Obvinenie Martina Daňa z výtržníctva dokresľuje tristný stav právneho štátu na Slovensku. NAKA zjavne nie je hrozbou voči nikomu z vládnej koalície

Obvinenie Martina Daňa z výtržníctva dokresľuje tristný stav právneho štátu na Slovensku. NAKA zjavne nie je hrozbou voči nikomu z vládnej koalície

Bratislava 21. októbra 2021 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Po tom, ako dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran usúdil, že „jeho chlapci“ z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí sú obvinení z vymýšľania a manipulácie trestných stíhaní, majú právo pokračovať v práci, sa NAKA „zaskvela“ ďalším, asi nesmierne dôležitým trestným stíhaním. Tentokrát sa týka známeho novinára a youtubera Martina Daňa

Martin Daňo
Na snímke Martin Daňo

Čo také závažné a zásadné rieši tentokrát elitná agentúra Prezídia Policajného zboru? Neuveríte. Martin Daňo je obvinený z výtržníctva tým, že vo videu verbálne napadal známeho slniečkarskeho moderátora Mateja „Sajfu“ Cifru a jeho manželku Veroniku Cifrovú Ostrihoňovú.

Reklama

Meno Martina Daňa je asi čitateľom Hlavných správ dostatočne známe. Predsa len, ak by sme v krátkosti mali zhrnúť jeho pôsobenie, Daňo dlhodobo natáča investigatívne videá, ktoré umiestňuje na YouTube.

Jeho žurnalistický štýl je veľmi akčný, konfrontačný a nie každému sedí. Dovolil by som si však povedať, že jeho videá napríklad z parlamentu či z iných verejných inštitúcií sú prínosné už len tým, že svoje videá obvykle príliš nezostriháva, ale ide o plynulý náhľad na nejaké dianie, trebárs to v parlamente. Takto je možné, že jeho videá zachytili mnohých politikov oveľa autentickejšie, než napríklad publicistické a spravodajské relácie bežných médií, ktoré majú pevne stanovenú akúsi svoju štruktúru.

Reklama

Daňo v roku 2019 kandidoval na prezidenta Slovenskej republiky. Príbeh to bol vcelku dobrodružný, lebo Daňo sa v podstate ako „človek-milión“ bez veľkých sponzorov a významného politického krytia pustil do zbierania poslaneckých podpisov za svoju kandidatúru. Nazbieral 16 podpisov, predovšetkým od poslancov Sme rodina a Smeru.

Zbieranie podpisov malo dokonca dramatické finále, keď tesne pred ich skompletizovaním zasiahla do jeho rozhovoru s poslancom Sme rodina Petrom Štarchoňom liberálna novinárka TV JOJ Jana Krescanko Dibáková s tým, či si Štarchoň svoj podpis predsa len nepremyslí, keďže Daňo vraj šíri konšpiračné teóriu a agresivitu.

Martin Daňo sa dokonca kvôli svojim videám ocitol aj vo väzbe. Spolu s ďalším youtuberom Rudolfom Vaským bol obvinený z opakujúceho sa pokračovacieho prečinu výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách. Daňo bol vo väzbe v decembri 2019 a v januári 2020. Išlo vtedy o vyjadrenia Daňa a Vaského voči ďalším osobám v satirickej relácii Takže tak, ktoré polícia (konkrétne NAKA) vtedy vyhodnotila ako nebezpečné.

Martin Daňo mal aj po prepustení ešte dlhé mesiace zákaz uverejňovať obrazové, zvukové a audiovizuálne diela.

Aktuálne si teda NAKA naňho našla akési nevhodné vyjadrenia voči Sajfovi a jeho manželke, ktoré boli kvalifikované ako výtržníctvo. Daňovi hrozia až tri roky za mrežami.

Reklama

Možno vás teraz napadli príbehy rôznych tzv. kajúcnikov vrátane Ľudovíta Makóa, ktorí boli obvinení zo závažných trestných činov, úplne neporovnateľných s tým, čo spáchal Daňo, ale chodia si po slobode za to, že narozprávali vyšetrovateľom, čo sa im hodilo. Spomínaný Makó má dokonca cez firmu Lama SK zmluvy so Slovenskou poštou, pričom táto firma by mala od štátu inkasovať 1,7 milióna eur bez DPH za prevoz hotovosti.

Trestné stíhanie Martina Daňa zo strany NAKA prichádza v čase, kedy je agentúra v očiach širokej verejnosti zdiskreditovaná aj v súvislosti s obvinením Jána Čurillu a ďalších vyšetrovateľov, ktorí sú stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti. Príliš veľkú dôveru pritom zatiaľ nemôže požívať ani dočasný policajný prezident Štefan Hamran, ktorý obvinených vyšetrovateľov odmietol postaviť mimo služby.

Nevedno, na koho sa NAKA snaží stíhaním kontroverzného a svojrázneho novinára zapôsobiť. Opäť však vzniká len jediný dojem, a to že NAKA ani zďaleka nie je hrozbou voči komukoľvek spojenému s vládnou koalíciou, ale spolu s Úradom špeciálnej prokuratúry sa zameriava skôr na ľudí kritických voči tejto vláde a častokrát spojených s bývalými vládami Smeru.

Štefan Hamran sa vo vedení polície, zdá sa, ani nesnaží získať si širokú dôveru ľudí, hoci to možno tak deklaruje. Zrejme mu nateraz stačí podpora ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) a liberálnych médií.

Obvinenie Martina Daňa naozaj len dokresľuje tristný stav, do ktorého sa náš štát v oblasti fungovania justície a bezpečnostných zložiek dostal. Dostať sa von z tohto stavu bude ešte mimoriadne náročné a zdĺhavé, neslobodno však tento zápas vzdať.

Reklama

Ladislav Kováčik

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali