Misijná púť detí sa konala v Levoči a Rajeckej Lesnej

Misijná púť detí sa konala v Levoči a Rajeckej Lesnej

Levoča 12.máj 2014 (HSP/Janka Pavelová/ Foto:TASR)

 

Levočská púť sa začala o 8,30 pešou púťou na Mariánsku horu

V sobotu, na sviatok sv. Jána z Avily, Hnutie kresťanských spoločenstiev detí ERKO pripravilo Misijnú púť detí na mariánskej hore v Levoči a Rajeckej Lesnej. Tento rok ju dobrovoľníci z ERKA pripravili už po trinásty – krát. Mottom tohtoročného stretnutia bolo „Radostnou cestou svedectva viery kráčame spolu malí i veľkí.“ Púť je pripravená pre deti, ktoré sa zapájali pri koledovaní do Dobrej noviny.

Reklama
Na snímke miestny dekan František Dlugoš

Na kolednícku zbierku Dobrá novina sa v  tohtoročnom devätnástom ročníku vyzbieralo 907 139,68 eur. Takto, svojou ochotou koledovať a štedrosťou ľudí,  pomohli malí koledníci, ale aj veriaci ľuďom v Afrike. Tradičná kolednícka zbierka trvala od Vianoc do Troch kráľov.

Levočská púť sa začala o 8,30 pešou púťou na Mariánsku horu. Tá pokračovala rôznymi súťažami, hrami, tancom, modlitbami. Deti zároveň spoznávali aj nových kamarátov. Zároveň si pripravili aj vlastný programom, ktorým sa na Mariánskej hore zabávali. Novinkou pre výletníkov boli pripravené postavičky v podobe svätcov, ktoré stvárňovali dobrovoľníci. Deti sa ich mohli pýtať rôzne veci a zároveň sa s nimi hrali.

Reklama

Púť zavŕšili slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval Mons. František Dlugoš, dekan Levoče, ktorý poďakoval v homílii malým koledníkom za ich snahu, ochotu pomôcť svojím rovesníkom. A povzbudil deti, aby aj naďalej pevne prežívali svoju vieru a budovali si vzťah k pútnickým miestam, ale aj s nebeským Otcom.

„Som veľmi rád, že môžem aj takouto cestou deťom poďakovať za ich ochotu pomáhať pri Dobrej novine. Bolo nádherné vidieť toľko mládeže, od najmenších až po stredoškolákov,  na Mariánskej hore.“ povedal miestny dekan František Dlugoš.

O jednotlivé skupinky sa starali animátori a tiež kňazi zo svojich farností. „ Prišli sme tu na toto pútnické miesto z farnosti Šarišské Dravce. Deti prišli zo všetkých troch obcí Krásna Lúka, Poloma a Šarišské Dravce. Koledníkov Dobrej noviny bolo viac, no sem na Mariánsku horu prišlo 60 detí. Je to z našej strany akési poďakovanie deťom za ich aktívnu snahu a ochotu pri koledovaní Dobrej noviny, kde vyzbierali naozaj peknú finančnú čiastku pre potreby Misií. “ uviedol Lukáš Durkaj kaplán farnosti Šarišské Dravce.

Niektoré deti priniesli na Mariánsku horu do Levoče obetný dar v podobe drogérie, či v podobe mydla, toaletného papiera, ale aj čistiace potreby pre ľudí žijúcich v núdzi v Inštitúte Krista Veľkňaza v Žakovciach. Na mariánsku horu prišlo 1300 mladých pútnikov. Najviac pútnikov sa zúčastnilo z košickej arcidiecézy.

Janka Pavelová

Reklama

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali