“Myslíš, že si jediný na svete?” Rusko našlo ďalšiu alternatívu k doláru

“Myslíš, že si jediný na svete?” Rusko našlo ďalšiu alternatívu k doláru

Moskva 1. decembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto: TASR/AP-Martin Meissner)

 

Rusko uskutočnilo ďalší dôležitý krok k dedolarizácii ekonomiky: Ruské ministerstvo financií informovalo 27. novembra o úspešnom uložení štátnych dlhopisov denominovaných v európskej mene v hodnote jednej miliardy eur, pričom dopyt prevýšil ponuku

Ilustračné foto

Od slov k činom

Reklama

Prvé výsledky realizácie ohláseného kurzu na dedolarizáciu ekonomiky prekonali najodvážnejšie očakávania analytikov. Začiatkom novembra ruský vicepremiér Jurij Borisov vyhlásil, že Moskva predá indickému Dillí protiraketové systémy S-400 Triumf za ruskú menu: hodnota kontraktu bude približne 331 miliárd rubľov.

Dva týždne potom sa v Petrohrade konalo prvé rusko-indické pracovné fórum za účasti zástupcov najväčších spoločností týchto dvoch krajín a tiež vedúcich činiteľov zodpovedných za ekonomickú spoluprácu.

Reklama

“Naším cieľom nie je odchádzať od doláru, dolár odchádza od nás. A tí, ktorí prijímajú príslušné rozhodnutia, už si nestrieľajú do nohy, ale trochu vyššie, pretože takáto nestabilita v obchodovaní v dolároch vyvoláva prianie veľmi mnohých ekonomík sveta nájsť alternatívne rezervné meny a vytvoriť účtovacie systémy nezávislé na dolári,” vyhlásil prezident Vladimír Putin koncom novembra na fóre VTB Capital Rusko volá! a upresnil, že teraz prebieha aktívna práca s kľúčovými obchodnými partnermi na vytváranie systémov nezávislých na medzinárodnom medzibankovom systéme SWIFT.

Podľa ruského ministra hospodárskeho rozvoja Maxima Oreškina sa počas tohtoročných prvých deviatich mesiacov zvýšil obrat tovarov  medzi Ruskom a Indiou o 19%, čiže na 7,8 miliárd dolárov. Na konci roka sa očakáva 11 miliárd.

Minister predovšetkým zdôraznil, že v rámci fóra sa zástupcom Moskvy a Dillí podarilo dohodnúť sa o nových rozsiahlych projektoch, k nim patrí rozvoj infraštruktúry, poľnohospodárstva, logistika a digitalizácia ekonomiky.

To všetko nielen rozšíri hospodársku spoluprácu, ale povedie aj k prudkému rastu obratu tovaru do výšky 30 miliárd v roku 2025.

Samozrejme ani Rusko ani India nechcú, aby takéto plány boli ohrozené, a preto nastal čas zbavovať sa vzájomného účtovania v americkej mene. Už teraz je vývoz v rubľoch 20% a dovoz 21%. Oreškin sa domnieva, že to všetko celkom iste povedie k vzniku základne pre efektívnu konverziu rubľa a rupie.

Reklama

Už v októbri Alexandr Mišarin, prvý námestník generálneho riaditeľa Ruských železníc, vyhlásil, že Moskva a Dillí sa chystajú vytvoriť spoločného operátora železničnej dopravy. V období pred blížiacim sa podpísaním dohody o vytvorení zóny voľného obchodu medzi EAEU a Indioi to bude hrať kľúčovú rolu v realizácii ekonomického potenciálu dvoch krajín.

 

Tak sa kalila oceľ

Druhý front v boji proti dolárovým účtom otvorilo Rusko na Západe. Podľa údajov Centrálnej banky zakúpili ruské banky v júli rekordný objem (od roku 2014) európskej meny zodpovedajúci 2,1 miliardám dolárov.

Dôvodom je hrozba amerických sankcií schopných obmedziť dolárové účty pre ruské štátne banky, čo môže následne paralyzovať platby v rámci zahraničných zmlúv.

Reklama

Okrem toho zmena modelu správania vo finančnom sektore svedčí o tom, že tendencia k odmietnutiu doláru v účtovaní sa bude stále zvyšovať.

V nedávnom interview pre Bloomberg námestník generálneho riaditeľa akciovej spoločnosti Severstal pre financie a ekonomiku Alexej Kuličenko vyhlásil, že kým skôr sa celkový vývoz účtoval v amerických dolároch, teraz ich vystriedali eurá a ďalšie meny.

Vzhľadom k tomu, že asi 40% produkcie spoločnosti ide na vývoz, z toho viac ako polovica do krajín EÚ, nie je nutné, aby spoločnosť Severstal obchodovala so svojími partnermi v americkej mene.

 

Dolár už nie je tým, čím býval

Kým v obchodných a ekonomických vzťahoch sa zahraničnými partnermi presadzujú dedolarizácia komerčnej spoločnosti, v investičnej sfére napomáha postupnému znižovaniu závislosti na americkej mene menová politika Federálneho rezervného systému USA.

V tomto roku vedenie FED-u trikrát zvýšilo kľúčovú sadzbu, ktorá tak dosiahla 2,25 až 2,5%. Očakáva sa, že po ďalšom zasadaní finančný regulátor opäť vyhlási zvýšenie sadzby.

To znamená, že dolár sa stáva stále drahší a stráca prítažlivosť pre vzájomné účtovanie. Európska centrálna banka sa na rozdiel od FED-u nepoháňa so začatím kvantitatívneho sprísňovania, čím zaisťuje záujem o úvery v eurách. Pripomeňme: Gazprom vydal 13. novembra euroobligácie v hodnote 1 miliardy eur na päť rokov s ročným výnosom 2,95 %.

Teraz sa rovnako riadilo ministerstvo financií a umiestnilo eurobondy v rovnakom objeme ako Gazprom, ale na lehotu 7 rokov s ročným výnosom 3%. Spoliehanie sa na európskych investorov bolo celkom oprávnené: dopyt po ruských papieroch prevýšil ponuku.

“Nehľadiac na vysokú volatilitu trhu a zložitú politickú situáciu sa umiestnenie stretlo so živou odozvou európskych investorov, pričom  investori z Veľkej Británie kúpili väčšinu emisií, 55%,” uviedol Andrej Solovjov, vedúci správy trhov úverového kapitálu investičnej spoločnosti VTB Capital, jeden z organizátorov akcie.

Reklama

Podľa údajov VTB Capital kúpili investori z USA len 3% nových ruských štátnych dlhopisov. Tieto výsledky svedčia okrem iného aj o absolútne nezmyselnosti možných sankcií Washingtonu, ktoré majú zakázať americkým súkromným investorom nákup ruských dlhopisov.

Alexandr Lesnych (Názor autora sa nemusí zhodovať s názorom redakcie)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali