OĽaNO: Posilňujeme individuálne vzdelávanie

OĽaNO: Posilňujeme individuálne vzdelávanie

Bratislava 27. januára 2021 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanci hnutia OĽaNO dnes informovali o predloženom návrhu zákona, ktorým chcú napraviť doterajší stav, v ktorom nie je umožnené individuálne vzdelávanie žiakov na druhom stupni základných škôl. V doterajšej právnej úprave štát umožňoval plniť povinnú školskú dochádzku formou individuálneho vzdelávania iba v prípade žiakov prvého stupňa základných škôl. Redakciu informoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO

Brífing OĽaNO
Na snímke zľava poslankyňa NR SR Mária Šofranko (OĽaNO), predsedníčka občianskeho združenia Domáce vzdelávanie Viera Krajčovičová a poslanec NR SR Peter Kremský (OĽaNO)

Predkladateľka a poslankyňa hnutia OĽANO Mária Šofranko uviedla, že náhľad do sveta domácich školákov ju utvrdil v tom, že je to jedna z reálnych foriem vzdelávania. „S mojimi kolegami predkladateľmi sme tiež zorganizovali niekoľko stretnutí s riaditeľmi kmeňových škôl, pedagógmi, zástupcami ministerstva a združeniami, ktoré sa téme domáceho vzdelávania venujú,” dodala.

Reklama

Šofranko tiež pripomenula, že domáce vzdelávanie nie je iba regionálnou, ale aj globálnou záležitosťou. Ako uviedla: „Podľa štatistiky máme približne 600 žiakov prvého stupňa ZŠ s povoleným individuálnym vzdelávaním, na druhom stupni je to približne 400 žiakov, ktorí sú zapísaní na školách v Českej republike a v USA”.

Peter Kremský ju dopĺňa, že tieto deti v zahraničí potom často študujú aj vysoké školy. Prichádzame tým o množstvo kvalitných študentov a v súčasnej nepriaznivej demografickej situácii si zbytočný odliv talentov nemôžeme dovoliť. Kremský ďalej hovorí, že týmto krokom podávame pomocnú ruku rodinám, ktoré chcú vzdelávať svoje deti individuálne, pričom kvalitu vedomostí prirodzene musí štát kontrolovať. “Týmto návrhom sa ďalej prispôsobujeme moderným štandardom v mnohých európskych krajinách, kde systém domáceho vzdelávania prebieha kvalitne a s prirodzeným dozorom štátu vrátane preskúšavania žiakov,” dodal. K naliehavosti posilnenia individuálneho vzdelávania Kremský pripomenul, že počet detí so špeciálnymi vzdelávacími potrebami stúpa. V súčasnosti ide až o 25 tisíc detí, ktorých vzdelávanie štátne základné školy zvládajú len s veľkými problémami. “Hoci ide často o mimoriadne inteligentné deti, v podmienkach bežnej školskej výučby trpia a môže to významne poznačiť ich ďalší život,” doplnil Kremský.

Reklama

Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka víta každú možnosť skvalitnenia vzdelávania. “Som rodič i učiteľ. Skladám klobúk dole pred rodičmi, ktorí sú ochotní na seba prevziať tak ťažké bremeno, akým je domáce vzdelávanie,” povedal Vašečka s tým, že tu nejde o otázku, či domáce vzdelávanie podporovať, alebo nie. ”Pretože záujmom každej rodiny by malo byť skutočne vzdelané dieťa, nielen absolvovanie školy,” dodal. Pripomenul, že už ako opozičný poslanec predkladal návrhy na posilnenie domáceho vzdelávania, hoci to predošlé vlády opakovane zamietali. “Preto som veľmi rád, že v súčasnej vládnej koalícii môžeme urobiť veľmi konkrétny krok. Návrh, ktorý teraz predkladáme, je výsledkom dohody s ministerstvom školstva, ako aj ďalšími aktérmi v tejto oblasti. Na druhej strane, do budúcna vidíme ďalšie možné zlepšenia tohto legislatívneho procesu počas marcovej schôdze parlamentu,” povedal Vašečka.

Podpredsednícka občianskeho združenia Domáce vzdelávanie na Slovensku Viera Krajčovičová zorganizovala hĺbkový prieskum, ktorým indentifikovali problémy a potreby aktérov invidividuálneho vzdelávania. Poslaneckú iniciatívu našich poslancov jednoznačne ocenila. Ako uviedla, “táto právna úprava rieši naše veľké starosti a bolesti, s ktorými chodíme za kompetentnými už mnohé roky”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali