NAŽIVO: Ukrajinci volia prezidenta. Postupujúcimi podľa exit pollov Zelenskyj a Porošenko

NAŽIVO: Ukrajinci volia prezidenta. Postupujúcimi podľa exit pollov Zelenskyj a Porošenko

Kyjev 1. apríla 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Emilio Morenatti)

 

Komik Volodymyr Zelenskyj a úradujúci prezident Petro Porošenko získali najviac hlasov v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb na Ukrajine. Ukázali to prvé odhady výsledkov po skončení hlasovania, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AFP.

V nedeľu 31. marca na Ukrajine odštartovali prezidentské voľby. O prezidentský post sa tento rok uchádza celkovo 39 kandidátov. Hlavným favoritom je zatiaľ televízna osobnosť a zabávač Volodymyr Zelenskyj. Medzi obľúbencami je tiež úradujúci prezident Petro Porošenko a šéfka opozičnej strany Baťkyvščina Júlia Tymošenková

Reklama
Na snímke ukrajinský komik a kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Predbežné výsledky volieb by mali byť oznámené v pondelok ráno (1. apríla). Ak žiadny z uchádzačov nezíska viac ako polovicu hlasov, 21. apríla sa uskutoční druhé kolo volieb.

Ukrajinské úrady odmietli otvoriť volebné miestnosti v Rusku. Voliť sa nebude ani na území, ktoré nekontroluje Kyjevská vláda, na východe Ukrajiny. Podľa ruských médií sa tak volieb nezúčastní 7 10 miliónov ukrajinských občanov.

Reklama

 

90:30: V prezidentských voľbách priebežne vedú Zelenskyj a Porošenko

Komik Volodymyr Zelenskyj a úradujúci prezident Petro Porošenko sú po sčítaní 34 percent odovzdaných hlasov priebežnými lídrami nedeľňajších prezidentských volieb na Ukrajine. Informovali o tom tlačové agentúry AP a TASS.

Podľa webovej stránky ústrednej volebnej komisie má Zelenskyj 30,1 percenta hlasov, zatiaľ čo Porošenko dostal 16,7 percenta. Na treťom mieste je s 13,1 percentami bývalá premiérka Julija Tymošenková, za ňou nasleduje Jurij Bojko, kandidát zo strany Opozičná platforma – Za život, ktorý má 11,4 percenta hlasov. Prvú päticu uzatvára so siedmimi percentami Anatolij Hrycenko zo strany Občianska pozícia.

Volebná účasť bola na úrovni 63,5 percenta, vyplýva z údajov poskytnutých všetkými 199 oblastnými volebnými komisiami. Najmenej ľudí, 47 percent, sa dostavilo k urnám v Zakarpatskej oblasti na západe krajiny. Najvyššia účasť – vyše 68 percent – bola vo Ľvovskej oblasti, Volynskej oblasti a v hlavnom meste Kyjev.

Reklama

Právo odovzdať hlas niektorému z 39 kandidátov malo približne 30 miliónov Ukrajincov. V súlade s očakávaniami zrejme nikto z kandidátov nezískal podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší sa tak stretnú v druhom kole volieb, naplánovanom na 21. apríla.

Hlasovanie v prvom kole volieb, ktoré sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, prebiehalo vo všeobecnosti pokojne. Obyvatelia proruských separatistických oblastí na východe Ukrajiny sa na voľbách nezúčastnili.

 

15:30: Na ruských územiach sa nevolí

Ak žiadny z uchádzačov nezíska viac ako polovicu hlasov21. apríla sa uskutoční druhé kolo volieb.

Reklama

Ukrajinské úrady odmietli otvoriť volebné miestnosti v Rusku. Voliť sa nebude  ani na území, ktoré nekontroluje Kyjevská vláda, na východe Ukrajiny. Podľa ruských médií sa tak volieb nezúčastní 7  10 miliónov ukrajinských občanov.

 

 

14:01 Poslanec zo štábu opozičného kandidáta Bojka varoval, že voľby môžu byť sfalšované

Poslanec za stranu Opozičná platforma Za život Jurij Mirošničenko varoval, že môže dôjsť k masovému falšovaniu prezidentských volieb na Ukrajine.

Existuje nebezpečenstvo masového falšovania hlasovania občanov Ukrajiny,” vyhlásil Mirošničenko v nedeľu na brífingu.

Za Opozičnú platformu Za život na úrad prezidenta kandiduje Jurij Bojko, ktorý sa opiera prevažne o východ krajiny. Pred zvrhnutím prezidenta Viktora Janukovyča vo februári 2014 vykonával funkciu podpredsedu vlády a v rokoch 2010 2012 pôsobil ako minister energetiky.

 

13:32 V ľudových republikách na východe Ukrajiny neprebiehajú prezidentské voľby

V regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré nemá pod kontrolou Kyjevská vláda, sa prezidentské voľby nekonajú. Sputniku to prezradil predseda Luhanskej ľudovej republiky v politickej podskupine na minských vyjednávaniach, Rodion Mirošnik.

Reklama

Na území Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky sa voľby nekonajú a ani sa to neplánuje, povedal Mirošnik.

 

13:11 Ruský senátor uviedol, čo čaká Ukrajinu v prípade, že Porošenko zvíťazí vo voľbách

Dnes, v nedeľu 31. marca, na Ukrajine odštartovali prezidentské voľby. Porošenko dnes na svojom účte na Facebooku uviedol podmienky rovnoprávneho dialógu medzi Kyjevom a Moskvou. Podľa jeho slov si Ukrajina aj ďalej pôjde vlastnou cestou, domov do Európy, a pretrhnúť väzby s Moskvou.

No, čo k tomu povedať… Áno. Ak putá Moskvy znamenajú naše ekonomické vzťahy vrátane plynovodov, potom práve toto čaká Ukrajinu v prípade, že Porošenko zostane pri moci, napísal Kosačev na Facebooku.

Reklama

O post prezidenta krajiny sa tento rok uchádza celkom 39 kandidátov, čo je rekordný počet. Zatiaľ podľa prieskumov vedie zabávač Volodymyr Zelenskyj, ktorého by týždeň pred voľbami podporilo 30% voličov. Terajšieho prezidenta chce podporiť asi 17% voličov a šéfku strany Baťkyvščina Júliu Tymošenkovú asi 12,5% ľudí. Sociológovia sa domnievajú, že prezident Ukrajiny bude zvolený v druhom kole.

 

13:06 Verejní činitelia informovali o porušovaní v prezidentských voľbách na Ukrajine

Verejní činitelia zaznamenali prvé menšie porušovania vo volebných miestnostiach v Kyjevskej, Volyňskej, Rovenskej, Vinnickej, Žytomyrskej a Černihivskej oblasti. V nedeľu to uviedla ukrajinská verejná organizácia Občianska sieť Opora.

O 9.00 hod (Občianska sieť, pozn. red.) Opora zaznamenala, že boli v Kyjevskej oblasti oneskorene otvorené volebné miestnosti, boli predčasne otvorené trezory, nebolo dostatočné množstvo volebných lístkov, miestnosti volebných komisií nezodpovedali technickým požiadavkám a dochádzalo k agitácii vedľa volebných miestností ,hovorí sa v správe.

Reklama

 

12:54 Porošenko volil s rodinou. Voľby sú dobre organizované, tvrdí.

Hlasoval som pre Ukrajinu ako celá moja rodina. A som presvedčený, že to urobila absolútna väčšina Ukrajincov, napísal na svojom Facebooku.

Dnes som sa presvedčil o tom, že sú voľby dobre organizované. Bude zachovaná vôľa občanov. Ide o absolútne nevyhnutnú podmienku pre náš krok vpred, aby sa Ukrajina vrátila k európskej rodine národov, a krok vpred k nášmu členstvu v a NATO, aby sme pokračovali v mimoriadne dôležitých reformách, ktoré sú pre Ukrajinu úplne osudové,dodal.

 

 

Reklama

12:41 Zelenskyj je pripravený jazdiť do práce na bicykli, ak vyhrá voľby

Kandidát Volodymyr Zelenskyj je predstaviteľom hlavnej úlohy v populárnom seriáli Sluga naroda (Sluha ľudu), kde hrá prezidenta, ktorý do práce jazdí na bicykli.

Prečo nie? Po prvé sa mi to páči. Môžem to robiť,” povedal Zelenskyj.

 

 

Verejní činitelia informovali o porušovaní v prezidentských voľbách na Ukrajine

Verejní činitelia zaznamenali prvé menšie porušovania vo volebných miestnostiach v Kyjevskej, Volyňskej, Rovenskej, Vinnickej, Žytomyrskej a Černihivskej oblasti. V nedeľu to uviedla ukrajinská verejná organizácia Občianska sieť Opora.

Reklama

V nedeľu 31. marca sa konajú riadne voľby ukrajinského prezidenta. O post hlavy štátu sa tento rok uchádza celkom 39 kandidátov, čo je rekordný počet. V boji o post prezidenta zatiaľ vedie zabávač Volodymyr Zelenskyj, ktorý týždeň pred voľbami podľa prieskumov oslovil 30% voličov.

Terajší hlavu štátu Petra Porošenko mieni vo voľbách podporiť asi 17% občanov a šéfku strany Baťkyvščina Júliu Tymošenkovú potom 12, 5% ľudí. Sociológovia sa domnievajú, že nový prezident Ukrajiny bude zvolený v druhom kole volieb.

O 9.00 hod (Občianska sieť, pozn. Red.) Opora zaznamenala, že boli v Kyjevskej oblasti oneskorene otvorené volebné miestnosti, boli predčasne otvorené trezory, nebolo dostatočné množstvo volebných lístkov, miestnosti volebných komisií nezodpovedali technickým požiadavkám a dochádzalo k agitácii vedľa volebných miestností ,hovorí sa v správe.

Podľa organizácie Opora však došlo aj k ďalšiemu porušovaniu, a to vydávanie preukazov vo volebných miestnostiach, nepríjemnostiam s kontrolnými listinami a tajnej agitácii vo Volyňskej oblasti. Vo Vinnyckej oblasti dokonca neboli do volebných urien vhodené kontrolné listiny a do volebnej miestnosti v Rovenskej oblasti nepustili na ranné zasadnutie pozorovateľa z Občianskej siete Opora. V ďalšej volebnej miestnosti v tejto oblasti bol porušený proces hlasovania. V Žytomyrskej oblasti hlasovali voliči pred oficiálnym otvorením miestnosti a niektorí dokonca nemali doklady. V Černihivskej oblasť boli hlasovacie kabíny umiestnené pri okne.

Podľa verejných činiteľov neboli pozorovatelia z Opory vpustení do volebnej miestnosti vo Volyňskej oblasti. V tej istej oblasti si pozorovatelia všimli, že minimálne dvom osobám boli vydané preukazy na prázdnych opečiatkovaných formulároch volebnej komisie priamo vo volebnej miestnosti.

Komisia odmietla žiadosť pozorovateľa poskytnúť príslušné uznesenie o vymenovaní uvedených osôb. Dôkazy o vymenovaní týchto osôb členmi komisie teda neboli poskytnuté,píše sa v správe.

Občianska sieť Opora analyzuje voľby na Ukrajine už od roku 2007 a monitoruje všetky ich etapy. Na portáli organizácie sa uvádza, že tiež pracuje na zdokonalení volebnej legislatívy, a to v súlade s medzinárodnými pravidlami.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali