Nemeckí lekári: Z testov vyplynulo, že Navaľnyj bol otrávený. Nemecká strana zatiaľ nepredložila dôkazy

Nemeckí lekári: Z testov vyplynulo, že Navaľnyj bol otrávený. Nemecká strana zatiaľ nepredložila dôkazy

Berlín 24. augusta 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin)

 

Nemecká vláda sa domnieva, že je “dosť pravdepodobné”, že ruský opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj, ktorého v súčasnosti liečia v nemocnici Charité v Berlíne, bol otrávený. V pondelok to vyhlásil aj hovorca vlády Steffen Seibert, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP

Alexej Navaľnyj, novicok, otrava
Na snímke Alexej Navaľnyj

Lekári berlínskej nemocnice Charité vychádzajú z toho, že predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj bol otrávený. Vyplýva to z klinických testov, oznámila v pondelok v Berlíne klinika Charité s tým, že pacientov stav je vážny, ale nie je v akútnom ohrození života. Informovala o tom agentúra DPA.

Reklama

Charité vo vyhlásení podľa agentúry AP uviedla, že v Navaľného organizme sa našli “inhibítory cholinesterázy” s tým, že zatiaľ nie je známe, o akú konkrétnu látku z tejto skupiny ide.Navaľnyj je stále v umelom spánku, avšak nehrozí mu akútne nebezpečenstvo, uviedli lekári. To, ako choroba

Navaľného ovplyvní, sa nateraz nevie, avšak nie je možné vylúčiť, že sa u neho neskôr prejavia príznaky najmä v oblasti nervového systému, dodala podľa AFP Charité.

Reklama

Navaľného previezli letecky do Berlína v sobotu 22. augusta z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 20. augusta hospitalizovali, keďže mu prišlo zle počas letu zo sibírskeho Tomska. Neskôr stratil vedomie. Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche.

To, že bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený, v pondelok uviedol aj hovorca vlády nemeckej vlády Steffen Seibert:”Máme pacienta, ktorý bol dosť pravdepodobne otrávený,” povedal Seibert na tlačovej konferencii.

Nemecká strana zatiaľ neuviedla žiadne podrobnosti ani neprišla so žiadnymi dôkazmi.

Alexej Navalnyj je ruský opozičný aktivista, ktorý opakovane usporiadúval  nepovolené akcie a demonštrácie. Jeho Fond boja s korupciou bol ruským ministerstvom spravodlivosti zaradený na zoznam zahraničných agentov, teda organizácií, ktoré sú financované zo zahraničia a usilujú sa o zmenu štátnej politiky. V júli Navalnyj informoval o zrušení organizácie kvôli niekoľkomiliónovej pokute a zmene právnickej osoby.

Súčasne Navalnyj čelí obvineniam z ohovárania 93 ročného veterána 2. svetovej vojny. Dôvodom je tvrdá kritika, ktorou aktivista verejne zareagoval na video ohľadom zmien v Ústave Ruska, kde veterán vystúpil.

Reklama

Jeho stúpenci tvrdia, že bol otrávený.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali