú s daným advokátom veľmi dobré vzťahy, a ten im v záujme ďalšej spolupráce dá nejakú zľavu,” pripustila Veronika Remišová. To ich podľa nej však nezbavuje zodpovednosti za to, že takto vysoko nevýhodnú zmluvu a objednávku v mene štátu podpísali.

Reklama

Poslankyňa pripomenula, že štátna spoločnosť MH Manažment, ktorej vedenie takúto pre štát nevýhodnú zmluvu podpísalo ešte počas fungovania Fondu národného majetku (FNM), bola založená v roku 2015. “Platné uznesenie vlády hovorí, že členov predstavenstva štátnych firiem má ministerstvo vyberať vo výberových konaniach. Pri výbere ľudí do vedenia tejto štátnej spoločnosti sme žiadne výberové konania nenašli, vláda Roberta Fica (Smer-SD) si tam dosadila politických nominantov, ktorí sa zrejme o záujmy občanov príliš nestarajú,” podotkla Remišová.

Zároveň pripomenula, že šéf MH Manažment Branislav Bačík už musel vysvetľovať kauzu služobných bytov FNM aj predražený prenájom služobného auta, keď za požičanie auta na jeden rok platil skoro toľko, za koľko sa dá taký model kúpiť. “Členka dozornej rady štátnej firmy pani Bolečková je zároveň predsedníčkou predstavenstva známej firmy Star EU, ktorú kedysi pri eurofondoch záujemcom odporúčal vtedajší generálny manažér Smeru-SD Ján Richter a ktorú preto vyšetrovala polícia,” tvrdí.

Reklama

Čerešničkou na torte je podľa nej ďalší člen dozornej rady MH Manažment Igor Lichnovský, ktorý pôsobí aj vo viacerých iných štátnych firmách. “Desať rokov bol jedným z dvoch spoločníkov firmy Capitalia. Druhým spoločníkom bol podľa mena človek Vladimír Jakub, ktorý je dnes súdený pre viaceré trestné činy v rámci tzv. mafiánskeho klanu. Vysoko podozrivá je aj samotná spoločnosť, ktorej polovicu dlho vlastnil tento nominant strany Smer-SD vo významných štátnych firmách. Pán Lichnovský sa svojho podielu zbavil v roku 2014, od roku 2015 má firma ako majiteľa schránku z ostrova v Indickom oceáne a nemá žiadneho konateľa,” povedala Remišová s tým, že podľa obžaloby, o ktorej by mal onedlho rozhodovať súd, bola spoločnosť Capitalia v čase, keď bol Lichnovský jej polovičným majiteľom, zapletená do fiktívnych obchodov s repkovým olejom a na podvodných odpočtoch DPH údajne okradla štát o viac ako sedem miliónov eur.

“Firma MH Manažment je nástupcom FNM a zo spisu Gorila vieme, aké veci sa vďaka politickým nominantom diali tam,” vyhlásila s dôvetkom, že ľudia z vedenia firmy sú za škandál plne zodpovední a musia odísť.

OĽaNO tiež vyzýva ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby z funkcie predsedu dozornej rady štátnej Eximbanky okamžite odvolal Lichnovského. “Pán Kažimír má na stene veľkým písmom napísané ‘Verejné financie = Vaše peniaze’. Preto nie je normálne, keď na tieto naše peniaze v štátnej banke z poverenia Kažimíra dozerá človek, ktorého firma tie isté peniaze podľa obžaloby údajne kradne,” dodala.

Poslanec OĽaNO Gábor Grendel zopakoval výzvu na odvolanie všetkých členov predstavenstva aj dozornej rady MH Manažment. “Problémom nie je len výber týchto ľudí, ale aj ich odmeňovanie. Šéf MH zarába lepšie ako premiér,” povedal Grendel.

Jozef Viskupič (OĽaNO) zdôraznil, že Obyčajní už zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom vysloviť nedôveru Žigovi. “Hneď, ako budeme mať dostatok podpisov, schôdzu zvoláme. Nie je na čo čakať,” uzavrel. OĽaNO, SaS a KDH zároveň vo štvrtok (5.10.) organizujú v Snine protest. Sninu si vybrali ako rodné mesto Radomíra Bžána.

Reklama

Žiga už vyzval vedenie MH Manažmentu, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny. Zároveň povedal, že sa necíti byť zodpovedný za zmluvu, na základe ktorej má štát platiť advokátovi desiatky miliónov eur.

Samotný Bačík uviedol, že sa žiadne miliónové odmeny advokátskej kancelárii Radomíra Bžána vyplácať nebudú a už vôbec nie desiatky miliónov eur, ako to prezentujú denníky. “Nikdy sme to netvrdili, nikomu sme to nepovedali,” spresnil Bačík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali