Nemci naznačujú, že Slovensko má právo rozhodovať o nemeckom rozpočte, napríklad o tom, koľko dávajú migrantom

Nemci naznačujú, že Slovensko má právo rozhodovať o nemeckom rozpočte, napríklad o tom, koľko dávajú migrantom

Berlín 6. apríla 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Seth Wenig)

 

Nemecký minister zahraničných vecí si myslí, že ak Nemecko prispieva do európskeho rozpočtu viac ako iní, môže druhým potom hovoriť do toho, ako s financiami nakladajú. Podľa tejto logiky sme to však my ako čistí platcovia, kto má Nemcom právo hovoriť, na čo majú míňať peniaze.

Na snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas

„EÚ je spoločenstvom hodnôt, nielen vnútorným trhom. To sa potom musí odrážať aj v rozpočtoch EÚ,“ je presvedčený námestník nemeckého ministra zahraničia pre európske otázky Michael Roth. Plány Európskej komisie na spojenie dodržiavania hodnôt a európskych financií podporuje aj nemecký minister zahraničia Heiko Maas (SPD). „Argumentácia je jednoduchá. Keď už je Nemecko, ako dalo najavo, pripravené do budúcnosti viac prispievať do rozpočtu EÚ, potom chce Berlín tiež hovoriť do toho, ako sa peniaze budú míňať.“ Túto správu z novín Der Spiegel priniesli pred pár dňami naše tlačové agentúry. Chudobnejším, teda najmä postkomunistickým krajinám chcú krátiť eurofondy, keď sa im bude zdať, že čo si vo svojich krajinách robíme, je „proti európskym hodnotám“.

Reklama

Je to zaujímavá logika zo strany ministra zahraničných vecí najsilnejšej krajiny EÚ. Treba si zapamätať, že tento spôsob uvažovania je odteraz v Európe legitímny. A poďme ho aplikovať dôsledne.

Významný francúzsky ekonóm Thomas Piketty tvrdí, že krajiny Východnej Európy sú v rámci Európskej únie čistými platcami. „Priepasť medzi východom a západom Európy sa nezmenšuje. Naopak ju prehlbuje rastúci odliv prostriedkov z východu a stenčujúci sa prúd európskych dotácií zo západu.” Deje sa to cez odvádzanie ziskov dcérskych spoločností na východe do západných centrál. Európske dotácie teda sú len akási náplasť pre východnú Európu.

Reklama

Za týchto okolností sme to teda my, kto má morálne právo hovoriť Nemcom do toho, čo robia so svojimi peniazmi, ak sa nám zdá, že je ich konanie v rozpore s európskymi hodnotami. Položme si otázku: koľko Slovákov si myslí, že je v súlade s európskymi hodnotami napriek platným dohovorom napozývať do Európy milióny negramotných poberateľov finančných dávok a potom ich chcieť nasilu nanútiť susedom? Koľko percent Slovákov si myslí, že je v súlade s európskymi hodnotami dávať týmto príchodzim z tretieho sveta za ničnerobenie čiastku, ktorá je oveľa vyššia než mzda, za ktorú pracuje väčšina Slovákov (o dôchodkoch ani nehovoriac)? A koľko Slovákov si myslí, že je v súlade s európskymi hodnotami držať na európskom území cudziu okupačnú armádu s jadrovými zbraňami aj 73 rokov po vojne?

Dovolím si odhadnúť, že veľké percento Slovákov si o uvedenom myslí, že to v súlade s európskymi hodnotami nie je. Za týchto okolností teda treba konštatovať, že sú splnené podmienky, aby sme to boli my, kto niektorým konkrétnym európskym krajinám, vrátane Nemecka zadrží platby. Kým sa nepostarajú o nápravu do normálneho stavu, môžeme im napríklad zakázať vyvážať zisk ich dcérskych firiem zo slovenského územia – nemecký minister zahraničných vecí naznačil, že s tým bude súhlasiť.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali