Obedy zadarmo a ušetrené financie rodičov. Je to o šikovnosti starostov a primátorov? Ministerstvo práce vysvetľuje, Tomáš reaguje na sťažnosti Za ľudí: Politikárčia na úkor detí

Obedy zadarmo a ušetrené financie rodičov. Je to o šikovnosti starostov a primátorov? Ministerstvo práce vysvetľuje, Tomáš reaguje na sťažnosti Za ľudí: Politikárčia na úkor detí

Bratislava 10. septembra 2019 (HSP/Foto: TASR-Milan Kapusta)

 

Strana Za ľudí v pondelok uskutočnila tlačovú konferenciu, v ktorej kritizovala opatrenie obedov zadarmo. Jej členovia uviedli, že systém je potrebné zlepšiť, hoci oni samotní ako primátori či starostovia prispeli k diskutovaným poplatkom. Jedným z príkladov je starosta obce Spišský Hrhov Vladimír Ledecký, ktorý uviedol, že jeho obec vyberá depozit vo výške 30 eur na rok. Avšak, jedno z okresných miest zaviedlo depozit 10 eur a mesačný poplatok sa režijné náklady 2 eurá. Rodičia teda zaplatia prvý mesiac 12 eur a následne každý mesiac 2 eurá. Z uvedeného porovnania teda vyplýva, že jedným z dôvodov, prečo rodiny v hmotnej núdzi nemôžu dopriať deťom obedy zadarmo, je aj výška nastavenia prvotných poplatkov vo forme zálohy – depozitu, za neodhlásený obed. Niektoré menšie obce, kde sa ľudia navzájom dobre poznajú, fungujú aj v režime, v ktorom zatiaľ depozitný poplatok nezaviedli

Ilustračné foto

Obedy zadarmo patria pod gesciu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. “Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny sú aj od účinnosti tohto opatrenia plne k dispozícii zriaďovateľom škôl a poskytujú im pomoc pri žiadaní o dotáciu na obedy,” vysvetlil Michal Stuška, hovorca ministerstva.

Reklama

V súvislosti s depozitným poplatkom a režijnými nákladmi uviedol, že ministerstvu neprináleží kontrolovať a hodnotiť, aké náklady si určia samosprávy, je to plne v ich kompetencii.

“Ako však avizovali poslanci NR SR, ktorí dané opatrenie pripravili, po niekoľkých mesiacoch poskytovania dotácie vyhodnotia, či je postačujúca alebo nie. Následne zhodnotia, či je potrebné dotáciu navýšiť, keďže sa od 1. 9. 2019 zvyšujú finančné pásma pre školské stravovanie v gescii ministerstva školstva,” dodal.

Reklama

 

Režijné náklady a kompetencie miest a obcí

Stuška tiež vysvetlil, prečo aktuálne bola suma stanovená práve na 1,20 eura. Ide totiž o doterajší náklad rodiča na každý obed v základnej, resp. materskej škole, ktorý je na Slovensku v priemere.

“To je každomesačná značná pomoc, ktorá je navyše účelná a prospešná. Znásobuje sa prirodzene v rodinách, ktoré majú viac detí na ZŠ, resp. v poslednom ročníku materskej školy, pričom predkladatelia avizovali, že ak sa opatrenie ujme, navrhnú rozšírenie aj na stredné školy. Keďže ide o priemer, je zrejmé, že sa niektoré náklady na obed pohybujú aj nad touto úrovňou, najmä v ekonomicky vyspelejších a tým aj nákladovo drahších regiónoch.”

Podľa našich informácií rodina rodina s tromi deťmi navštevujúcimi ZŠ ušetrí na východnom Slovensku do 70 eur, výška ušetrenej sumy je v závislosti od prvotného depozitného poplatku a mesačných režijných nákladov, ktoré určil zriaďovateľ školy s jedálňou – obec alebo mesto.

Reklama

Ako sme už uviedli, nie každé mesto alebo obec požaduje režijné náklady, prípadne depozitný poplatok. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska informovali, že približne 42 % zriaďovateľov nepožaduje doplatok za stravu na prvom stupni ZŠ a približne 25% na druhom stupni ZŠ.

 

Automatická povinnosť

Stuška tiež upozornil, že zriaďovatelia majú automatickú povinnosť zabezpečiť obed pre všetky deti navštevujúce školy a majú byť na to pripravené bez ohľadu na to, či štát poskytne, alebo neposkytne takúto dotáciu.

“Príkladom dobrej praxe sú napr. mestá Košice a Trenčín, kde na seba zobrali aj náklady prípadných ďalších nákladov, ktoré súvisia s podávaním obedov (tzv. réžijné náklady). Vopred avizovali záujem ‘zvyšné centy’ neúčtovať rodičom, ale vykryť zo svojich narastajúcich rozpočtov,” dodal.

Reklama

Upozornil tiež, že z hľadiska zabezpečenia prípravy obedov je pravda, že v mnohých lokalitách existujú dlhoročné materiálne, personálne a kapacitné problémy jedální a kuchýň, nie je však korektné ich odrazu všetky spájať s dotáciou 1,20 eura na obed detí v škole.

“Aby sme obciam a mestám pomohli zvládnuť zvýšenie počtu stravníkov, pomôžeme samosprávam posilniť personálne kapacity a budeme prispievať na mzdy pomocnej pracovnej sily, ktorú budú školy potrebovať. Úrady práce už zaznamenali požiadavky na 1 320 pracovníkov, pričom sa im už podarilo vybrať 1 055 budúcich zamestnancov z radov uchádzačov o zamestnanie. Príspevok na ich mzdu bude vo výške 703,04 € /mesiac. Dotácie na technické vybavenie kuchýň a jedální bude poskytovať ministerstvo školstva,” vysvetlil.

 

Rodiny v hmotnej núdzi

A ako reagujú na finančné odbremenenie rodičov mestá a obce? Podľa ministerstva sú ohlasy miest a obcí na obedy zadarmo, ktoré majú čiastočne finančne odbremeniť rodičov, veľmi rôznorodé. “Sú medzi nimi aj také, ktorým nerozumieme a nesúvisia s aktuálnou dotáciou na obedy,” dodal Stuška.

Strana Za ľudí na tlačovej konferencii prezentovala, že sociálne najviac odkázaní sa dnes v dôsledku zavedenia obedov zadarmo nevedia dostať k týmto obedom. Ledecký to zdôvodnil vysokým depozitným poplatkom, pri ktorom však opomenul, že jeho výšku sa nastavia obce i mestá samé, bez zásahu štátu, ktorý dotáciu na stravu zaviedol.

Stuška v tejto súvislosti upozornil, že dotácia na „podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa“ sa aj do účinnosti tohto zákona do 31.12.2019 pre cca 70 tisíc detí z rodín v hmotnej núdzi, alebo v zariadeniach, kde tvorili viac ako 50% poskytovala za rovnakých podmienok t.j. dieťa sa zúčastnilo vyučovania a odobralo obed.

“V prípade, že nebola splnená jedna z podmienok nároku na dotáciu, dotácia sa za ten deň neposkytla. Tento zákon v zásade rozšíril cieľovú skupinu, upravil výšku dotácie z 1 € na 1,20 € a zjednodušil poskytnutie dotácie z mesačného poskytovania na poskytovanie dotácie zálohovo polročne. Všetko ostatné je realizované v pôvodnom režime, kde sa už roky nevyskytli vážnejšie problémy,” vysvetlil.

Zároveň, na dotáciu 1,20 na obedy majú nárok aj rodičia detí, ktorým lekár odporučí špeciálne stravovanie. “Ak rodič požiada školu o zaradenie svojho dieťaťa na stravovanie, uvádza aj prípadné stravovacie obmedzenia svojho dieťaťa a ak ide o medicínsky indikovaný problém, t.j. potreba špeciálneho stravovania, doloží o tom potvrdenie od príslušného lekára – špecialistu.  Ak škola nie je schopná príslušnú špeciálnu stravu dieťaťu zabezpečiť/poskytnúť, dotáciu zriaďovateľ poskytne v hotovosti priamo rodičom dieťaťa,” informoval Stuška rodičov, ktorých deti vyžadujú špeciálne stravovanie, ako napríklad pri celiakii.

 

Reklama

Politikárčenie na úkor detí

Poslanec NR SR Erik Tomáš v súvislosti s tlačovou konferenciou strany Za ľudí uviedol: “Je nám ľúto, že niektorí starostovia a primátori politikárčia na úkor detí.”

“Pýtanie si akýchkoľvek doplatkov od rodičov, či už v podobe preddavkov, alebo poplatkov za režijné náklady je snahou o dehonestáciu tohto dobrého opatrenia,” upozornil pre Hlavné správy a dodal:

“Pritom samosprávy majú peňazí dosť a väčšina ich príjmov je tvorená z daní z príjmov fyzických osôb, teda z daní ľudí. Len za posledných päť rokov príjmy samospráv stúpli o 1 miliardu eur. To, že sa k nim oficiálne pridal Andrej Kiska, len dokazuje, že ide o politiku. Chcem len pripomenúť, že ešte ako prezident obedy zadarmo pochválil v správe o stave republiky.”

O tom, ako konkrétne jednotlivé mesta zavádzali obedy zadarmo, s akými skutočnosťami sa potýkali, aké problémy riešili, vás budeme informovať nasledujúce dni.

Reklama

Gabriela Smreková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali