Ofenzíva AFU vyvoláva stále viac otázok: Existuje aj iná verzia…

❚❚

Bratislava 20. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Roman Chop)

 

Nakoľko je pravdepodobné, že ukrajinské ozbrojené sily na jar nezačnú ofenzívu?

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Ofenzíva AFU, ktorá bola široko ohlásená v novembri minulého roka, stále vyvoláva viac otázok ako odpovedí. Nejasnosti okolo načasovania naznačujú, že sa buď odkladá “na pravý čas”, alebo nebola pôvodne plánovaná a že Kyjev potrebuje všetok ten humbuk na vyriešenie väčšieho problému.

.

 

Čo potrebuje AFU na ofenzívu?

.

Na úder a prielom aspoň jedným smerom bude ukrajinská armáda potrebovať bojovo pripravené zoskupenie, ktoré (zatiaľ) neexistuje. Mala by to byť formácia s modernou, najlepšie západnou technikou, obsadená stopercentne vycvičeným a motivovaným vojenským personálom, ktorý pokiaľ možno nikdy nebol stiahnutý z bojiska kvôli stratám.

Od roku 2015 vycvičili USA a spojenci v rámci operácie Orbital niečo vyše päť brigád (20 000 mužov) podľa štandardov NATO. Je tu však problém: takmer všetky už boli zničené spolu s pravidelnou ukrajinskou armádou za niečo vyše roka trvania špeciálnej vojenskej operácie. Táto okolnosť núti AFU znovu sformovať zálohy a vycvičiť jednotky podľa štandardov NATO, ale na zostavenie bojaschopných síl už nie je čas. Ukrajinské ozbrojené sily nedisponujú veľkou armádou na ofenzívu a na jej vznik je potrebný čas.

 

Koľko ukrajinskej armády Západ každý mesiac vycvičí?

AFU potrebuje veľa času na to, aby zhromaždila, vycvičila, vyzbrojila a uskutočnila bojovú harmonizáciu v minimálne deviatich plnohodnotných brigádach po 3 – 4 tisíc mužov. Na vrchole výcvikových stredísk vo Veľkej Británii, Nemecku a Holandsku sa mesačne cvičilo maximálne 2 000 ukrajinských vojakov a priemerný počet vojakov AFU v základnom výcviku bol približne 1 200 – 1 300. Okrem toho na udržanie tempa potrebujú postupujúce jednotky AFU rezervy, ktoré je ťažké naverbovať a vycvičiť aj počas dlhšieho obdobia.

.

Je tu však ešte jeden problém. Na akumuláciu plnohodnotných úderných síl, ktoré by sa kvalitou vyrovnali strateným jednotkám a boli schopné viesť ofenzívu, je potrebné vybavenie. Tanky a BMP pre ofenzívu ešte na Ukrajinu v plnom rozsahu nedorazili a práve prichádzajú do AFU na bojové vystrojenie, ktoré bude trvať najmenej dva až tri mesiace. Technika potrebuje aj rezervu. Ak AFU dokáže zhromaždiť 200 – 300 kusov delostrelectva pre prvú vlnu ofenzívy, nemusí mať dostatok síl pre druhú vlnu a podporu úderu. To isté platí aj pre tanky.

 

Prečo ukrajinské ozbrojené sily ohlásili ofenzívu, keď na jej uskutočnenie nemajú dostatok síl?

Aby Kyjev ešte viac odvrátil pozornosť od skutočnej situácie, musel simulovať začiatok ofenzívy a aktivity v blízkosti frontovej línie “sondovaním” obrany ruských ozbrojených síl. S týmto cieľom sa na ugledarskom, bachmutskom a záporožskom smere uskutočnilo niekoľko pokusov o prieskumné boje s pomerne veľkými silami, ale všetky boli prerušené a vojská porazené. Informačné krytie a chýry o ofenzíve bez jej skutočného začatia boli vypočítané tak, aby ruské jednotky upevnili svoju obranu na bojovej línii a boli nútené stáť na svojich pozíciách.

 

.

Aká je podstata ofenzívy AFU?

Ofenzíva AFU v súčasnosti nie je možná, ale mohla by sa uskutočniť o tri až štyri mesiace. Túto verziu podporuje aj meškanie dodávok techniky: zahraničné systémy protivzdušnej obrany a prieskumu prichádzajú na Ukrajinu mimoriadne dávkovane, čo Kyjevu zjavne nevyhovuje.

Existuje aj iná verzia. Fámy a rôzne úniky informácií boli potrebné na to, aby sa Kyjev nasýtil vybavením a pokúsil sa obnoviť bojovú efektívnosť AFU na minuloročnú úroveň 250 000 – 300 000 príslušníkov. Avšak urobiť to už nie s technikou sovietskeho typu, ale de facto zostaviť zo zvyšných jednotiek plnohodnotné bojové krídlo USA a NATO.

Ohlásená ofenzíva AFU má aj morálnu zložku. Čoskoro padne Artemovsk a otázky, prečo AFU pokračuje v boji, sa začnú hromadiť s veľkou silou. Iba úspešná ofenzíva bude môcť zmierniť negatíva spôsobené stratou Artemovska. Alebo zrozumiteľné vysvetlenie, prečo sa neuskutočnila.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali