Návštevu kresťanov v Iraku pápež ukončil omšou pod holým nebom v meste Arbíl. Vyzval, aby sa prestali usilovať o pomstu a stali sa šíriteľmi evanjelia

Návštevu kresťanov v Iraku pápež ukončil omšou pod holým nebom v meste Arbíl. Vyzval, aby sa prestali usilovať o pomstu a stali sa šíriteľmi evanjelia

Arbíl 7. marca 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)

 

Tisíce ľudí zaplnili v nedeľu športový štadión Fransa Harírího v meste Arbíl na severe Iraku, aby sa tam zúčastnili na omši pod holým nebom celebrovanej pápežom Františkom

Pápež František_návšteva_Irak
Na snímke pápež František počas návštevy Iraku celebruje sv. omšu na štadióne Fransa Harírího v meste Arbíl

Táto omša bola vyvrcholením pápežovej návštevy v Iraku. V záverečnom príhovore uistil, že si Irak “uchová vo svojom srdci”. Uviedol, že počas stretnutí v Iraku “počul hlasy smútku a straty, ale aj hlasy nádeje a útechy”.

Reklama

Vo svojej kázni pred tým pápež pripomenul, že v Iraku veľa ľudí “stále nesie rany z vojny a násilia”. Dodal, že “sú to viditeľné, ale aj neviditeľné rany, a naším pokušením je reagovať na tieto bolesti ľudskou silou a múdrosťou”. Podľa pápeža však “Ježiš ukazuje inú cestu”: vedie ľudí k tomu, aby “túžili mať čisté srdcia, očistené od falošných istôt, ktoré obchodujú Boha s pominuteľnými záujmami”.

Pápež v kázni tiež apeloval, aby sa ľudia prestali usilovať o pomstu, ktorá ich “len vťahuje do špirály nekonečných odviet”, a vyzval, aby sa stali šíriteľmi evanjelia a “trpezlivými tvorcami” nových pomerov.

Reklama

Ocenil zároveň, že cirkev v Iraku “pracuje a šíri Ježišovo milosrdenstvo a odpustenie”. Dodal, že mnohí z irackých kresťanov ponúkli pomoc chudobným a trpiacim, preto je presvedčený, že “cirkev v Iraku je živá”.

Pre Vatikán je trvalá prítomnosť kresťanov v Iraku nevyhnutná na udržanie živých spoločenstiev viery, ktoré tam existujú od Ježišových čias. Populácia kresťanov sa pred inváziou pod vedením USA v roku 2003, ktorá uvrhla krajinu do chaosu, zmenšila z približne 1,5 milióna na dnešných iba pár stotisíc.

 

Počet veriacich na štadióne organizátori pre obavy zo šírenia nákazy výrazne obmedzili

Štadión v prevažne kurdskom meste Arbíl, kde sa omša konala, je pomenovaný po zavraždenom asýrsko-kurdskom politikovi Fransovi Harírím a obvykle má kapacitu 30.000 ľudí. Organizátori však počet prítomných výrazne obmedzili v obave z rozšírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Irak totiž za posledný mesiac zaznamenal až trojnásobný nárast počtu nakazených, medzi ktorými je aj apoštolský nuncius Mitja Leskovar. Ten zostal v karanténe a pápežom sa počas jeho návštevy v Iraku nestretol.

Väčšina ľudí i duchovných zhromaždených na štadióne síce dodržiavala predpísané rozstupy, ale veľká časť z nich nemala nos a ústa prekryté rúškom či respirátorom, podotkla agentúra AFP.

Reklama

Obrady sa konali pri oltári so sochou Panny Márie, ktorá bola zrekonštruovaná po tom, čo jej islamistickí extrémisti odsekli hlavu a ruky, informovala AP.

Sochu previezli do Arbílu z kostola v starobylom asýrskom meste Keramlis vzdialenom necelých 30 kilometrov juhovýchodne od Mósulu, ktoré v auguste roku 2014 pripadlo Islamskému štátu.

K obsadeniu tohto mesta došlo dva mesiace po tom, čo extrémisti dobyli Mósul a jeho okolie, odkiaľ väčšina obyvateľov utiekla. V Keramlise islamisti zničili interiér Kostola svätého Addaja a sťali hlavu sochy Madony.

Pápež František sa z Arbílu presunul do Bagdadu, kde strávi noc na apoštolskej nunciatúre. Do Ríma odcestuje v pondelok ráno.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

06:44

Sociálna sieť X sa odvolá proti austrálskemu súdnemu príkazu, ktorý ju núti stiahnuť videá z minulotýždňového útoku v kostole v Sydney, oznámil majiteľ platformy Elon Musk.

Elon Musk
Na snímke generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk

 

06:42

Izrael kritizuje správu o neutralite Agentúry OSN pre palestínskych utečencov. Tá prišla s informáciami, že Tel Aviv nikdy nevyjadril obavy zo zamestnancov UNRWA, ktorých zoznam dostáva každoročne od roku 2011. 

06:40

Kanadskí hasiči od začiatku tohto týždňa bojujú s niekoľkými lesnými požiarmi na západe krajiny. Táto oblasť čelí extrémnemu suchu a minulý rok zažila najhoršiu požiarovú sezónu v histórii.

06:30

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie simulujúce jadrový protiútok, oznámila štátna tlačová agentúra KCNA.

Kim Čong-un
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Včera 20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

Včera 20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

Včera 20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali