Nielen Su-57. Ako môže Rusko reagovať na poľské F-35?

Nielen Su-57. Ako môže Rusko reagovať na poľské F-35?

Varšava 21. februára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin)

 

Poľské vojenské letectvo získa dôležitú posilu v podobe lietadiel piatej generácie. Rusko sa musí zamyslieť nad tým, ako sa ochráni pred potenciálnymi nepriateľskými aktivitami NATO. Je nutné to urobiť na mori, na súši i vo vzduchu

Na snímke ruské stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57

Do roku 2026 má poľské vojenské letectvo získať 32 viacúčelových stíhacích lietadiel F-35. Príslušnú zmluvu podpísali koncom januára.

Reklama

Má to silne zmeniť poľské vojenské letectvo. Lietadlá piatej generácie budú činiť cez dve tretiny útočných leteckých síl Poľska a ostatných 48 lietadiel F-16 sa má použiť spolu s F-35 za účelom maximálneho využitia možností spoločných bojových aktivít strojov rôznej generácie. V porovnaní s dnešným rôznorodým a rôzne starým zložením poľských leteckých síl sa má situácia zmeniť kardinálne.

 

Reklama

Poľsko prestupuje na piatu generáciu

Pomer síl sa zmení taktiež v oblasti Baltu, nad čím sa Rusko musí zamyslieť. Dá sa predpokladať, že za 5-6 rokov získa ruské vojenské letectvo niekoľko desiatok Su-57, ktoré budú mať všetky moderné kapacity, napríklad možnosť súčinnosti s dronmi.

F-35 je skutočný bojový stroj, aj keď má isté problémy, disponuje už skúsenosťami z vojnových operácií v Sýrii, kde ich využíval Izrael proti Hizballáhu. Su-57 tiež úspešne absolvoval “testy” v Sýrii, ale nesmieme zabúdať, že teroristi, proti ktorým nasadili ruské lietadlá, nemajú a nemali žiadnu vážnu protileteckú obranu.

V roku 2018 vtedajší námestník ministra obrany RF Jurij Borisov vyhlásil, že keďže je Su-35 považovaný za jedno z najlepších svetových lietadiel, “nemá zmysel dnes urýchľovať prácu na masovej výrobe lietadla piatej generácie”.

Toto vyhlásenie sa môže zdať trochu sporným, ale vcelku správnym vzhľadom k modernizácii poľského vojenského letectva. V tom zmysle, že “zrkadlová” reakcia nemusí byť zabezpečená len masovou výrobou Su-57. Predovšetkým je potrebné sa postarať o zvýšenie integrácie rôznych druhov zbraní do spoločného informačného priestoru.

Reklama

 

Baltické loďstvo proti poľským letiskám  

Čo teda môže Rusko postaviť proti poľským F-35?

Najlepším riešením je organizácia rôznorodých síl: protivzdušnej obrany, námorníctva a stíhacieho letectva. Pokrokové prostriedky objavenia, čelenia a zasiahnutia musia fungovať ako jeden organizmus.

Pre túto “spojku” sa dá rôzne použiť Baltické loďstvo. Na vode to môžu byť korvety projektu 20380 vybavené modernými protileteckými systémami Reduta, a tiež ponorky projektu 06363 vybavené raketami Kaliber, ktoré sa dajú nasadiť na likvidáciu infraštruktúrnych objektov, napríklad letísk a spojovacích uzlov.

Reklama

 

Zmeny vo vzduchu

Sú potrebné kvalitatívne zmeny v zložení leteckej skupiny, čo znamená:

· Aktívne použitie lietadiel rádiolokačnej výstrahy. Rusko vlastní modely A-50 a ich modifikovanú verziu A-50U, ale nie je ich dosť. Vyvinuli-, ale zatiaľ nedodali lietadlo A-100 Premier.

· Integráciu s pozemnými a námornými prostriedkami rádiolokačnej výstrahy, činnosť letectva bez použitia vlastných radarov v malých výškach podľa zistení cieľov z iných zdrojov, čo umožní podstatne znížiť šance na objavenie týchto lietadiel.

· Použitie stíhačiek typu MiG-31BM určených k dlhým a extra dlhým letom s raketami R-37 (dolet až 300 km).

· A samozrejme tiež nasadenie lietadiel piatej generácie, teda Su-57.

 

Su-35 môže zvíťaziť nad F-35, ale…

Je potrebné poznamenať, že lietadlá predchádzajúcej generácie, účinné vo vzdušnom boji, môžu byť v prípade patričnej spolupráce s inými prostriedkami vážnym problémom pre F-35 a nemusia nepôsobiť ani horšie ako Su-57.

Reklama

Predovšetkým, prichádza do úvahy súčinnosť dvoch lietadiel štvrtej generácie, Su-35 a MiG-31. V reálnej situácii vzdušného boja ich však F-35 zaregistrujú dlho pred tým, ako sa ruské lietadlá samy objavia, navyše existuje veľká pravdepodobnosť toho, že sa v tejto chvíli k ruským lietadlám priblížia poľské (americké) rakety.

Pri stretnutí s lietadlami štvrtej generácie spočíva hlavný tromf stealth lietadiel, ku ktorým patrí F-35, práve vzdušný boj na veľké vzdialenosti. Keď sa však podarí týmto raketám vyhnúť, dokáže pravdepodobne Su-35 prekonať v boji zblízka F-35. Práve lietadlá štvrtej generácie typu Su-27 a Su-35 sú najdokonalejšie super manévrovateľné stroje, čo je v blízkom boj hlavný faktor.

 

Pomôže S-400, existujú však drobné detaily

Na súši a na mori sa proti skupine F-35 dajú uplatniť protilietadlové raketové systémy S-400 s raketami typu 40N6 o veľkom dolete (podľa oficiálnych dát činí ich dolet 350 km a priemerná rýchlosť letu 1 190 metrov za sekundu), ktoré by dokázali zlikvidovať F-35 pred tým ako dosiahnu hranice použitia vlastných raketových systémov.

Reklama

Ale použitie tejto rakety má jeden problém: 40N6 je raketa samonavádzacia, potrebuje tak mať aspoň približné dáta cieľa, ktoré sa dajú získať z istého pozorovacieho stanovišťa, napríklad lode alebo lietadla.

Preto je potrebné venovať osobitnú pozornosť práve vývoju radarov. O závažnej úlohe radarov svedčí fakt, že kým obyčajné lietadla ruské radary “vidia” na vzdialenosť 150 km, stealth lietadlo na vzdialenosť len 30-50 km (a to len teoreticky). Toto je ale vzdialenosť, na ktorej F-35 už odpáli svoje rakety na protivzdušné systémy, t. j. existuje možnosť, že obrana “uvidí” rakety z F-35 skôr ako samotné lietadla F-35.

Možno, že dobrou posilou obrany ruského Baltu budú kozmické prieskumné prostriedky. Navyše je potrebné sa zamyslieť nad systémami rádioelektronického boja ako napríklad Krasucha-4, ktoré nasadili v Sýrii a, ktoré americké velenie označilo za “najagresívnejšie na svete”.

 

Iskander znemožní vzlet

Reklama

Existuje samozrejme možnosť použitia pozemných raketových systémov typu Iskander, ktoré by mohli zlikvidovať miesta rozmiestnenia F-35 na území Poľska alebo minimálne značne skomplikovať ich nasadenie v prípade vojnových akcií. Tým skôr, že použitie raketových systémov Iskander je možné v rámci výzvednej útočnej operácie, a tiež v režime reálneho času: zistenie dát rozmiestnenia lietadiel nepriateľa, ich odvysielanie raketovú batériu, odpálenie z páru raketových zariadení, čím miesto rozmiestnenia spolu so všetkými lietadlami na zemi zlikvidujú.

Bojový cyklus takejto operácie môže dnes činiť do 10 minút od okamihu objavenia cieľa. Vyžaduje to samozrejme zladenú informačnú spoluprácu všetkých druhov vojsk, a tiež vybavenie najmodernejšími systémami. Sú ruské ozbrojené sily pripravené na stelesnenie podobnej schémy alebo proces spomaľuje nedostatočná pripravenosť tých alebo iných zložiek (napríklad elektroniky)? Na tieto otázky sa dnes bohužiaľ nedá odpovedať.

 

Jadrová vojna medzi Ruskom a Poľskom

Na záver pripomenieme dve veci, na ktoré upozorňujú ruské médiá. Po prvé dostane Poľsko F-35 v kompletizácii “economy class”, bez F-15EX a lietadiel s veľkým doletom. Namiesto nich sa, ale dajú použiť F-16 a pozemné riadiace stanoviská, ba aj prednosti samotného F-35 to neznižuje, aj keď robí jeho použitie menej efektívnym.

Po druhé F-35 dokáže použiť jadrové bomby. Túto možnosť, ale majú početné lietadlá, napríklad Su-30, ktoré Rusko dodáva Indii.

Hlavné ale je, že Poľsko nevlastní a nemôže vlastniť jadrové bomby, pretože doktríny jadrových štátov neobsahujú možnosť odovzdania týchto zbraní krajinám, ktoré nie sú členmi jadrového klubu.

Reklama

Skrátka sa nemusíme báť toho, že poľské lietadlá premenia Moskvu na jadrový popolček. Reálnejšie sú obavy iného druhu. Keď Poľsko realizuje všetky plány ohľadom modernizácie vojenského letectva, znamená to, že sa veľmi zmení. Rusko sa musí už dnes zamyslieť nad odporom nie včerajším, ale budúcim reáliám. Nie je to, ale globálny problém, pretože sa zhoduje so smerom rozvoja súčasných ozbrojených síl RF. Rozvoj moderných zbraní a hľadanie odpovedí na tieto výzvy je celkom normálna úloha.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali