Prokurátor navrhuje Dušanovi Kováčikovi minimálne 13-ročný nepodmienečný trest, obhajoba navrhuje oslobodenie

Prokurátor navrhuje Dušanovi Kováčikovi minimálne 13-ročný nepodmienečný trest, obhajoba navrhuje oslobodenie

Pezinok 17. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Jaroslav Novák)

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhuje uložiť bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Šúrek to uviedol v piatok v rámci záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku

Na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom prednesú záverečné reči
Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik

“Ide o dlhoročného najvyššieho predstaviteľa špecializovaného štátneho orgánu vytvoreného na potieranie organizovaného zločinu a korupcie,” zdôvodnil prokurátor s tým, že Dušan K. vo svojej funkcii konal opačne. Aj preto sa, ako tvrdí, priklonil k trestu, ktorý sa blíži k hornej hranici trestnej sadzby.

Reklama

Šúrek okrem iného poukázal na konanie Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá v roku 2017 upozornila vedenie ministerstva spravodlivosti na konanie sudcu pri prepustení bývalého bosa takáčovcov Kudličku z väzby. Prokurátorka ÚŠP vtedy voči prepusteniu nepodala sťažnosť.

“Obžalovaný mal eminentný záujem, aby sa prokurátorka Blanka Godžová nemusela zodpovedať za svoj postup,” dodal s tým, že obžalovaný nemal žiadny zákonný dôvod na intervenciu.

Reklama

“Je absolútne evidentné, že nadriadený zneužil svoj vplyv a postavenie,” podotkol prokurátor s tým, že Dušan K. sa zámerne vyhýba vysvetleniu, prečo prokurátorku kontaktoval.

Vykonané dôkazy podľa neho potvrdzujú, že bol Dušan K. kontaktovaný bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom, ktorý mu mal za to odovzdať úplatok vo forme finančných prostriedkov.

Prokurátor tvrdí, že listiny, ktoré sa našli pri prehliadke u Makóa, vtedy podozrivého z nepriamej korupcie, mali pochádzať priamo od Dušana K.

“Jednoznačne vyplynulo, že sa obžalovaný mohol z titulu svojej funkcie dostať k týmto listinám bez toho, aby vznikli pochybnosti,” povedal Šúrek.

Potvrdzovať to majú aj viaceré svedecké výpovede.

Reklama

“Výpoveď Makóa potvrdil aj František Böhm a svedok Marián K. z Nitry,” podotkol.

 

Obhajoba navrhuje oslobodenie Dušana Kováčika spod obžaloby

Obhajca Erik Magál navrhuje, aby Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku oslobodil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. spod obžaloby v celom jej rozsahu. Vo svojej záverečnej reči uviedol, že nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré je Dušan K. trestne stíhaný.

Na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom prednesú záverečné reči
Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik

Obhajca tvrdí, že Dušan K. nemohol byť činný pre zločineckú skupinu takáčovcov, keďže jej existencia nebola preukázaná. Hovorí aj o rozporoch vo svedeckých výpovediach v súvislosti s nepodaním sťažnosti proti prepusteniu niekdajšieho šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Za vybavenie nepodania sťažnosti mal podľa obžaloby Dušan K. zinkasovať 50.000 eur. Magál tvrdí, že Dušan K. v tejto veci neintervenoval. Opiera sa tiež o svedeckú výpoveď Viliama Ružičku, “ktorý absolútne vyvrátil tvrdenia Mateja Z., že mal u Dušana K. vybavovať prepustenie Kudličku z väzby”.

Ďalšie skutky obžaloby hovoria o vynášaní utajovaných skutočností Dušanom K. Okrem iného o údajnom odovzdaní časti spisového materiálu vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom K. exšéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítovi Makóovi, ktorý bol podozrivý z nepriamej korupcie. Tvrdenie Makóa, že mu mal dať listiny Dušan K., považuje obhajoba za lživé.

Reklama

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol uložiť Dušanovi K. najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku.

 

Na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom prednesú záverečné reči

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Keďže vo štvrtok (16. 9.) sudkyňa ukončila dokazovanie, prednesené budú záverečné reči. Dušan K. je obžalovaný z viacerých trestných činov

Na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom prednesú záverečné reči
Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik

V prípade vypovedalo viacero svedkov. Medzi nimi i bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová. Na júlovom pojednávaní opísala, že dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa väzobnej veci niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku z väzby preto nepodala sťažnosť.

Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó tvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi za to odovzdal 50.000 eur. Tiež vypovedal, že mu Dušan K. pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Č. sprístupnením celého spisu.

Michal Šúrek: Vykonané dôkazy zvýraznili motiváciu konania Dušana Kováčika

Vykonané dôkazy zvýraznili motiváciu konania obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek to v piatok uviedol v rámci záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.

Michal Šúrek
Na snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek

Tvrdí, že sa Dušan K. snažil navodiť pocit, že sa mal stať obeťou sprisahania či komplotu. Poukázal tiež na to, že Dušan K. spontánne nevypovedal, ale zvyčajne len odpovedal na kladené otázky.

“Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutky sa stali,” zdôraznil prokurátor. Tvrdí, že sa potvrdila dôvodnosť podania obžaloby.

Kritizoval, že Dušan K. úmyselne odkláňal smer dokazovania viacerými podaniami a námietkami. Poukázal pritom na články z médií, ktorých obsah sa obžalovaný snažil využiť konšpiračným spôsobom vo svoj prospech.

“Opakuje tie isté skutočnosti ako v prípravnom konaní, ktoré nemajú hmotnoprávnu relevanciu,” podotkol. Odmieta, že by mal mať obžalovaný porušené právo na obhajobu.

Poukázal na svedecké výpovede viacerých svedkov a zabezpečené dôkazy, ktoré mali preukázať, že mal Dušan K. zinkasovať za vybavenie nepodania sťažnosti proti prepusteniu niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby 50.000 eur. Uviedol tiež, že z listinných dôkazov je zrejmé, že prokurátorka Blanka Godžová nepodala sťažnosť na základe inštrukcií od Dušana K. Potvrdzovať to má úradný záznam, ktorý v tejto súvislosti Godžová vyhotovila.

Reklama

 

 Erik Magál: Pojednávanie viedli vykonávaním dôkazov v neprospech Dušana Kováčika

Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku bolo vedené vykonávaním dôkazov v neprospech obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. V záverečnej reči to uviedol jeho obhajca Erik Magál

Na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom prednesú záverečné reči
Na snímke advokát obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Erik Magál

Kritizuje, že súd vo štvrtok (16. 9.) hromadne zamietol vykonať všetky navrhované dôkazy obhajobou. Hovorí o devastácii trestného konania a zlyhaniach justície.

“Je pre mňa zarážajúce, že orgány činné v trestnom konaní postupovali v prípravnom konaní v hrubom rozpore so základnými zásadami vedenia trestného konania,” spresnil s tým, že vyšetrovanie bolo vedené jednostranne a orgány odmietali vykonávať dôkazy v prospech Dušana K.

Zdôraznil, že príslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavol Ď., ktorý je obvinený a väzobne stíhaný, vyšetroval kauzu Dušana K.

Reklama

Poukázal na to, že dôvody väzby Dušana K. sa mali týkať aj potreby vypočutia šéfa ŠTS Jána Hrubalu a sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta.

“Výsluch daných svedkov súd odmietol vykonať, hoci ich obhajoba navrhovala,” podotkol.

Spochybnil výpovede spolupracujúcich svedkov. Dôkazy o manipulovaní výpovedí majú podľa neho vyplývať z medializovanej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) a tiež z vyjadrenia jej šéfa Michala Aláča.

Obhajca tvrdí, že skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, sa nikdy nestali. Okrem iného čelí Dušan K. obžalobe za činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov.

“Existencia tejto zločineckej skupiny doposiaľ nebola preukázaná,” zdôraznil s tým, že súd nemôže posudzovať činnosť pre zločineckú skupinu, ktorá neexistuje.

Reklama

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali