Nicholsonová žiada jednotný postoj k marihuane pre celú EÚ. Budú aj u nás pozývať do coffeeshopov? (Ne)zabudol Matovič na svoj predvolebný sľub?

Nicholsonová žiada jednotný postoj k marihuane pre celú EÚ. Budú aj u nás pozývať do coffeeshopov? (Ne)zabudol Matovič na svoj predvolebný sľub?

Bratislava 24. septembra 2020 (HSP/Foto:Facebook Igor Matovič)

 

Na snímke Igor Matovič

Extrémne liberálna strana Progresívne Slovensko (PS) otvorila doterajšiu agendu strany Sloboda a Solidarita. Vyzvala totiž vládu a parlament, aby dekriminalizovali marihuanu

Progresívne Slovensko v utorok (22.9.) vyzvalo vládu a poslancov, aby prijali zmenu trestnej legislatívy, ktorou sa marihuana dekriminalizuje. Okrem legislatívnej zmeny sa podľa PS musí zmeniť aj koncept a prístup, s akým sa k problematike pristupuje.

Reklama

K dekriminalizácii marihuany sa v utorok večer vyjadrila aj europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorej strana mala doteraz na uvedenú tému monopol. Pripomenula, že SaS-ka dekriminalizáciu otvára už od roku 2010.

Dodala, že v prípade držby marihuany by sme sa mali inšpirovať trendom európskych krajín. Prevenciu a reštrikciu by sme podľa jej slov mali riešiť skôr pokutou ako väzením.

Reklama

„Podľa mňa nie je normálne, že v jednom členskom štáte idete za marihuanovú cigaretu do väzenia a v druhom si vás ani nevšimnú, poprípade vás vedome pozývajú do coffeeshopov na to, aby ste si zapálili marihuanu,“ uviedla. Preto volá potom, aby sa na uvedený problém nazeralo rovnako v celej Európskej únii.

Vyzvala preto na debatu aj v našom parlamente.

 

Zástupná diskusia

Vzhľadom na aktuálnu na výzvu dvoch liberálnych strán sme o stanovisko požiadali poslancov NR SR.

„Strana HLAS – sociálna demokracia považuje za najdôležitejšie riešiť v súčasnosti boj s hospodárskou krízou a prijímanie opatrení na zlepšenie života ľudí. Nebudeme sa zapájať do zástupných diskusií, ktoré odvádzajú pozornosť od týchto kľúčových tém,“ uviedla Patrícia Medveď Macíková stanovisko strany.

Reklama

„Prijímaniu opatrení, ako sú zmeny v interrupciách či v protidrogovej politike štátu, treba poctivú celospoločenskú diskusiu, ktorá zatiaľ neprebehla, takisto ani žiaden spomínaný návrh zákona v parlamente neevidujeme,“ dodala.

Sme rodina a nezaradený poslanec Kuffa nepodporujú dekriminalizáciu

Na našu otázku „ak by niektorá politická strana predložila do parlamentu zákon o dekriminalizácii marihuany, hlasovali by ste ZA?“ nezaradený poslanec Štefan Kuffa uviedol: „Určite nie. Za legalizáciu žiadnych drog nikdy nebudem. Výnimku ale tvoria tie, ktoré sa používajú v medicíne u onkologických a terminálnych pacientov, pri potlačení bolesti veľmi ťažko chorých.“

Poslanec strany Sme rodina Martin Borguľa by hlasoval proti.

„Sme rodina nepodporuje túto vec. Okrem toho v súčasnosti a v najbližších mesiacoch vôbec nepokladám túto tému, ktorá by mohla vyvolávať vášnivé diskusie a zbytočne polarizovala spoločnosť, za dôležitú,“ upozornil.

„Sme rodina sa chce sústrediť na riešenie najväčších problémov, ktoré našu spoločnosť čakajú, a na pomoc ľuďom, ktorí už sú a ešte budú súčasnou krízou najviac postihnutí,“ vysvetlil.

Reklama

 

Bez podpory nelegálneho obchodu

Poslankyňa SaS Anna Zemanová v súvislosti legalizácie marihuany pre náš portál uviedla: “Sú to hypotetické otázky a záleží na dohode v koalícii. Avšak strana SaS ma tému dekriminalizácie marihuany aj vo svojom programe.“

„Dekriminalizáciou marihuany môžeme zabrániť nežiaducemu zhoršovaniu spoločenského uplatnenia zväčša mladých ľudí v dôsledku neprimeranej penalizácie za užívanie marihuany. Považujeme však za dôležité spolu s dekriminalizáciou užívania marihuany navrhnúť riešenie spôsobu, akým sa užívateľ marihuany môže dostať k rastline pre vlastnú spotrebu bez toho, aby musel podporovať nelegálny obchod,“ upozornila.

 

Matovičov záväzok ‚NIE uvoľneniu drogovej politiky‘

Poslanec najsilnejšej vládnej strany OĽaNO Martin Čepček pripomenul, že kandidoval ako „konzervatívny kandidát, pre ktorých je charakteristická pragmatická opatrnosť pred unáhlenými revolučnými zmenami.“

„Aký je dôvod v časoch, keď v slovenských nemocniciach denne zomiera 20 zdravých detí na umelý potrat, keď naši seniori zomierajú na izoláciu v dôsledku pandémie, živitelia rodín prichádzajú o jediný príjem v dôsledku ekonomickej krízy, školstvo je na kolenách a zdravotníctvo pred kolapsom, otvárať túto Pandorinu skrinku?“ pýta sa.

„Kandidoval som ako kandidát hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktoré si presne pred rokom verejne stanovilo 5 kľúčových podmienok vstupu do vládnej koalície: popri NIE registrovaným partnerstvám a adopcii homosexuálmi to bolo aj ‚NIE uvoľneniu drogovej politiky‘,“ pripomenul.

„Ako zvolený poslanec budem samozrejme stáť za týmto záväzkom a za dekriminalizáciu marihuany hlasovať nebudem,“ uviedol na záver.

Zuzana Franková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali