MS 2017: Ohlasy – osobnosti ako Tóth, Randl a Kaliská nikoho nezatracujú

MS 2017: Ohlasy – osobnosti ako Tóth, Randl a Kaliská nikoho nezatracujú

Bratislava 17. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Známi slovenskí športovci slovenskému hokeju veria a nikoho po neúspešných MS nezatracujú. Vyjadrili sa tak pre TASR. Aj keď fanúšik zažil viac sklamania ako radosti, myslia si, že sa opäť môže vrátiť na výslnie.

Na snímke olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi Matej Tóth

Dvojnásobná olympijská víťazka kajakárka Elena Kaliská zdôraznila podstatný moment: “Zachránili sme sa, to je dôležité. Bolo by smutné, keby sme vypadli a prepadli sa niekde inde. My patríme do elitnej kategórie, no zhodou okolností sme teraz v nej neuspeli.”

Reklama

Kaliská odsledovala fragmenty zápasov Slovenska a do očí jej okrem iného udrelo aj slabšie premieňanie šancí. “Je to o skúsenostiach, aj o šťastí, ktoré sme si asi nezaslúžili. Gólov sme strieľali menej, a to nás najviac odlišovalo, treba ešte vyzrieť. Ak to teda zrátam, naši hokejisti si vyslúžili viac kritiky ako pochvaly. Možnosť hrať v reprezentácii dostalo viacero nových hráčov, dlhé roky sme boli naučení na opory z NHL, raz to však muselo prísť a musíme generačnú výmenu rešpektovať.”

Aspoň je to pre slovenský hokej dobrá skúsenosť, zdôraznila Elena Kaliská: “Nevyhnutne treba dávať príležitosť iným, mladším, hráčom s perspektívou, ktorí chcú na sebe pracovať. Možno nám čoskoro svitne na lepšie časy. Aj vo vodnom slalome nastal pohyb, do popredia sa tlačia nové mená a nás starších sa snažia z nej vytlačiť. A to je dobre, konkurencia rastie a aj v hokeji sa časom presadí nejaký silnejší ročník, s ktorým mužstvo porastie.”

Reklama

Slovenský hokej na MS tak trochu zišiel z pozornosti. Ani olympionik, džudista Milan Randl nepresedel pri televízore dlhé hodiny, no názor si vytvoril. “Niečo som videl, niečo počul, s Nemcami sme zahrali polovicu zápasu dobre, hlavne prvú tretinu. Čo nám chýbalo, boli väčšie skúsenosti, ktoré sa prejavovali hlavne v zakončení”

Randlovi chýbalo v mužstve zopár starších hráčov. “Stačilo by ich len zopár a výsledky mohli byť priaznivejšie. Šancí sme si dokázali vytvoriť dostatok, aj to možno považovať za veľké plus. Znovu opakujem, skúsenosti chýbali, aj výraznejšia zohratosť a ako celok sme pôsobili menej ostrieľane. Postupne po sérii neúspešných výsledkov narástol aj tlak, psychika bola na hrane a zväzovala ruky. Taká je však realita, keď predtým bola verejnosť zvyknutá na veľké výsledky, momentálne na ne nemáme a treba si trpezlivo počkať na ďalšie.”

Olympijský víťaz z Ria chodec Matej Tóth si slovenský hokej na MS dosť podrobne prečítal. “Niektoré zápasy som odsledoval celé, niekedy som však nestíhal. Náš hokej nám ponúkol reálny obraz a aj konkurencia ukázala svoju silu, čo však fanúšikovi nestačí. Chcel viac, no ja som optimista. Aj keď sme na šampionáte neboli v najsilnejšom zložení, mohli sme dopadnúť lepšie. Pri zhode okolností sme v dôležitých zápasoch nemuseli stratiť toľké body.”

Neúspešné účinkovanie slovenského hokeja rozšíril Matej Tóth o ďalšie súvislosti: “Prejavujú sa v celom slovenskom športe. Zvykli sme si na úspechy generácie, ktoré vychádzali z predchádzajúceho systému a k nej patrím aj ja. Potom nastala zmena, systém sa menil, nastali aj diery, niektoré vekové kategórie nám chýbali. Nie je však všetkým dňom koniec, mali by sme len viac vnímať, že zlatá generácia nám už dnes v hokeji len málo pomôže. Život nemožno zastaviť, skôr ho treba viac rešpektovať. Verím, že sa opäť naštartujeme, v niektorých športoch, u nás v atletike trebárs pri šprintérovi Jánovi Volkovi, alebo v samotnom hokeji pri osemnástke, aj vo vodnom slalome vidieť, že už sa viac sústreďujeme na koncepčnosť. Chce to len čas, aby mladá generácia zobrala opraty do rúk a dozrela. Tento hokejový šampionát poslúžil na vytriezvenie, starším hráčom už chýbala vôľa i energia, aby pomohli, a tak sa mohli vo väčšej miere ukázať mladší. Ak budeme v slovenskom športu postupne a citlivo dopĺňať reprezentácie mladšími, určite sa potešíme opäť z prenikavých úspechov.”

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali