Druhou problémovou potravinou bolo podľa neho víno. “To je ďalšia komodita, ktorá by mohla byť lepšia. Eviduje sa u nej síce zlepšenie, ale ešte stále vystupuje ako problémová,” spresnil.
U alkoholických nápojov bol podľa šéfa ŠVPS najčastejším nedostatkom nesúlad obsahu vo fľaši s údajmi na etikete. “Napríklad zámena destilátu za lieh, tam boli najčastejšie porušenia. A takisto dodržanie koncentrácie alkoholu tak, ako bol stanovený na etikete. Chyby v označovaní a v pôvode boli ďalším nedostatkom,” spresnil.
U vín sa podľa neho zistili nedostatky najmä pri označení a v kvalite, ktorá nezodpovedala deklarovanému obsahu. Cudzie príchute, obsah cukru, či prekvasenie boli najzávažnejšími kvalitatívnymi porušeniami vín, ktoré v roku 2015 kontrolovala ŠVPS.
Ďalšími potravinami, u ktorých sa v minulom roku vyskytovali nedostatky, boli podľa Bíreša spracované ovocie a zelenina, ryby a rybie výrobky, mrazené hotové jedlá a polotovary, škrupinové ovocie, med. “Mlieko a mliečne výrobky vykázali vlani 3,93-% porušenosť, mäso a mäsové výrobky 2,31-% porušenosť potravinárskych predpisov,” doplnil. U pekárenských výrobkov sa percento nedostatkov podľa neho pohybuje na úrovni okolo 6 %.