Nastal čas národnej jednoty, spojenia všetkých síl a konsenzu na riešenie pandémie, nie „preverovanie politických hier“ a „hybridných či geopolitických zbraní“ podľa hesla: „Koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj“,pretože zdravie je základné ľudské právo

Nastal čas národnej jednoty, spojenia všetkých síl a konsenzu na riešenie pandémie, nie „preverovanie politických hier“ a „hybridných či geopolitických zbraní“ podľa hesla: „Koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj“,pretože zdravie je základné ľudské právo

Bratislava 18. apríla 2021 (HSP/Foto:Pixabay, TASR/AP-Admir Buljubasic, SITA/AP-Evan Vucci, Ng Han Guan, Alvaro Barrientos)

 

Slovenského občana už dávno prestali zaujímať kuchynské šarvátky nimi zvolených zástupcov, takže je to občan, ktorý im musí pripomenúť, že tu žije aj on a okrem základných existenčných problémov v jeho domovine zomrelo viac ako 11 000 ľudí na COVID-19, čo je veľmi vážny a kritický stav

koronavirus
Ilustračný obrázok

Svetová zdravotnícka organizácia –WHO kritizovala zavádzanie vakcín v Európe s dôrazom na to, že „je príliš pomalé  a existujú obavy, že toto posledné oneskorenie by ju mohlo dostať do nezvládnuteľného stavu“. EÚ kritizovala za pomalé tempo vakcinačného programu a oneskorenia vo výrobe a distribúcii, ako aj obavami o bezpečnosť vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila neúspech vakcinačnej kampane v Európe.

Reklama

Dr. Hans Henri P. Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu výslovne varuje“: Pokiaľ bude pokrytie nízke, musíme uplatňovať rovnaké opatrenia v oblasti verejného a sociálneho zdravia, aké sme uplatňovali v minulosti, aby sme kompenzovali oneskorenia v programoch. Dovoľte mi, aby so sa vyjadril jasne – musíme urýchliť proces zvýšením výroby, znížením prekážok pri podávaní vakcíny a použitím každej jednej injekčnej liekovky, ktorú máme teraz na sklade“. WHO pripomína, že zatiaľ len 10 % celkovej populácie regiónu dostalo 1 dávku vakcíny a len 4% dokončili kompletnú sériu vakcín.

Toto varovanie   WHO je ďalším prejavom zlyhania Európskej únie pri riadené pandémie. Zdá sa, že jedinou obavou je len vyhnúť sa potrebe ruskej vakcíny Sputnik V. Keď budú naši blízki naďalej zomierať, nie je možné zabudnúť, že nám bolo zabránené vybrať si vlastnú vakcínu, rovnako ako to, že nám pred očami zomierajú naši blízki na iné závažné ochorenia, liečba ktorých sa odsunula na vedľajšiu koľaj.

Reklama

Siedmeho apríla Európska lieková agentúra /EMA/ s rozpočtom viac ako 385 miliónov eur na rok 2021 oznámila, a to určite s ťažkým srdcom,  že „existuje možno súvislosť medzi vakcínami AstraZeneca a zrazeninami“. Každý komentár EMA je však obohatený  o refrén pesničky „Jej prínosy prevažujú nad rizikami“. Z prieskumov aj napriek tomu  vyplýva, že túto vakcínu považuje za bezpečnú iba tretina Nemcov a 23 % Francúzov. Riaditeľka Dánskej agentúry pre lieky pani Tanja Erichsenová  omdlela počas tlačovej konferencie, na ktorej oznamovala zastavenie používania vakcíny AstraZeneca v živom vysielaní, keď náhle spadla na zem a okamžite ju zachraňovala vedúca Vyššieho inštitútu zdravia Dánska.

AstraZeneca
Na snímke ampulka vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca

Dánsko uviedlo, že existuje vierohodná súvislosť medzi krvnými zrazeninami v kombinácii s nízkym počtom krvných doštičiek, takže sa rozhodlo pozastaviť používanie vakcín AstraZeneca bez čakania na stanovisko EMA.

Európsky orgán dohľadu nad liekmi je teraz už čoraz viac diskvalifikovaný a jeho rozhodnutia sa začínajú vnímať ako politické / geopolitické ? /, vydávané výlučne v prospech západných farmaceutických spoločností, a to bez ohľadu na účinnosť a bezpečnosť ich produktov.

Vyjadrenie predsedníčky Dozornej rady EMA / ktorej členkou je aj riaditeľka ŠÚKL / pani Ch.Wirthumer-Hoche, ktorá v rakúskej diskusnej relácii prípadné povolenie vakcíny v členskom štáte EÚ prirovnala k „ruskej rulete“, čo je jasným názorom, ktorý sa dá nazvať geopolitickým. V diskusnej relácii zaperlil ďalší naslovovzatý „odborník“, ktorý odmietol ruskú vakcínu Sputnik V s odvolaním sa na Navaľného. Rakúski občania však zverili svoje zdravie do rúk kancelára Sebastiana Kurza, ktorý sa dohodol na dodaní 1 milióna ruského Sputnika V, takže psie hlasy sa v prípade Rakúska do neba nedovolali.

Realita je jednoduchá – s existujúcimi západnými vakcínami je problém. Inštitúcie Európskej únie nie sú volené, a preto nezávisia od občanov, o ktorých však rozhodujú v intenciách svojej podriadenosti gigantickým farmaceutickým spoločnostiam.

Reklama

Podľa CNN: „Americká vláda nariadila spoločnosti AstraZeneca zastaviť výrobu vakcíny proti koronavírusu vo svojom závode v Baltimore, kde sa vyrobili dávky séra spoločnosti Johnson & Johnson, ktoré zlyhali pri kontrolách kvality. Podozrenie na zhoršenie viedlo k zablokovaniu 15 miliónov dávok séra“.

Dňa 13. apríla vydali americké FDA a CDC spoločné vyhlásenie, v ktorom odporučili pozastaviť požívanie vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson z dôvodu skúmania 6 hlásených prípadov závažnej zrážanlivosti krvi. Tieto prípady sa vyskytli u žien vo veku od 18 do 48 rokov v priebehu od 6 do 13 dní po zaočkovaní. Správa prišla niekoľko dní po tom, čo EMA začala vyšetrovanie 4 hlásených prípadov zrážanlivosti krvi u ľudí, ktorí dostali vakcínu Johnson & Johnson. Zavádzanie týmito vakcínami v Európe sa ešte nezačalo, tieto 4 prípady boli hlásené počas klinických štúdií a zavádzania vakcíny v USA.  V apríli CNBC oznámila, že dodávky vakcín USA klesnú o 80 % v dôsledku vloženého „mixu“, ktorý koncom marca zničil približne 15 miliónov dávok. Spoločnosť vyhlásila“: Rozhodli sme sa aktívne oddialiť zavedenie našej vakcíny v Európe.

V USA vyrobili za jeden deň viac ako 4 milióny vakcín, čo je rekord za jediný deň. Podľa CNN správy: „USA očkujú päťkrát rýchlejšie ako svetový priemer. Denný priemer 3 miliónov podaných dávok, čo zodpovedá viac ako 900 vakcín na 100 tisíc ľudí.

V marci prezident Joe Biden predstavil Plán pomoci v astronomickej výške, v ktorom hovorí, že 4. júla sa bude oslavovať aj „Deň nezávislosti o pandémie“.

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Odborný lekársky poradca Bieleho domu Antony Fauci sa  agentúre Reuters vyjadril jasne: „Spojené štáty nebudú potrebovať AstraZeneca, hoci dostane súhlas od FDA. Spojené štáty majú dostatok zmlúv s inými výrobcami na očkovanie celej populácie a možno aj dostatok dávok na stiahnutie z trhu na jeseň“. Treba pripomenúť, že samotný Fauci sa stal protagonistom sporu s anglicko-švédskou spoločnosťou, keď po predložení predbežných výsledkov o účinnosti vakcíny poradca naznačil nedôveryhodnosť týchto výsledkov. AstraZeneca mu už po 48 hodinách predložila „nové“ s potvrdením predložených výsledkov o zlepšenie údajov účinnosti nad 65 rokov.

Reklama

Treba pamätať na to, že napriek súčasnému nepoužívaniu AstraZeneca v USA, na neschvaľovanie s vyhláseniam o možnosti používania tejto vakcíny v blízkej budúcnosti Spojené štáty stále udržiavajú    b l o k á d u   v ý v o z u. Aj z dôvodu tejto protekcionistickej   politiky USA bola Európa nútená revidovať smerom nadol dodávky plánované pre túto vakcínu v prvom a druhom štvrťroku. Polovica z nich závisí od dodávok z tovární v krajinách mimo EÚ. Blokáda vývozu, ktorú prijali niektoré krajiny s cieľom pomôcť uspokojiť domáci dopyt, znižuje dodávky do Európy.

Generálny riaditeľ spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot uviedol, že Spoločnosť nie je zmluvne zaviazaná poskytnúť sľúbené dávky a nemôže splniť dodávky. Tento spor medzi EÚ a AstraZeneca vyvolal niekoľko závažných otázok o zmluvných záväzkoch farmaceutických spoločností. V dokumente sa uvádza, že spoločnosť AstraZeneca „by mala urobiť všetko, čo je v jej silách, aby vyrábala počiatočné európske dávky v rámci EÚ a dodávala ich na základe povolení trhu“, ale zároveň je uvedené aj to, že „výrobné závody zahŕňajú aj závody v Spojenom kráľovstve. „Asi má AstraZeneca pravdu“ – reagoval Gustav Oertzen, profesor na nemeckej univerzite Leuphana, keď konštatoval: „Všetko hrá iba na to, aby Ste robili, čo je vo Vašich silách. Žiadny jasný záväzok týkajúci sa dodávok, žiadne jasné sankcie“.

Profesor dodal, že „netuší, čo pani von der Leyenová myslí pod „veľmi jasnými zmluvnými záväzkami“. Takisto je potrebné uviesť, že finančné riziko prevzala Európska komisia. Ďalší poslanec EP, vedomý si vážnosti situácie, uviedol: „Zriadili sme Fond na obnovu vo výške 750 miliárd Eur a nemôžeme sa zmobilizovať na niekoľko miliárd potrebných na vakcínu ? Náklady na pandémiu v EÚ sa merajú v biliónoch eur. Uvedené sumy na vakcíny by boli miliardy eur. Je tu rozdiel troch rádov“.

Transparency International Slovensko žiada zverejniť Zmluvu o nákupe Sputnika, lebo nepovažuje za „fér voči slovenským občanom, ktorí za nákup platia cez dane a vakcínu budú vo vlastnom tele užívať. Vážená vláda, ukážte nám zmluvu, čo a za akých podmienok sme od Rusov vlastne nakúpili. Práve vtedy, keď ide o záchranu životov, je predsa transparentnosť najdôležitejšia“. Tomuto sa hovorí gól do vlastnej bránky. Po prvé, o tom, čo si dá vstreknúť do vlastného organizmu, má neodňateľné právo rozhodnúť každý človek sám.

Ako vzor transparentnosti TIS uvádzam listinu Európskeho parlamentu z parlamentných otázok, kde dňa 18. novembra 2020 poslankyňa Európskeho parlamentu X. Y. / meno z opatrnosti neuvádzam, lebo pod čiarou je uvedené právne upozornenie o ochrane osobných údajov a ani číslo otázky pod E ……,  ale mám to k dispozícii ako dôkaz / položila otázku, evidovanú ako vec: Utajenie zmlúv medzi Európskou komisiou a farmaceutickými spoločnosťami o nákupe vakcín proti koronavírusu.

Odpoveď Európskeho parlamentu:

K dnešnému dňu Európska komisia uzatvorila 5 zmlúv s viacerými farmaceutickými spoločnosťami / AstraZeneca, Zanofi-GsK, Johnson & Johnson, PfizerBioNTech, CureVac/ na nákup vakcín proti koronavírusu.

Zmluvy, ktorá s nimi uzatvorila, však Európska komisia dala do režimu utajenia, ani ekonomické ukazovateľa nie sú známe, ani nie sú známe ceny očkovacích látok, ani odhadované načasovanie výroby a distribúcie a ani doložky o zodpovednosti.

Identita vyjednávačov vymenovaných Komisiou a zodpovedných za uzatváranie zmlúv s uvedenými spoločnosťami bola tiež tajná.

Na základe uvedeného Komisia uviedla:

Reklama

1/  Dôvod tohto utajenia, pokiaľ ide o zmluvy s farmaceutickými spoločnosťami a totožnosť vyjednávačov.

2/   Nepovažuje za potrebné zabezpečiť väčšiu transparentnosť a ani prístup občanov k tomuto typu informácií.

Transparency International Slovensko však tento modus operandi Európskej komisie veľmi dobre pozná.

Pani prezidentka Slovenskej republiky potvrdila, že „Zabezpečiť ďalšiu vakcínu je úplne legitímny a správny cieľ.“

Minister zdravotníctva Slovenskej republiky uviedol: „ Cieľom ministerstva je čo najskôr zaočkovať bezpečne ľudí na Slovensku a čo najskôr vytvoriť kolektívnu imunitu, aby sme sa ako spoločnosť vedeli voči vírusu účinne brániť“.

Reklama

Zatiaľ sme v štádiu, kedy nám zomrelo už viac ako 11 000 ľudí a my, občania, nevieme, či sa dočkáme politického rozhodnutia alebo rozhodnutia na záchranu ďalších životov. Isté je zatiaľ len to, že ten, kto to má dobre „našliapnuté“ do budúcich volieb, je Progresívne Slovensko. Vojny vyhrávajú médiá, dokonca aj v priamom prenose, voľby vyhrávajú tí, ktorí vlastnia alebo majú blízko k médiám, takže pre budúcimi voľbami nebude zasypaná len jedna kancelária kvetinami, ale v prípade potreby bude kvetinami posiate aj celé Slovensko, lebo slovenský volič má  krátku pamäť. Dopadne to asi tak, že EMA, ktorá sa doteraz ako krtko prehrabáva v Sputniku V, bude musieť nejakým spôsobom dohnať zameškané a možno v júni predloží Európskej komisii kladné odporúčanie, aby komisia mohla pristúpiť k povoleniu vakcíny na trhu EÚ, čo samozrejme, s radosťou privítame, ale dovtedy nám zomrú ďalší blízki.

A nejako to budú musieť prehltnúť aj tí, ktorí by na Slovensko nepustili Sputnik ani vtedy, keby bol jedinou vakcínou na svete. Je to o to tragickejšie, že proti Sputniku V vedú križiacku vojnu dôstojní páni so šedinami, ktorí patria k našej generácii, ktorá bola od narodenia očkovaná len ruskými vakcínami a pri plnom zdraví sa dožila  „seniorského veku“. Aj pamäť týchto bardov je krátka. Alebo že by za tým bola naozaj geopolitika?

Nám pamätníkom by bolo načim uviesť nasledovné: Generál James N. Mattis, bývalý veliteľ námornej pechoty a Spoločného veliteľstva amerických ozbrojených síl uviedol, že: Americké ozbrojené sily sa musia pretransformovať na hybridné sily a rozšíriť svoje nekonvenčné spôsobilosti“.

Náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie armádny generál V. V. Gerasimov povedal: „ Hybridná vojna je vojnou novej generácie. Skúsenosti z konfliktov spojených s tzv. farebnými revolúciami v severnej Afrike a na Blízkom východe poukazujú na to, že prosperujúci štát sa môže stať za niekoľko mesiacov, ba dokonca aj dní arénou vojenského zápasu, obeťou zahraničnej intervencie a dostať sa do stavu humanitárnej katastrofy, chaosu a občianskej vojny“.

V percentuálnom vyjadrení Čína predstavuje 33% svetovej produkcie vakcín, USA 27 %, EÚ 19 % a India 13 %.

Reklama
sinovac vakcina
Ilustračné foto

Na rozdiel od Číny, ktorá doteraz vyviezla 60 % vyrobených dávok a Indie 65 % výroby, USA doteraz nevyviezli jedinú dávku zo svojej výroby s výnimkou možných dohôd s Mexikom a Kanadou, aj to len pre vakcínu AstraZeneca.

Čína ani nepožiadala o registráciu svojej vakcíny v Európskej únii, čo určite neľutuje.

Ak je niekto vyrobeným geopolitickým produktom, hybridným delom a všeličím iným, tak je do Navaľný. Prezident Biden si robí starosti o Alexeja Navaľného, ktorý drží hladovku a má príznaky vážneho    r e s p i r a č n é h o   o c h o r e n i a. Po tom, čo jeho   o s o b n ý   lekár povedal novinárom, že starostlivosť, ktorá sa Navaľnému dostáva vo väznici, je neadekvátna mohla by skončiť smrteľne, došlo k zadržaniu lekára a reportérov,ktorí neboli vpustení do väznice.Americká administratíva v marci v súvislosti s uväznením Navaľného uvalila na Moskvu sankcie. Z doterajších dlhodobých skúseností vyplýva, že sankciami utrpela väčšiu škodu tá strana, ktorá ich „uvalila“. Naše médiá určite zaplačú nad takýmto väzenským životom Alexeja, ktorý ochorel na vážne respiračné ochorenie. U nás zatiaľ na vážne respiračné ochorenie zomrelo potichu a v bolestiach  viac ako 11 000 ľudí.

Na Slovensku vládna strana Sme rodina navrhla zákonom znížiťkolúznuväzbu maximálne na dobu tri mesiace, čo je v súlade s demokratickými európskymi štandardami, s čím však nesúhlasí ministerka spravodlivosti, ktorá ako vždy „koná iba v prospech občanov“ a má za to, že by mohla trvať dlhšie…Teraz by však mohla podľa uvedeného vzoru jedným „vrzom“ rozšíriť novelu o ďalšie práva s pracovným názvom „Navaľného paragrafy“, a to právo každého väzňa na vlastného súkromného lekára a povolenie návštev novinárov. Taliani majú na to heslo: Oper tutti o per nessuno- Alebo pre všetkých alebo pre nikoho.

Čím je Navaľný vo väznici taký výnimočný, že by mu mali prislúchať nadštandardné práva ? Tak ako ostatní spoluväzni bol právoplatne odsúdený za ekonomický trestný čin, za čo bol iba podmienečne odsúdený a nakoľko porušil podmienku, trest sa mu premenil na nepodmienečný. Tak ako všade inde vo svete vrátane Slovenska. Dokonca nakoľko bol vlajkovou loďou opozície, mal si dávať zvýšený pozor na to, ako narába s peniazmi svojich donorov, ktorí ho napokon vrátili späť do svojej domoviny odrobiť si poskytnuté benefity.  Rozvracači sú platenou kategóriou, z rodinnej kasy by veľký rozruch nenarobil. No a teraz ho zmixovali aj so Sputnikom V. Samozrejme nie „geopoliticky“.

A keď sme už pri tej geopolitike, prezident Joe Biden vo svojom volebnom programe /manifest 10. novembra 2020/ vyhlásil: „Ako prezident okamžite podniknem kroky na obnovenie spojenectiev Spojených štátov a na to, aby Amerika opäť viedla svet“. Takže odkiaľ fúka geopolitický vietor?

A keď geopolitika, tak geopolitika: Ukrajinci žijú v štáte, ktorý sa dopracoval k štátnemu dlhu vo výške 126 miliárd USD voči západným mocnostiam. USA im každoročne posielajú 300 miliónov USD. Predstaviteľov ich štátnej a verejnej moci sa im tak úspešne podarilo skorumpovať, že keď bol prijatý „Protikorupčný zákon“, odstúpilo 12 sudcov ústavného súdu aj so svojím predsedom. Ukrajine sa dostáva zo západu verbálnych podpôr, ale s takýmto dlhom by ich ani Európska únia nepovažovala za prínos. Ich hodnotou pre Západ je iba susedstvo a hranice s Ruskom. Prezident Ukrajiny Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj pochádza z mesta Kryvyj Rih na juhovýchode Ukrajiny, kde žije silná ruskojazyčná menšina. Jeho rodným jazykom je ruština a ukrajinčinu sa učí až od roku 2017, mal problém aj s prezidentskou prísahou v ukrajinčine. Ešteže od neho nevyžadovali dokonalú znalosť štátneho jazyka.

Reklama

V Spojených štátoch by musel ako prvú podmienku svojej existencie ovládať anglický jazyk. Je umelecky nadaný, založil si skupinu Kvartal 95, ktorá úspešne vystupovala v postsovietskych republikách, pričom základňu mala v Moskve. Staval sa proti potláčaniu ruského jazyka a zákazu umelcov za ich politické názory. Neviem, či sa takýto úspešný herec dokáže vnútorne úplne stotožniť so svojou terajšou úlohou.

Skutočnosť, že distribúcia vakcín je nerovnaká, netransparentná a nespravodlivá, potvrdila aj Angela Merkelová v jednom zo svojich posledných vyjadrení: „Peniaze sú jedna vec, ale druhá vec v čase nedostatku je  d o s t u p n o s ť vakcíny. Tu je to o spravodlivom rozdelení a nie o otázke peňazí“.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyen oznámila, že Európska komisia začína rokovať so spoločnosťou BioNTech-Pfiser o tretej zmluve na dodávku očkovacích látok, ktorá zabezpečuje dodanie takmer 2 miliárd dávok do roku 2023. A že sa jedná o dlhodobú perspektívu permanentného očkovania zemegule, preukazuje aj nasledovné vyjadrenie spoločnosti Pfizer: „Spolu s partnerom BioNTech sme hodnotili očkovanie prvých zdravých detí v globálnej kontinuálnej štúdii fáz 1,2,3, aby sme ďalej vyhodnotili bezpečnosť, znášanlivosť a imunogenicitu na Pfizer-BioNTech Covid-19“.

Moderna oznámila, že začína vstrekovanie svojho séra do 6750 detí v Kanade a Spojených štátoch, ktoré sa zúčastňujú kidCOVE detskej verzie jej vakcínovej štúdie, a to vo veku od 6 mesiacov do 12 rokov, pričom testovanie prebieha s rôznym množstvom podávaného lieku.

Ak je niekde skutočne namieste použiť slovo „geopolitická zbraň“, tak to platí pre Západ, pretože je BioNTech-Pfizer, Moderna, Janssen, Oxford-Astrazeneca a CureVac ako impozantná kombinácia vakcín vyvinutých v EÚ, Spojenom kráľovstve a USA, ktoré „na záchranu sveta pred pandémiou coronavírusu“ podľa pochvaly od EMA: „Za menej ako rok nielen vyvinuli, ale aj sprístupnili, čo je bezpochyby neuveriteľný úspech“. Toto však prináša so sebou aj „privilégium vakcíny pre privilegované farmaceutické giganty“, čo vyjadrila Rwandská ministerka zdravotníctva týmto vyhlásením: „Poprosiť Západ o pomoc je vstúpiť do vzťahu závislosti.

Buďte k nám úprimní a priznajte, že Západ považuje očkovanie za právo iba pre seba a tých, ktorých si samo vyberie, lebo to považuje za svoje privilégium. Africké krajiny už nedôverujú Západu v otázkach verejného zdravia!. A viete, koľko vakcín poslali priamo zo svojich zdrojov  Spojené štáty americké do Afriky ? Ani jednu. A viete, koľko vakcín poslali Spojené štáty priamo zo svojich zdrojov do Európskej únie ? Ani jednu.

Astrazeneca vakcina
Ilustračné foto

Noam Chomsky, severoamerický intelektuál a politológ poukázal na ďalší geopolitický dôkaz, a to Kubu, ktorá bola mučená takmer od svojej nezávislosti. Od roku 1959 „sa stala obeťou najhorších sankcií. Americká vláda ju kvalifikuje ako hrozbu a zabraňuje posielaniu kubánskych lekárov a liekov do iných krajín. Napriek tejto strašnej blokáde však Kuba vytvorila štyri vakcíny na boj proti pandémii a sú pre ľudí zadarmo“. V súvislosti s pandémiou COVID-19 a krokmi mocností na hromadenie očkovacích látok poukázal na ich bezprecedentnú tendenciu udržať si zisky bez ohľadu na dôsledky. Že by v tom nebola geopolitika?

Reklama

Kto komu slúži, slovenskému občanovi je jasné napr. z obsahu tohto článku Aktualít: „Nedráždiť ľudí a divoké fantázie v ich hlavách. Vymýšľať pochybným spôsobom očkovaciu alternatívu pre priaznivcov ruskej vakcíny je luxus. Komu na zdraví a živote záleží, musí prijať to, čo je v ponuke. A v tomto bode musí debata skončiť“. Zatiaľ je nám však dovolené vybrať si iba z jednej ponuky, a to od Európskej liekovej agentúry EMA, ktorej sa v urýchlenom konaní „podarilo“ schváliť dve vakcíny, o ktorých bezpečnosti napriek ich posväteniu EMA existujú dôvodné pochybnosti, o tom však básnik pomlčal.

Talianske noviny Repubblica však poukazujú na vznik a následky závažného problému, spočívajúcom v tom, že s cieľom zachrániť krajinu pred vírusom sa neposkytovala potrebná liečba pacientom na kardiovaskulárne, onkologické a iné ochorenia, ktorí sa takisto stali obeťami zanedbanej liečby. A toto je balvanom aj na našom svedomí.

Eva Zámocká

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali