Nespokojní autodopravcovia protestovali pred úradom vlády, trvajú na svojich požiadavkách

Nespokojní autodopravcovia protestovali pred úradom vlády, trvajú na svojich požiadavkách

Bratislava 7. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Nespokojní autodopravcovia v piatok popoludní protestovali pred úradom vlády. Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) na zhromaždení informovali, že naďalej trvajú na svojich požiadavkách, týkajúcich sa zníženia sadzieb dane z motorových vozidiel o polovicu a výrazného zvýšenia zliav z mýtnych poplatkov

Na snímke zľava člen UNAS Vladimír Sopúch, člen UNAS Eugen Gunár a člen predsedníctva Únie Autodopravcov Slovenska (UNAS) Stanislav Skala

Takisto majú výhrady k prerozdeľovaniu príjmov z výberu mýta a k tomu, že len obmedzená časť vybraných peňazí ide do cestnej infraštruktúry. Kritizovali premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) za nedodržanie sľubu o znížení cestnej dane na úroveň krajín V4. Zároveň pohrozili, že si návesy dajú zaregistrovať v Poľsku. Na protestnej akcii pred úradom vlády bolo približne dvadsať osobných a úžitkových vozidiel, s ktorými absolvovali jazdu cez mesto od Zlatých pieskov, kde zostali kamióny.

Reklama

Vladimír Sopúch z UNAS povedal, že trvajú na úprave dane z motorových vozidiel, ktorú pôvodne predložili na ministerstvo financií a nebola akceptovaná. “Jedine takáto úprava zákona nás stavia do konkurencieschopnosti vo V4, žiadna iná. Nemusíme byť najlacnejší, ani v strede, môžeme byť aj drahší, ale maximálne o 10 percent oproti Čechám, Poľsku a Maďarsku,” povedal Sopúch.

K zmenám umožňujúcim využívanie zliav z mýta od prvého najazdeného kilometra, ktoré nedávno schválila vláda, poznamenal, že malí autodopravcovia nedostali nič. “Zľavy pôjdu od desaťtisíc dosiahnutých kilometrov spätne nadol. Trváme stále na tom, aby sa vyhláškou uplatnili na všetkých úsekoch, ktoré sú spoplatnené, zľavy za 15 percent,” uviedol Sopúch s tým, že by tak mohla byť využitá maximálna zľava 13 percent, ktorú umožňuje Európska únia. “Mali by sme dosahovať, tí, ktorí najazdia 10-tisíc, alebo 50-tisíc kilometrov, spätne zľavu 25 %. To znamená 13 % vyhláškou a ostatné zľavami,” podotkol.

Reklama

Ďalší zástupca UNAS Stanislav Skala informoval, že zostávajú v štrajkovej pohotovosti. Zároveň dostali pozvanie na ministerstvo dopravy a výstavby na zasadnutie pracovnej skupiny o príprave tendra na nový komplexný systém spoplatňovania cestnej infraštruktúry, vrátane výberu mýta. Žiadajú, aby nový mýtny tender bol verejný. “Chceme, aby mýtny systém bol zverejnený, aby si mohol každý pozrieť, koľko peňazí sa zaplatí za rok a kam idú peniaze, či na údržbu alebo opravu ciest,” povedal Skala. Zároveň vyzval ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most-Híd), aby zrušil monitoring ciest druhej a tretej triedy, lebo sú tam značky so zákazom vjazdu pre kamióny. “Už je to tak napnuté, dúfam, že sa dohodneme. Ak sa nedohodneme, zvoláme valné zhromaždenie a dohodneme sa na ďalších postupoch,” povedal Skala.

UNAS chce iniciovať vykonanie auditu v NDS v súvislosti s rozdelením príjmov z mýta. “Máme vážne podozrenie, že polovica z peňazí, ktoré sa vyberú na mýte, sa stratia v neznáme,” povedal Sopúch. V súvislosti s načasovaním protestu tesne pred voľbami Skala uviedol, že sú apolitickí. “Pokiaľ títo ľudia (autodopravcovia – poz. red.) nebudú konkurencieschopní, tak dovtedy budeme stále v uliciach. Pán Pellegrini nedodržal to, čo nám sľúbil,” poznamenal zástupca UNAS. Ak nebude nižšia cestná daň, podľa neho budú rokovať o možnosti zaregistrovania návesov svojich automobilov v Poľsku. “Cesty budeme ničiť naše slovenské a platiť budeme v Poľsku. Vláda si to musí uvedomiť, lebo ponuku sme dostali z Poľska,” dodal Skala s tým, že v Poľsku je cestná daň v prepočte 660 eur a na Slovensku 2 150 eur.

Premiér Peter Pellegrini v reakcii na protest UNAS-u povedal, že najväčší cestní dopravcovia zo združenia ČESMAD Slovakia sa s vládou dohodli. “Privítali poskytovanie zliav od prvého kilometra, sú s tým veľmi spokojní. Autodopravcovia ušetria ďalších pár miliónov eur. Minister financií finalizuje novelu zákona o dani z motorových vozidiel, kde zdvojnásobujeme doterajšie zľavy. Pri moderných vozidlách bude zľava predstavovať až polovicu zo súčasnej sadzby, a tým sa približujeme k sadzbám priemeru V4, čo chceli aj kolegovia z UNA-u,” uviedol Pellegrini. “Nič iné som im nesľúbil ako to, čo sme vo forme nariadenia už aj splnili (o zľavách z mýta – poz. red.) a v oblastí daní na vláde opäť čoskoro schválime,” podotkol premiér. Protest autodopravcov označil za čisto politický motivovaný, ktorý podľa neho už má v rukách niekto, komu veľmi záleží na tom, aby štrajk pokračoval a atmosféra v spoločnosti bola hustá.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali