Nové krízové stretnutie o Grécku bude možno vo štvrtok, summit v piatok

Nové krízové stretnutie o Grécku bude možno vo štvrtok, summit v piatok

Brusel 22. júna 2015 (TASR/HSP)

 

Medzi prvých štátnikov, ktorí spochybnili možnosť úspechu na “kľúčovom summite” pre Grécko, patrila dnes ráno nemecká kancelárka Angela Merkelová, keď naznačila, že “týždeň má viacero dní, v ktorých môže padnúť rozhodnutie”

Európska únia privítala nový návrh gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa ako “dobrý základ” pre dosiahnutie pokroku na dnešných rokovaniach v Bruseli, ktoré majú zabrániť bankrotu Grécka, je však možné, že k definitívnemu prelomu dnes ešte nedôjde. Naznačili to viacerí ministri financií po príchode do Bruselu.

Reklama

Medzi prvých štátnikov, ktorí spochybnili možnosť úspechu na “kľúčovom summite” pre Grécko, patrila dnes ráno nemecká kancelárka Angela Merkelová, keď naznačila, že “týždeň má viacero dní, v ktorých môže padnúť rozhodnutie”.

“Neviem, či budeme mať dohodu ešte dnes,” uviedol v tejto súvislosti predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Jeho slová zazneli tesne pred prípravným rokovaním s Tsiprasom, ktoré sa konalo pred mimoriadnym zasadnutím ministrov financií (Euroskupina).

Reklama

Šéf slovenského rezortu financií Peter Kažimír pred začatím rokovaní upozornil, že “časový tlak je teraz náš najlepší priateľ”. Zároveň naznačil, že je zástancom “komplexnej dohody” s Gréckom a preto by nechcel, aby sa dnešné rokovania skončili iba nejakou čiastkovou dohodou.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble konkrétne priznal, že žiadne “podstatné návrhy” neboli získané pri doterajších rokovaniach o tom, ako zabrániť štátnemu bankrotu Grécka.

Írsky minister financií Michael Noonan po príchode na Euroskupinu sa rovnako netajil skepticizmom a s odkazom na to, že ministri mali veľmi málo času na preštudovanie si nových reformných plánov gréckej vlády, je možné, že sa vo štvrtok (25.6.) uskutoční ďalšie mimoriadne zasadnutie tohto združenia.

S rovnakým postojom sa pred médiami predstavil aj fínsky minister financií Alexander Stubb, ktorý priznal, že od dnešných rokovaní nemá žiadne veľké očakávania, a tiež predpokladá nové kolo rokovaní Euroskupiny v stredu alebo vo štvrtok.

Novinár Tom Nuttal z týždenníka Economist na svojom účte na Twitteri upozornil, že ak dnešný summit lídrov eurozóny nebude úspešný, ďalší mimoriadny summit lídrov krajín menovej únie sa uskutoční v piatok (26.6.) po skončení prác riadneho summitu EÚ.

Reklama

Po piatich mesiacoch dohadovania a pod tlakom masívneho odlevu peňazí z gréckych bánk prejavila Tsiprasova ľavicová vláda cez víkend ochotu urobiť ústupky, aby sa dostala k zmrazeným financiám v záchrannom balíku.

Zatiaľ však nie je jasné, kam až je grécky kabinet ochotný zájsť, aby vyhovel požiadavkám veriteľov v otázke ďalších škrtov vo výdavkoch a zvýšenia daní, ktoré prinesú do štátnej pokladnice viac peňazí.

Agentúra DPA s odvolaním sa na grécke médiá uviedla, že medzi nové návrhy patrí napríklad zrušenie preferenčnej DPH pre grécke ostrovy, zvýšenie dane z firemných ziskov nad 500 miliónov eur a predĺženie veku odchodu do dôchodku. Medzi hlavné sporné body medzi Aténami a veriteľmi patrí práve oblasť dôchodkovej reformy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali