Nakupovala obrana za Naďa muníciu do zbraní, ktoré nemá vo výzbroji, len aby ju mohla vyviezť na Ukrajinu?

Nakupovala obrana za Naďa muníciu do zbraní, ktoré nemá vo výzbroji, len aby ju mohla vyviezť na Ukrajinu?

Bratislava 16. januára 2024 (HSP/Foto:Twitter)

 

Hlavné správy disponujú informáciami z prostredia Ministerstva obrany SR (MO SR) o tom, že za vlády Eduarda Hegera malo dôjsť rezortom obrany k účelovému nakupovaniu munície v miliónových hodnotách do zbraňových systémov, ktoré v Ozbrojených silách SR (OS SR) neexistujú

delostrelecká munícia
Ilustračné foto

Takáto munícia, deklarovaná už ako prebytočná, mala byť následne, bez riadneho prevzatia do zásob OS SR, prevezená vojenskou technikou OS SR na širokorozchodnú železnicu na transport na Ukrajinu. Od súkromných spoločností muníciu nakupovala štátna firma Konštrukta-Defence, a.s. a od nej na základe požiadavky, pravdepodobne obídením zákona o verejnom obstarávaní, Ministerstvo obrany SR.

Reklama

Išlo o Kúpnu zmluvu č.: 2022/203 z 26.2.2022 kde sa v hodnote 2,6 milióna eur nakúpilo 12 tisíc kusov delostreleckej míny 120 mm, na ktorú v OS SR nemáme cca od roku 2004 žiadny zbraňový systém.

Ďalej kúpnou zmluvou č.: 2022/204 z 3.3.2022 sa tým istým mechanizmom nakúpil pre OS SR delostrelecký náboj kalibru 152 mm v počte 3806 kusov za viac ako 5,1 milióna eur. Samozrejme ani na tento kaliber OS SR už dávno nedisponujú žiadnym delostreleckým ani iným zbraňovým systémom, a to od doby vyradenia samohybnej húfnice DANA. Touto zmluvou bolo zakúpených aj 200 000 kusov nábojov 12,7 x 108 mm v hodnote cca 1,1 miliónov eur, ktoré mali byť následne taktiež predmetom dodávky na Ukrajinu.

Reklama

MO SR následne už 27.2.2022 podpísalo dohodu s Ministerstvom obrany Ukrajiny týkajúcu sa dodávok predmetného vojenského materiálu.

Podľa vyjadrenia osoby z prostredia OS SR, ktorá si želá ostať v anonymite, všetok tento materiál mal byť len „papierovo“ naúčtovaný na Vojenský útvar 5728 Martin, kam však nikdy fyzicky neprišiel.

Munícia mala byť transportovaná priamo zo skladov firiem príslušníkmi OS SR do Čiernej nad Tisou na export na Ukrajinu. Tu treba poznamenať, že v zmysle zmlúv by sa majetkom MO SR materiál stal až po riadnom dodaní spoločnosťou Konštrukta-Defence, a.s. na miesto prevzatia, teda do Zásobovacej základne Martin, ak sa tak nestalo, rezortu obrany nevzniklo ani len vlastnícke právo k tomuto materiálu a nemohlo s ním akokoľvek ďalej manipulovať, nehovoriac o darovaní inému štátu.

Naviac malo údajne ísť o muníciu technicky neposúdenú, bez deklarovania kvality a skutočného technického stavu, čo by znamenalo nie len porušenie pravidiel nákupu pre OS SR, ale z bezpečnostného hľadiska aj možné ohrozenie osôb, ktoré budú s takouto muníciou manipulovať.

Avšak tieto skutočnosti už musia preveriť odborné kontrolné orgány, prípadne orgány činné v trestnom konaní.

Reklama

Hlavné správy oslovili odborníka dlhodobo pôsobiaceho v silových zložkách k otázke legálnosti nákupu materiálu do OS SR, na ktorý nedisponujeme zbraňovými systémami. Odborník sa jednoznačne vyjadril, že neexistuje vôbec žiadny zákonný titul na takúto akvizíciu, nakoľko inštitúcie akými sú OS SR a celý rezort obrany, sa musia riadiť dlhodobými a krátkodobými plánovacími procesmi na základe požiadaviek a potrieb rezortu. Nedokáže si predstaviť, aby sa zodpovedný a odborne zdatný funkcionár podpísal pod požiadavku na nákup munície, ktorá je ozbrojeným silám zbytočná a daňových poplatníkov oberá takmer o 9 miliónov eur.

Predsa Náčelník generálneho štábu, keď predkladá požiadavku na nákup, musí mať dopodrobna podloženú a odôvodnenú účelnosť a efektívnosť obstarania, až následne môže byť takáto požiadavka predložená Úradu investícií a akvizícií MO SR na samotné obstaranie. Nie je to rozhodnutie jedného muža, ale jedná sa o systémový schvaľovací proces.

Odborník sa taktiež vyjadril ku skutočnosti, že majetok štátu nie je jednoduché len tak odpredať, alebo darovať inému subjektu. Tomuto musí predchádzať proces vyhlásenia predmetného materiálu za prebytočný a toto sa nedá sprocesovať zo dňa na deň a určite je vylúčené, aby sa novo obstaraný materiál okamžite vyhlásil za prebytočný.

Celý prípad pokladá za niečo, s čím sa vo svojej bohatej praxi nestretol. Podľa jeho názoru, muselo dôjsť z vyšších pozícií rezortu obrany k nátlaku na podriadené zložky, aby administratívne docielili naplnenie formálnych požiadaviek, inak by akvizícia nemohla byť zrealizovaná.

Kontrolné orgány by mali hľadať odpovede na štyri základné otázky, a to: Kto požiadal o obstaranie munície, na ktorú OS SR nemajú zbraňový systém? Vydal niekto na takýto postup rozkaz? Kto účelovo zaradil novo obstaraný materiál do prebytočnosti? Akým spôsobom bolo realizované verejné obstarávanie?

Reklama

Podľa našich informácií, predmetná munícia bola zakúpená spoločnosťou Konštrukta-Defence, a.s. od známych súkromných zbrojárskych spoločností. Následne bola odpredaná Ministerstvu obrany SR bez výberového konania aj napriek tomu, že na takýto predmet obstarania nebolo možné využiť výnimku zo zákona o verejnom obstaraní, aj keď spoločnosť Konštrukta-Defence, a.s. je súčasťou holdingovej spoločnosti DMD Group, a.s., ktorá je v 100% vlastníctve MO SR.

Tu však treba uviesť skutočnosť, že súkromné spoločnosti budú vždy vyvíjať aktivity za účelom získania zákazky a generovania zisku, avšak je výlučne v zodpovednosti predstaviteľov štátu, aby každá akvizícia, ktorú štát realizuje, bola účelná, efektívna a hlavne realizovaná transparentným výberovým konaním a nie jeho obchádzaním. Úrad pre verejné obstarávanie už opakovane poukazoval na to, že rezort obrany zneužíva svoju akciovú spoločnosť Konštrukta-Defence, a.s. na protiprávne obchádzanie zákona.

Takýmto nehospodárnym nakladaním s majetkom štátu bol vygenerovaný zisk súkromným spoločnostiam, ktoré sa zbavili starej munície, a to všetko na úkor OS SR a daňových poplatníkov s vyčíslením škody v miliónoch eur. Argument, že takto nadobudnutá munícia bola následne darovaná Ukrajine neobstojí, naopak ešte viac zosilňuje podozrenie k jednoznačnej účelovosti konania a k porušeniam povinností pri správe cudzieho majetku.

Ak sa pozrieme na dátumy, kedy boli zmluvy podpísané, tak zistíme, že prvá z nich 26.2.2022, teda dva dni po vypuknutí ukrajinsko – ruského konfliktu. Tento fakt evokuje podozrenie, že predmetný obchod musel byť pripravovaný s dostatočným časovým predstihom.

Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď v relácii „V politike“ vo februári 2022 uviedol, že o pripravovanom útoku na Ukrajinu mal na základe spravodajských informácií vedomosť už v októbri 2021. Takže využitím alebo zneužitím spravodajských informácií mohol byť vytvorený pohodlný časový priestor na realizáciu tohto biznisu, ktorý má znaky tunelovania rozpočtu OS SR.

Druhá zmluva bola podpisovaná následne 3.3.2022. Nejedno vyjadrenie ministra Naďa, ktoré odznelo v médiách, bolo v zmysle, že rezort daruje Ukrajine len materiál, ktorý je v prospech OS SR nevyužiteľný, nadbytočný a zbytočne zaberá miesto vo vojenských skladoch. Na základe vyššie uvedených faktov je možné konštatovať, že ani tieto tvrdenia súčasného predsedu „Demokratov“ a poradcu ministerky obrany Českej republiky sa nezakladali na pravde.

MO SR má silné a finančne nákladné vnútorné kontrolné mechanizmy ako Vojenskú políciu, Inšpekciu ministerstva obrany a Vojenské spravodajstvo. Je priam neuveriteľné, že by žiadna z uvedených inštitúcií včas nezachytila a hlavne nezabránila takémuto protiprávnemu konaniu. Toto sa daňovému poplatníkovi len ťažko verí, hlavne v situácii, kedy nedošlo k zlyhaniu len jednotlivca, ale došlo k zneužitiu systému ako celku.

Teraz sa už občan nemusí čudovať, prečo Jaroslav Naď tak vychvaľuje súčasné vedenie rezortu obrany a ich nominácie. Spolieha sa na to, že poukázaním na podobné protizákonnosti by niektorí staronoví funkcionári len demaskovali svoje vlastné zlyhania z nedávnej minulosti.

Ostáva len dúfať, že tento a s najväčšou pravdepodobnosťou aj mnohé iné prípady, ktoré sa javia ako  tunelovanie a nehospodárne nakladanie s majetkom štátu, už riešia orgány činné v trestnom konaní. Ak nie, treba uvítať avizovanú aktivitu Najvyššieho kontrolného úradu ku plánovaným kontrolám darovaného majetku Ukrajine, veď len zo zásob rezortu obrany sa jedná o vojenský materiál v hodnote stoviek miliónov eur.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

17:46

17:45

Jemenskí Húsíovia sa vyhrážajú, že ak IDF začnú operáciu v Rafahu, zaútočia na plavidlá spojené s Izraelom v celej zóne svojho dosahu vrátane Stredozemného mora a Indického oceánu.

Informujú o tom médiá.

Pripomeňme, že Západ tiež požaduje od Izraela, aby nevykonával vojenskú operáciu v Rafahu, ale Netanjahu povedal, že sa tak aj tak stane.

17:22

Ruská federácia hrozí západným krajinám „odvetným úderom“ za útoky na Krym.

„Moskva varuje Washington, Londýn a Brusel, že akékoľvek agresívne akcie proti Krymu sú odsúdené na neúspech a dostanú odvetný úder,“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová.

Takto komentovala čoraz častejšie náznaky pripravovaného útoku na Krymský most.

A Peskov povedal, že „Kremeľ považuje Cameronove vyhlásenia o práve Kyjeva použiť britské zbrane na úder proti Rusku za priamu eskaláciu“.

17:20

V Berlíne horí továreň výrobcu systémov protivzdušnej obrany Iris-T, obloha je zahalená toxickým dymom.

Vydanie bz-berlin informuje o požiari v hutníckom závode obranno-priemyselnej spoločnosti Diehl. Médiá spresňujú, že konkrétne v tomto závode sa zbrane nevyrábajú.

Časť hlavného mesta Nemecka zahalil toxický dym. V závode sa skladovala kyselina sírová a kyanid medi. Existuje riziko vzniku kyanovodíka, ktorý sa spolu s dymom vznáša do ovzdušia. Obyvateľom sa odporúča, aby zatvorili okná a zostali doma.

Podľa otvorených zdrojov je spoločnosť Diehl vývojárom systémov Iris-T, ktoré používa Ukrajina.

17:19

Lotyšská armáda začala kopať priekopy v blízkosti hraníc s Ruskom a Bieloruskom, informovalo miestne vydanie LSM.

Lotyši majú v úmysle vytvoriť pozdĺž hraníc reťaz pevností, na čo v priebehu piatich rokov vynaložia 303 miliónov eur. Vytvára sa najmä protitanková priekopa. Potom sa objavia „dračie zuby“. Zatiaľ bez mín.

Prvá obranná línia sa vytvára kilometer od hranice, pri hraničnom priechode Terechovo v regióne Luža.

Na vybudovanie týchto zariadení musí štát získať súhlas súkromných vlastníkov.

Dĺžka lotyšsko-ruskej hranice je 283,6 kilometra. Za štyri mesiace chcú posilniť 20-kilometrový úsek. V súčasnosti je už vybudovaných 2,5 kilometra.

Predstaviteľ GUR Skibickij predtým povedal, že „Rusi obsadia Pobaltie za sedem dní. Pritom reakčný čas NATO je desať dní“.

17:18

Putin sa stretne so Si Ťin-pchingom v Číne niekoľko dní po začiatku svojho nového funkčného obdobia – 15. a 16. mája, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj.

Podľa publikácie to poukazuje na dôležitosť vzťahov s Pekingom pre Putina.

Putin pricestuje do Číny po tom, ako Si ukončí svoju prvú návštevu Európskej únie za posledných päť rokov. Od 5. mája má navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko.

Podľa tohto zdroja môže Putin v Pekingu upozorniť na potrebu zvýšenia bilaterálneho obchodu.

17:08

Británia v piatok uvalila sankcie na dve extrémistické izraelské skupiny a štyroch jednotlivcov, ktorí sa podľa nej dopúšťajú násilia na Západnom brehu Jordánu. Vyplýva to z vyhlásenia britského ministerstva zahraničných vecí.

16:45

Európska centrálna banka (ECB) zníži tento rok úrokové sadzby “s najväčšou pravdepodobnosťou” iba trikrát. Povedal to guvernér gréckej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Jannis Sturnaras, ktorý tak upravil svoju pôvodnú prognózu z polovice marca. Ako dôvod uviedol silnejší než pôvodne očakávaný rast ekonomiky eurozóny, čo naznačuje možné posilnenie inflácie.

16:44

Regionálny úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR Trenčín zrušil územné rozhodnutie mesta Trenčín k pripravovanej oprave cestného mosta v Trenčíne. Vrátil ho na nové prerokovanie a rozhodnutie. Informoval o tom hovorca Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR Pavel Machava.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali