NHL: Tatarove dva góly Detroitu nestačili, Jurčo a Gáborík s asistenciami

NHL: Tatarove dva góly Detroitu nestačili, Jurčo a Gáborík s asistenciami

New York 28. marca (TASR) – Slovenský hokejista Tomáš Tatar bol jednou z hlavných postáv duelu Detroit – Montreal, ani jeho dva góly z tretej tretiny však nepomohli Red Wings k bodovému zisku. Canadiens zvíťazili v Joe Louis Arene tesne 5:4. Na druhý gól Tatarovi prihral krajan Tomáš Jurčo, ktorý sa vrátil do zostavy “červených krídel” po dvojtýždňovej pauze zavinenej zranením rebra. Jednu asistenciu si v noci na piatok v zámorskej NHL pripísal aj Marián Gáborík, ktorého Los Angeles vyhral na ľade Pittsburghu 3:2.

Detroit v divokom zápase podľahol na domácom ľade Montrealu a treťou prehrou po sebe si komplikuje postup do play off, kde nechýbal 22 sezón po sebe. Red Wings síce figurujú na postupovom mieste, ale zvádzajú tuhý boj o jednu z dvoch voľných kariet vo Východnej konferencii s Columbusom, Washingtonom a Torontom, kde sa najbližšie predstavia. Canadiens viedli po dvoch góloch Tomáša Plekanca 2:0 a potom Davis Desharnais upravil na 3:1. V úvode tretej tretiny si však zobral slovo slovenský útočník Tomáš Tatar a dvomi gólmi v priebehu troch minút a šiestich sekúnd vyrovnal na 3:3. Najskôr zachytil v pásme rukavicou pokus P.K. Subbana o vyhodenie puku, kľučkou sa zbavil Brendana Gallaghera a švihom nad vyrážačku Careyho Pricea znížil. Ďalší gól mu vypracoval krajan Tomáš Jurčo, ten sa vrátil do zostavy po siedmich dueloch, ktoré vynechal pre zlomené rebro. Jurčo za bránku vybojoval puk, poslal ho na voľného Tatara a ten presnou strelou švihom do horných poschodí bránky dal svoj 18. gól v sezóne a dostal svoj tím späť na palubu. Z vyrovnania sa však domáci tešili len 78 sekúnd, pretože na druhej strane kontroval Max Pacioretty a vsietil svoj 33. gól v ročníku. Dvojgólový náskok dal kanadskému tímu Thomas Vanek a hoci Johan Franzén 21 sekúnd po jeho zásahu znížil na 4:5, na viac sa už Detroit nezmohol. “Z hľadiska ofenzívy sme odohrali kvalitný zápas, ale veľmi slabí sme boli v našom obrannom pásme a na buly. Ťažko sa hrá, keď musíme neustále doháňať náskok súpera, to nevedie k úspechu. Musíme začať koncentrovane od začiatku a hrať tak 60 minút,” povedal pre zámorské médiá tréner Detroitu Mike Babcock, ktorému stále chýbajú zranené esá Henrik Zetterberg a Pavel Dacjuk. Mladí Slováci sršali tradične aktivitou. Tatar mal dva plusové body, štyri strely a stal sa druhou hviezdou duelu. Dvadsaťtriročný bývalý hráč Zvolena má výbornú formu, keď dosiahol dva body už v treťom stretnutí v rade. Celkovo nazbieral v 64 dueloch 34 bodov (18+16). Jurčo zaznamenal v zápase tri plusky a päť striel.

V repríze minuloročného finále Stanley Cupu vyhral Boston nad Chicagom 3:0. Dva góly strelil vo forme hrajúci útočník Patrice Bergeron, ktorý skóroval v piatich dueloch po sebe, čím si vytvoril osobný rekord. Siedme čisté konto v sezóne zaznamenal fínsky brankár Tuukka Rask, keď chytil všetkých 28 striel Blackhawks. V defenzívne ladenom zápase, ktorý sa podobal na play off, otvoril Bergeron skóre v 11. minúte, keď šikovne tečoval nahodenie Matta Bartkowského. Triumf potvrdili domáci hokejisti v 46. minúte, keď v priebehu 13 sekúnd skórovali Carl Söderberg a Bergeron. “Bolo to tesnejšie ako ukazuje skóre. Po vedúcom góle sme sa zamerali najmä na pozorné bránenie a nedali sme im veľa priestoru. Tím s takýmito hráčmi ako má Chicago si zvyčajne dokáže vytvoriť veľa šancí, ale dnes sme hrali v defenzíve skutočne perfektne a veľa sme im toho nedovolili,” povedal po zápase kapitán Bostonu Zdeno Chára, ktorý zaznamenal jeden plusový bod a dve strely. Druhý slovenský obranca Andrej Meszároš bol opäť len zdravý náhradník. Bol to druhý z dvoch vzájomných duelov v tejto sezóne, Chicago zavítalo do Bostonu prvýkrát od minuloročného finále. V drese Chicaga strávili presne rovnaký čas na ľade (16:54) Marián Hossa a Michal Handzuš. Obaja vystrelili na Raska dvakrát, Hossa mal jeden mínusový bod. Boston si vďaka víťazstvu poistil vedúcu pozíciu na čele Atlantickej divízie a už dlhšie má istú účasť v play off. Chicago je v Centrálnej divízii na druhej priečke a ani na druhý pokus si definitívne nezabezpečilo účasť vo vyraďovačke. Blackhawks neskórovali v tejto sezóne v troch zápasoch, ale dvakrát z posledných troch duelov. Od zranenie Patricka Kanea strelili v štyroch zápasoch len sedem gólov.

Hokejisti Los Angeles vyhrali v Pittsburghu 3:2 a natiahli svoju víťaznú sériu na päť zápasov. Jedenástu asistenciu v sezóne si pripísal slovenský útočník Kings Marián Gáborík, keď po jeho strele otvoril tečom skóre Jeff Carter. “Tučniaci” vyrovnali v druhej tretine z 0:2 na 2:2, ale posledné slovo mal ofenzívny obranca Los Angeles Drew Doughty, ktorý po nevinnej akcii v 44. minúte tvrdou strelou príklepom rozhodol. Domáci v polovici tretej časti strelili zásluhou Brandona Suttera gól, ale ten po videoanalýze rozhodcovia neuznali. “Dotlačil puk do bránky aj s betónom Martina Jonesa. Jasné bránenie v hre,” povedal Doughty. Sutter videl situáciu inak. “Som prekvapený, že tento gól neplatil. Puk som doklepol do siete,” povedal útočník “Pens”. Pittsburgh nevyužil ani jednu zo siedmich početných výhod a nepotvrdil bilanciu najlepšieho tímu NHL v presilovkách. “Špeciálne situácie sú kľúčové v každom zápase. Dnes sme presilovky nezvládli,” povedal tréner Pittsburghu Dan Bylsma, ktorý sa v druhom zápase po sebe musel zaobísť bez zraneného ruského útočníka Jevgenija Malkina. Gáborík bol na ľade necelých 15 minút a okrem asistencie mal mínusový bod, vyslal dve strely a raz sedel na trestnej lavici.

Reklama

Phoenix zakončil svoj krátky trojzápasový trip na východe víťazstvom 3:2 po nájazdoch na ľade New Jersey a do arizonskej púšte sa vracia so ziskom piatich z maximálneho počtu šiestich bodov. O víťazstve Coyotes rozhodol Mikkel Bödker, ktorý bol jediným úspešným exekútorom v nájazdoch. Phoenix je momentálne v Západnej konferencii na mieste zaručujúcom play off a v najbližšom zápase sa stretne s Minnesotou, ktorú môže v prípade víťazstva predskočiť a dostať sa na prvú pozíciu voľnej karty do play off.

O víťazstve Tampy Bay nad New Yorkom Islanders 3:2 rozhodol až v 13. sérii nájazdov fínsky obranca Sami Salo. Celkovo počas nájazdov padlo až deväť gólov, čo je nový rekord NHL. Vôbec najdlhšie nájazdy videli diváci v novembri 2005, keď sa duel medzi Washingtonom a New Yorkom Rangers skončil až v 15. sérii. “Strelil som v nájazdoch svoj prvý gól v kariére. Často sa k nim nedostanem a o to väčšiu mám radosť,” povedal 39-ročný Salo, ktorý prekonal Jevgenija Nabokova bekhendovým blafákom. Islanders chýbal stále pre otras mozgu Ľubomír Višňovský, v drese Tampy nedostal šancu Richard Pánik.

Reklama

Carolina vyhrala na ľade Floridy 3:0, keď brankár Anton Chudobin chytil všetkých 35 striel Panthers a zaznamenal tretí shutout v kariére. Dva góly Hurricanes strelil český krídelník Jiří Tlustý. Duel pre zranenie hornej časti tela nedochytal domáci brankár Roberto Luongo, ktorého po prvej tretine nahradil Dan Ellis. Luonga zranil sedem minút pred koncom prvej tretiny Radek Dvořák, ktorý ho “zbúral” v bránkovisku. Skúsený brankár ešte v prvej tretine v bránke zostal, ale po prestávke sa už nevrátil. Slovenský obranca Andrej Sekera odohral v drese víťazov 21:39 minúty a zaznamenal dve strely. Carolina stráca na play off sedem bodov.

Prvým hetrik v kariére strelil útočník St. Louis T.J. Oshie a výrazne sa tak zaslúžil o víťazstvo Blues nad Minnesotou 5:1. Dvadsaťsedemročný krídelník venoval tri góly dcérke Lyle Grace, ktorá sa narodila 17. marca. “Už som jej jeden puk doniesol z Toronta, ale tento po hetriku je cennejší. Som veľmi šťastný, bol to skvelý večer,” povedal americký olympionik zo Soči. Spoľahlivý výkon podal brankár St. Louis Ryan Miller, ktorý z 28 striel inkasoval len z hokejky Zacha Parisa. Blues vyhrali 50 zápasov v sezóne prvýkrát od ročníka 1999/2000.

Nashville zdolal Buffalo vysoko 6:1, keď dva góly strelil kapitán Shea Weber. Olympijský víťaz zo Soči je s 20 presnými zásahmi spoločne s ottawským Erikom Karlssonom najlepším strelcom spomedzi obrancov v NHL. Strelecké účty v profilige si otvorili nováčikovia Predators Colton Sissons a Calle Järnkrok. V Colorade rozhodol o víťazstve Avalanche nad Vancouverom v úvode predĺženia obranca Tyson Barrie. Colorado sa tak priblížilo k prvému postupu do play off od sezóny 2009/2010.

Winniperg vyhral na horúcom ľade San Jose 4:3, keď víťazný gól strelil v 57. minúte v presilovke švédsky obranca Tobias Enström. Jets si tak ešte uchovali nádej na postup do play off, na ktoré strácajú deväť bodov.

Sumáre NHL:

Reklama

BOSTON – CHICAGO 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 12. Bergeron (Bartkowski, Paille), 46. Söderberg (Kelly, Boychuk), 46. Bergeron (Marchand). Brankári: Rask – Crawford, strely na bránku: 23:28.

NEW JERSEY – PHOENIX 2:3 pp a sn (0:1, 1:1, 1:0 – 0:0, 0:1)

Góly: 40. Clowe (Merrill, Josefson), 51. Henrique (Eliáš, Brodeur) – 3. Chipchura (Korpikoski, Summers), 37. Summers (Chipchura, Vrbata), rozh. nájazd Bödker. Brankári: Brodeur – Greiss, strely na bránku: 28:27.

PITTSBURGH – LOS ANGELES 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)

Reklama

Góly: 28. Kunitz (Megna, Crosby), 36. Pyatt (Gibbons, Goc) – 16. Carter (GÁBORÍK, Kopitar), 27. Martinez (Stoll, Toffoli), 44. Doughty (Brown, Pearson). Brankári: Zatkoff – Jones, strely na bránku: 37:32.

DETROIT – MONTREAL 4:5 (0:2, 1:1, 3:2)

Góly: 22. Sheahan (Glendening, Lashoff), 42. TATAR, 45. TATAR (JURČO, Sheahan), 52. Franzén (Nyquist, Helm) – 6. Plekanec (Subban, Gallagher), 15. Plekanec (Subban), 32. Desharnais (Vanek), 46. Pacioretty (Desharnais, Vanek), 52. Vanek (Markov, Jemelin). Brankári: Howard – Price, strely na bránku: 30:29.

TAMPA BAY – NY ISLANDERS 3:2 pp a sn (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0, 1:0)

Góly: 21. Callahan (Gudas, Filppula), 46. Callahan (Brewer), rozh. nájazd Salo – 22. Strome (Martin, Donovan), 30. Donovan (Nielsen, Lee). Brankári: Bishop – Nabokov, strely na bránku: 31:27.

FLORIDA – CAROLINA 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Góly: 10. Tlustý (E. Staal, Bellemore), 23. Tlustý (Lokťonov, Faulk), 26. Skinner (Dwyer). Brankári: Luongo (21. Ellis) – Chudobin, strely na bránku: 35:32.

ST. LOUIS – MINNESOTA 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Góly: 5. Oshie (Backes, Polák), 20. Oshie, 34. Schwartz (Colaiacovo, Bouwmeester), 48. Oshie (Bouwmeester, Backes), 51. Morrow (Steen, Sobotka) – 52. Parise (Coyle, Koivu). Brankári: Miller – Kuemper, strely na bránku: 24:28.

NASHVILLE – BUFFALO 6:1 (4:0, 1:1, 1:0)

Reklama

Góly: 7. Sissons (Clune, Nystrom), 12. Wilson (Stalberg, Spaling), 12. Järnkrok (Bourque, Smith), 20. Weber (Cullen, Hörnqvist), 27. Weber (Josi, Fisher), 60. Nystrom (Clune) – 23. Ristolainen (Flynn, Larsson). Brankári: Hutton – Hackett (21. Lieuwen), strely na bránku: 34:33.

COLORADO – VANCOUVER 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0)

Góly: 16. Duchene (Benoit, McLeod), 29. Landeskog (Šťastný, Sarich), 61. Barrie (Duchene, O’Reilly) – 11. Weber (Jensen, D. Sedin), 39. Kassian (Hamhuis, Booth). Brankári: Varlamov – Lack, strely na bránku: 28:31.

SAN JOSE – WINNIPEG 3:4 (2:1, 1:2, 0:1)

Góly: 2. Boyle (Havlát, Sheppard), 15. Burns (Pavelski, Marleau), 32. Couture (Sheppard, Havlát) – 3. Ladd (Frolík, Little), 22. Wheeler, 30. Byfuglien (Wheeler, Frolík), 57. Enström (Wheeler, Little). Brankári: Niemi – Montoya, strely na bránku: 30:31.

Reklama

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 16:21 2 0 2 +2 4 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 16:37 0 1 1 +3 5 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 14:51 0 1 1 -1 2 2

Zdeno Chára (Boston) 21:32 0 0 0 +1 2 0

Reklama

Marián Hossa (Chicago) 16:54 0 0 0 -1 2 0

Michal Handzuš (Chicago) 16:54 0 0 0 0 2 0

Andrej Sekera (Carolina) 21:39 0 0 0 0 2 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v texte o hlasy a ďalšie detaily.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali