Na pojednávaní s Petrom Gašparovičom a Ladislavom Vlčanom by mohli zaznieť záverečné reči. Peter Škorvaga potvrdil, že odovzdal Dušanovi Bočkayovi hotovosť

Na pojednávaní s Petrom Gašparovičom a Ladislavom Vlčanom by mohli zaznieť záverečné reči. Peter Škorvaga potvrdil, že odovzdal Dušanovi Bočkayovi hotovosť

Pezinok 14. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G. a bratislavským expolicajtom Ladislavom V. Vypovedať by mali dvaja svedkovia, potom by mohli zaznieť záverečné reči

Peter Gašparovič
Na snímke bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter G.

Prokurátor podal na súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Vyplýva z nej, že mali obaja participovať na zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. Rozhodnutie KÚFS mali pomôcť zvrátiť, dohodnúť sa mali na prijatí úplatku vo výške 400.000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy vo výške 200.000 eur. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov.

Reklama

Obžalovaní tvrdia, že sú nevinní. Prijatie úplatku odmietajú. V závere júla vypovedal pred súdom podnikateľ Dušan Bočkay, tvrdil, že bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter G. mal od neho žiadať za odblokovanie majetku firmy Bopal úplatok vo výške 400.000 eur. Políciou mal byť podľa jeho slov vydieraný. Vypovedala aj Bočkayova expartnerka Martina Krištofová. Vyhlásila, že jej bývalého partnera policajti nevydierali, ale vedome platil za služby v snahe zahladiť trestnú činnosť.

Ladislav Vičan
Na snímke obžalovaný Ladislav V.

Dvojica Peter G. a Ladislav V. bola zadržaná na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či exnámestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

Reklama

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili. Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

 

Peter Škorvaga potvrdil, že odovzdal Dušanovi Bočkayovi hotovosť

Svedok Peter Škorvaga pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok potvrdil, že odovzdal hotovosť podnikateľovi Dušanovi Bočkayovi. Predtým mu mal povedať, že je „vypaľovaný“ a potrebuje peniaze na odblokovanie majetku. V tejto veci sú obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku bývalý bratislavský policajt Ladislav V. a exšéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter G

“Pán Bočkay mi povedal, že mu zablokovali majetok, že ho ‘vypaľujú’ a potrebuje vyplatiť hotovosť,” podotkol Škorvaga s tým, že Bočkay mu najskôr poslal peniaze na firemný účet.

Malo ísť o 200.000 eur, ktoré mu potom vyplatil v hotovosti. V tom čase ich firmy spolu obchodovali.

Reklama

Svedok tvrdí, že sa nestaral o to, na čo boli peniaze použité.

“Čím menej vieš, tým lepšie spíš. On potreboval pomoc, tak som mu pomohol. Mňa keď vypaľovali, tiež som o tom nikomu nehovoril,” uviedol.

Tvrdí, že na odovzdaní hotovosti sa s Bočkayom dohodol v priestoroch firmy Bopal.

Podľa prokuratúry mali obžalovaní Peter G. a Ladislav V. za prijatie úplatku sľúbiť Bočkayovi zrušenie predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. Sľúbených mali mať 400.000 eur, napokon mali v roku 2018 prijať 200.000 eur.

V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov.

Reklama

 

Dušan Bočkay považoval daňové kontroly v jeho firme za neštandardné

Podnikateľ Dušan Bočkay považoval daňové kontroly v jeho firme za neštandardné. Tvrdí, že za zariadenie ich ukončenia viackrát zaplatil bývalému bratislavskému policajtovi Ladislavovi V. Uviedol to vo štvrtok pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku počas procesu s Ladislavom V. a exšéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G.

“Neviem pre koho tie peniaze boli. Robil som to preto, aby som mal pokoj od daňových kontrol,” vyhlásil Bočkay s tým, že peniaze mohli smerovať do Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS).

Malo ísť o približne 5000 eur. Ladislav V. reagoval, že svedkova výpoveď sa nezakladá na pravde.

Bočkay tiež povedal, že sa so svojou firmou uchádzal o eurofondy, pričom splnil všetky podmienky. Naznačil, že v tejto súvislosti dával niektorým subjektom peniaze.

“Bola taká doba,” podotkol.

Podnikateľ vypovedal v tejto veci aj v závere júla. Vtedy vyhlásil, že ho obžalovaní vydierali a za zrušenie predbežného opatrenia, ktorým mu KÚFS v roku 2018 zaistil majetok, požadovali 400.000 eur. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy 200.000 eur.

 

Prokurátor žiada pre Ladislava Vlčana a Petra Gašparoviča trest 11 rokov vo väzení
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiada pre exriaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a bývalého policajta Ladislava V. 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody so zaradením do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Tiež trest prepadnutia majetku. Uviedol to v záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku.

Dvojica Peter G. a Ladislav V. čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

“Inkriminované skutky oboch obžalovaných aj vina boli v doteraz realizovanom priebehu trestného konania a predovšetkým na hlavnom pojednávaní pred súdom dostatočne a nepochybne preukázané vykonanými dôkazmi,” povedal prokurátor.

Reklama

Vyhlásil tiež, že obžalovaných priamo usvedčujú svedkovia Dušan Bočkay, Ľudovít Makó aj Boris Beňa. Podotkol, že obžalovaní si od Bočkaya vyžiadali úplatok, pričom časť z neho si ponechali.

Za usvedčujúci dôkaz považuje Bočkayovu výpoveď.

“Podrobne, logicky a aj opakovane vypovedal o stretnutí s obžalovaným Petrom G. v saune na Zochovej chate, kde si obžalovaný vypýtal peniaze za riešenie a vyriešenie problému s odblokovaním zaisteného majetku,” zdôraznil.

Odovzdanie úplatku obžalovaným potvrdzujú podľa prokurátora aj ďalšie vykonané dôkazy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali