Polícia identifikovala podozrivého bombového útočníka v metre v New Yorku ako Akayeda Ullaha, ten sa dozvedel na internete, ako vyrobiť bombu

Polícia identifikovala podozrivého bombového útočníka v metre v New Yorku ako Akayeda Ullaha, ten sa dozvedel na internete, ako vyrobiť bombu

New York 11. decembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Mark Lennihan,Andres Kudacki)

 

 

Podľa zdrojov televízie ABC News bola zranená minimálne jedna osoba

Reklama

Newyorská polícia reaguje na hlásenia o údajnom výbuchu, ku ktorému došlo pri autobusovej stanici neďaleko námestia Times Square vo štvrti Manhattan. Podľa televízie ABC News odvolávajúcej sa na zdroje z prostredia polície mohla výbuch zapríčiniť rúrková bomba odpálená v podchode pod stanicou.

Na snímke policajti hliadkujú pred autobusovou stanicou

Podľa zdrojov tejto televízie je na mieste minimálne jedna zranená osoba, pričom polícia zadržala taktiež jedného človeka.

Reklama

K incidentu došlo v pondelok ráno miestneho času. Bližšie podrobnosti ani povaha údajnej explózie nie sú známe. Incident však viedol k evakuácii pasažierov a tiež zdržaniam na niektorých linkách metra vedúcich priamo pod stanicou Port Authority.

Port Authority je podľa portálu televízie BBC najväčšou autobusovou stanicou v USA, pričom každoročne jej služby využije vyše 65 miliónov ľudí.

 

Výbuch v New Yorku spôsobila bomba pripevnená k telu zadržaného muža

Rúrková bomba pripevnená z telu medzičasom zadržaného muža vybuchla v pondelok ráno miestneho času na nástupišti metra. Tlačovú agentúru AP o tom informoval nemenovaný predstaviteľ polície.

Reklama

K explózii došlo okolo 07.30 h miestneho času (13.30 h SEČ). Ďalšie podrobnosti o prípade budú zverejňované postupne.

Uvedenú osobu, ktorá nemá život ohrozujúce zranenia, zadržali. Ďalšia osoba na nástupišti utrpela zranenia, ktoré takisto nie sú život ohrozujúce.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Sandersová napísala na Twitteri, že prezident USA Donald Trump bol o explózii okamžite informovaný.

Na snímke ľudia prechádzajú neďaleko údajného výbuchu, ku ktorému došlo pri autobusovej stanici neďaleko námestia Times Square vo štvrti Manhattan

Výbuch bomby súvisí s terorizmom

Americká polícia oznámila, že výbuch rúrkovej bomby nastal v chodbe metra na 42. ulici, medzi 7. a 8. avenue. Podľa šéfa newyorskej polície Jamesa O’Neilla prípad súvisí s terorizmom, čo vyhlásil aj newyorský starosta Bill de Blasio.

Reklama

Explózia zaplnila chodbu dymom, pričom priestory boli plné cestujúcich počas vrcholiacej rannej dopravnej špičky, teda okolo 07.30 h miestneho času.

Bombu mal k telu pripevnenú 27-ročný muž, ktorého polícia medzičasom zatkla. Tlačovú agentúru AP o tom informoval nemenovaný predstaviteľ polície.  Zadržaný muž utrpel zranenia, ktoré nie sú život ohrozujúce. Menej závažné zranenia utrpeli ďalší traja ľudia, uviedol policajný komisár O’Neill.

Starosta de Blasio povedal, že išlo o pokus o teroristický útok. Dodal, že je šťastím, že podozrivý nedosiahol svoje ciele. Policajné zdroje podľa AP uviedli, že útočník bol inšpirovaný Islamským štátom (IS), ale zrejme nebol v priamom kontakte s touto teroristickou skupinou.

Incident viedol k masovej evakuácii ľudí – nad uvedenou stanicou metra uzavreli autobusovú stanicu Port Authority, ktorá je najväčšou v USA a nazývajú ju “Križovatka sveta”, pričom každoročne jej služby využije vyše 65 miliónov ľudí. Zastavili aj osem liniek metra a zatvorili tiež všetky ulice okolo námestia Times Square. Celá situácia pôsobila až neskutočne, pretože za iných okolností táto lokalita pulzuje životom, dodala agentúra AP.

Výbuch vyvolal rozsiahlu záchrannú operáciu polície aj hasičov nad zemou aj pod ňou. Video z miesta autobusovej stanice Port Authority zachytávalo celé rady policajných a ďalších zásahových vozidiel s blikajúcimi svetlami.

Polícia identifikovala útočníka ako Akayeda Ullaha. Podozrivý utrpel počas útoku popáleniny brucha a rúk.

 

Metro po výbuchu bomby za zvýšenej bezpečnosti znovu otvorili

New York za zvýšených bezpečnostných opatrení znovu otvoril podchody a metro. Predseda Metropolitného dopravného úradu Joseph Lhota uviedol, že vlaky na 7. a 8. avenue stále obchádzajú chodbu pod Times Square, pretože tam prebieha vyšetrovanie prípadu. Avšak celkovo sa doprava na linkách obnovila a vrátila do normálu.

Nemenované policajné zdroje podľa tlačovej agentúry AP povedali, že útočník bol inšpirovaný Islamským štátom (IS), ale zrejme nebol v priamom kontakte s touto teroristickou skupinou.

Reklama

Newyorská polícia zároveň uviedla, že podrobne skúma video zachytávajúce bombový útok v systéme metra.

Podľa polície mal podozrivý v úmysle bombu odpáliť, ale nie je jasné, či to mienil urobiť v chodbe metra v oblasti námestia Times Square, kde mu bomba v pondelok v rannej dopravnej špičke aj explodovala.

 

Podozrivý sa dozvedel na internete, ako vyrobiť bombu

Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v pondelok uviedol, že muž podozrivý z odpálenia rúrkovej bomby v newyorskom metre zrejme vyrobil výbušné zariadenie na základe inštrukcií na internete a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o rozsiahlejší plán.

Reklama

Podľa vyhlásenia Cuoma pre spravodajskú stanicu NY1 majú predstavitelia “dôvod myslieť si, že táto osoba si na internete vyhľadala návod, ako podomácky vyrobiť bombu”.

Guvernér ďalej oznámil, že posilňuje bezpečnosť na hojne navštevovaných miestach po celom štáte New York, ako sú letiská, mosty, tunely a systémy hromadnej dopravy, ale posilňuje tiež bezpečnosť na dopravných uzloch v samotnom meste New York. Tento demokratický politik takisto povedal, že internetové spoločnosti sa musia zaoberať problémom, ktorým je prístup potenciálnych útočníkov “k hnusnému odpadu” na internete.

Útočník podľa týchto predstaviteľov povedal v pondelok vyšetrovateľom, že ho k činu inšpiroval Islamský štát (IS), ale nemal priamy kontakt s touto teroristickou organizáciou. Muž sa s vyšetrovateľmi rozprával z nemocničnej postele.

Podľa americkej spravodajskej stanice CNN útočník vyšetrovateľom uviedol, že jeho čin bol odvetou za kroky Izraela v palestínskej enkláve pásmo Gazy.

Výbušné zariadenie si muž vyrobil podomácky v byte, kde žil s príbuznými. Vyšetrovatelia vypočúvajú svedkov aj jeho rodinu.

Reklama

Ullah podľa predstaviteľov žil s otcom, matkou a bratom v newyorskej štvrti Brooklyn v oblasti, kde je veľké bangladéšska komunita.

Bangladéšske veľvyslanectvo v USA už tento útok odsúdilo.

Starostka francúzskej metropoly Anne Hidalgová vyhlásila, že Paríž vyjadruje podporu mestu New Yorku a ľuďom raneným v pondelok ráno pri útoku rúrkovou bombou v podzemnej chodbe metra v okolí námestia Times Square.

Hidalgová povedala, že “New York bol na našej strane vždy, keď nás zasiahli útoky a hrozby, a Paríž je takisto na strane New Yorku”.

Hidalgová, ktorej mesto zažilo v posledných rokoch mnoho útokov, uviedla, že po pondelkovom útoku je v duchu so starostom New Yorku Billom De Blasiom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali