Nemecká polícia zadržala sýrskeho utečenca, ktorý žiadal od ISIS 180.000 € na bombové útoky v Európe

Nemecká polícia zadržala sýrskeho utečenca, ktorý žiadal od ISIS 180.000 € na bombové útoky v Európe

Berlín 03. januára 2017 (HSP/RT/Foto:TASR/AP-Oliver Berg/dpa via AP)

 

Sýrsky žiadateľ o azyl bol zadržaný v Nemecku na základe podozrenia, že žiadal od teroristickej organizácie ISIS peniaze na nákup a nastraženie bômb s cieľom zabiť veľký počet “nemoslimských” ľudí v “Nemecku, Francúzsku, Belgicku a Holandsku,” hlásia nemecké úrady

Ilustračné foto
Ilustračné foto

38-ročný muž bol zadržaný v sobotu ráno nemeckými špeciálnymi silami vo svojom byte v meste Saarbrucken v spolkovej krajine Sársko. Oficiálne potvrdenie operácie a ďalšie podrobnosti sa objavili až v pondelok. Sýrsky utečenec bol zatknutý po tom, čo polícia dostala tip od federálnej kriminálnej polície.

Reklama

Podľa prokuratúry je muž vo väzbe podozrivý z toho, že sa v decembri snažil spojiť s teroristickou organizáciou Islamský štát. Teroristov žiadal o peniaze na financovanie teroristickej činnosti. “Žiadateľ o azyl zrejme žiadal od kontaktnej osoby IS 180.000 € na nákup vozidla, ktoré mal v pláne vybaviť výbušninami,” píše sa vo vyhlásení prokuratúry.

Sýrsky žiadateľ o azyl údajne plánoval kúpiť osem vozov – každý za 22.500 eur s cieľom „zabiť veľký počet nemoslimských ľudí.” V každom vozidle malo byť 400 až 500 kilogramov výbušnín.

Reklama

Prokuratúra oznámila, že dôvody pre podozrenie sú uložené v chatovej aplikácii Telegram, ktorá bola nájdená v telefóne podozrivého pri prehliadke jeho bytu. “Doteraz šetrením nebolo zistené, či podozrivý už stihol pripraviť vozidlá na výkon útokov,” poznamenali orgány.

Podľa samostatného vyhlásenia polície v Sársku, podozrivý údajne požiadal IS o peniaze na financovanie “nešpecifikovaného teroristického útoku” v “Nemecku, Francúzsku, Belgicku a Holandsku.”

Hugo Muller, zástupca komisára pre políciu v Sársku, uviedol, že sýrsky muž plánoval označiť vozidlá ako policajné autá. “V príslušnej komunikácii s kontaktom ISIS sa podozrivý ponúkol alebo navrhla označiť autá tak, aby vyzerali podobne ako policajné autá, vybaviť ich výbušninami, umiestniť ich do davu ľudí a potom ich odpáliť,” povedal Muller.

38-ročný vstúpil do Nemecka v roku 2014 a po podaní žiadosti o azyl mu bolo vydané povolenie na prechodný pobyt. Priznal sa ku kontaktu s ISIS, ale trvá na tom, že nemal v pláne žiadne teroristické útoky, povedala prokuratúra.

Nedávno nemecký Der Spiegel uviedol, že počas výsluchu podozrivý údajne povedal, že chcel použiť peniaze na podporu jeho rodinu v Sýrii. O tom však zatiaľ neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie.

Reklama

Nemecko bolo otrasené veľkým teroristickým útokom 19. decembra, keď 24-ročný tuniský Anis Amri vrazil ukradnutým kamiónom do vianočných stánkov na trhu v Berlíne. Dvanásť ľudí zomrelo a 55 bolo zranených. Dvadsať ľudí je ešte stále v nemocnici.

ISIS neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom sa priznal k zodpovednosti za útok. Vyšetrovanie ukázalo, že Amri, ktorý vstúpil do Nemecka ako utečenec v roku 2015, bol pod dohľadom bezpečnostných síl v krajine po dobu niekoľkých mesiacov. Páchateľ bol zabitý počas kontroly v talianskom Miláne štyri dni po spáchaní útoku, pričom pravdepodobne cestoval cez Holandsko a Francúzsko.

V minulom roku Nemecko utrpelo niekoľko útokov spáchaných utečencami. V dvoch prípadoch boli páchatelia spojení s teroristami.

Teroristický útok, podobný tomu v Berlíne, bol vykonaný vo francúzskom pobrežnom meste Nice v júli 2016. Tunisan narazil kamiónom do davu počas štátneho sviatku (Deň Bastily), pričom zabil 86 ľudí a zranil stovky ďalších. Neskôr bol zabitý v prestrelke s políciou.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali