NHL draft: Favorizovanou jednotkou Matthews, zo Slovákov reálne Solenský i Lešťan

NHL draft: Favorizovanou jednotkou Matthews, zo Slovákov reálne Solenský i Lešťan

Buffalo 23. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Po Austonovi Matthewsovi zrejme siahne Toronto Maple Leafs

Bez účasti slovenských hokejistov prebehne v noci na sobotu prvé kolo 54. ročníka vstupného draftu NHL. Voľbou číslo jeden by sa mal stať podľa zámorských expertov dlhodobý líder rebríčkov Auston Matthews, po ktorom zrejme siahne Toronto Maple Leafs. Za talentovaným americkým centrom bude pravdepodobne nasledovať fínsky “zázrak” Patrik Laine ako korisť Winnipegu, z 3. miesta by mohol Columbus získať jeho krajana Jesseho Puljujärviho. Zo Slovákov majú podľa odhadovaných rebríčkov najväčšie šance Samuel Solenský v piatom a Filip Lešťan v siedmom kole.

Reklama
Na snímke Auston Matthews (USA)
Na snímke Auston Matthews (USA)

Až jedenásť volieb budú mať vo First Niagara Center k dispozícii domáce Buffalo a Toronto, ktoré 30. apríla vyhralo draftovú lotériu. Výber tohtoročnej jednotky bude na pleciach Maple Leafs prvýkrát od roku 1985, keď získali útočníka Wendela Clarka. Očakávaným lídrom draftu by sa mal stať Matthews, hoci prvotné výkony mladého fínskeho krídelníka Laineho na MS predurčili výrazné zamotanie kariet na drafte. V pokročilých fázach šampionátu sa však bodovo i herne presadil aj Matthews a nakoniec zakončil ruské MS so šiestimi gólmi a tromi asistenciami z desiatich zápasov. Pôvodne malo mať Toronto k dispozícii až dvanásť volieb, 20. júna však tú tridsiatu v prvom kole vymenilo do Anaheimu za brankára Frederika Andersena. Buffalo, ktoré hostí vstupný draft prvýkrát od roku 1998, si z prvej stovky vyberie až šesť hráčov. Calgary a Philadelphia majú celkovo po desať volieb.

Matthews ovládol konečný rebríček Centrálneho úradu pre skauting NHL (CSS), ktorý rozdeľuje hráčov do štyroch kategórií – na korčuliarov a brankárov pôsobiacich v Európe a Severnej Amerike. V prospech 18-ročného centra sa tesne pred štartom draftu vyjadrili aj oslovení zámorskí skauti, pričom z trinástich sa na jeho stranu priklonili až jedenásti. Matthews sa môže stať prvou americkou jednotkou na drafte od roku 2007, keď si Chicago vybralo Patricka Kanea. Na výslnie mu pomohla aj bodovo produktívna sezóna vo švajčiarskej NLA, kde v drese ZSC Lions nazbieral dovedna 49 bodov (24+25) v 40 zápasoch. Na súboj talentovaného centra so zázračným fínskym krídelníkom tak zrejme nepríde. “Rozprávame sa o dvoch skvelých mladíkoch, v prospech Matthewsa však hrá aj jeho post. Z pozície centra je mimoriadne produktívny strelec a zároveň kvalitný brániaci hráč. Nechcem tým povedať, že zaručene dá v NHL viac gólov ako Patrik Laine, ale Matthews je center so schopnosťou byť prospešný pre tím v akejkoľvek fáze zápasu,” uviedol analytik TSN Craig Button.

Reklama

Laineho tak odsunie na druhú priečku tohtoročného draftu zrejme komplexnosť stredového útočníka pred krídelníkom. Na krídle pritom exceloval aj na MS v Rusku, kde nazbieral 12 bodov a stal sa najužitočnejším fínskym hráčom (MVP) na turnaji. Rovnakej pocty sa dočkal aj v domácej súťaži Liiga, v ktorej pomohol Tappare k zisku majstrovskej trofeje. Sám fínsky mladík nevidí v rozdielnych postoch až taký veľký problém. “Vybojoval som jedno vhadzovanie aj na majstrovstvách sveta. Mám na buly stopercentnú štatistiku. Nikdy som nebol center, ale keď ma tím, ktorý ma draftuje, postaví do stredu útoku, budem sa snažiť hrať tam najlepšie ako viem,” uviedol Laine pre web NHL.

Po prvý raz za uplynulé dve dekády profiligových draftov môže nastať situácia, že medzi prvými piatimi voľbami v Buffale sa neocitne žiaden rodený Kanaďan. Prvú trojku s najväčšou pravdepodobnosťou obsadia hráči pôsobiaci v Európe a na ďalších odhadovaných priečkach sa nachádzajú Američania Matthew Tkachuk, Logan Brown, Clayton Keller či Švéd Alexander Nylander. Napriek tomu je reálne, že na piatom mieste by pri voľbe Vancouveru predsa len skončil Kanaďan Pierre-Luc Dubois z nižšej juniorskej súťaže QJMHL. “Bude veľmi zaujímavé sledovať, kedy bude draftovaný prvý kanadský rodák. Ide o cyklus, pretože kvalitní hokejisti prichádzajú zo všetkých oblastí, napríklad americký hokej je na solídnom vzostupe a aj Európa vždy prináša výborných hráčov,” uviedol riaditeľ CSS Dan Marr.

Na druhý deň draftu v Buffale (25. júna) budú netrpezlivo čakať aj niektorí slovenskí hokejisti. Podľa rebríčka CSS to mali ideálne našliapnuté do profiligy Filip Lešťan so Samuelom Solenským. Prvý menovaný útočník švédskeho HV 71 obsadil medzi európskymi korčuliarmi 74. priečku a mal lepšie východiskové postavenie pred 116. Solenským, ktorý obliekal dres Liberca. O šesť priečok nižšie sa nachádzal obranca Michal Roman z Třinca a 124. v poradí bol ďalší bek Vojtech Zeleňák zo Sparty. Medzi 150 európskych korčuliarov sa zaradilo ešte deväť Slovákov, no reálnu šancu na drafte majú zrejme len Lešťan so Solenským.

A podľa odhadovaných rebríčkov zámorských expertov, ktorí do kritérií započítali aj zámery klubov NHL, by si mohol Solenského vybrať v 5. kole zo 137. miesta Detroit Red Wings. Lešťana odhadujú experti až na 7. kolo a 185. miesto, pričom túto voľbu vlastní Columbus. “Myslím si, že mám reálnu šancu byť draftovaný. Počas sezóny som komunikoval a bol v kontakte so skautmi z NHL. Chodili sa pozerať na veľa zápasov, niektorí dokonca boli aj na tréningoch. Isté tímy prejavili väčší záujem, iné zasa menší, no ako to všetko dopadne, ukáže až draft,” povedal pre špecializovaný portál slovakprospects.com Lešťan.

 

Reklama

Prehľad TOP 10 1. kola draftu podľa rebríčkov zámorských skautov:

1. Toronto – Auston Matthews (útočník, ZSC Lions/Švaj.), 2. Winnipeg – Patrik Laine (útočník, Tappara Tampere/Fín.), 3. Columbus – Jesse Puljujärvi (útočník, Kärpät Oulu/Fín.), 4. Edmonton – Matthew Tkachuk (útočník, London/OHL), 5. Vancouver – Pierre-Luc Dubois (útočník, Cape Breton/QMJHL), 6. Calgary – Michail Sergačjov (obranca, Windsor/OHL), 7. Arizona – Olli Juolevi (obranca, London/OHL), 8. Buffalo – Alexander Nylander (útočník, AIK/Švéd.), 9. Montreal – Logan Brown (útočník, Windsor/OHL), 10. Colorado – Clayton Keller (útočník, USA “18”/USAH-NTDOP)

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali