Ministri reagovali na situáciu v Smere. Žiga nevníma žiaden konflikt, skôr “dynamickú diskusiu”. S Ficovou obhajobou extrémistov však má problém. Podľa Kalavskej sú výroky Mazureka neakceptovateľné

Ministri reagovali na situáciu v Smere. Žiga nevníma žiaden konflikt, skôr “dynamickú diskusiu”. S Ficovou obhajobou extrémistov však má problém. Podľa Kalavskej sú výroky Mazureka neakceptovateľné

Bratislava 11. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Po dnešnom rokovaní vlády predstúpili pred novinárov jednotliví šéfovia rezortov. Nominanti strany Smer-SD hovorili aj o situácii v najsilnejšej strane ako aj o nedávnych výrokoch expremiéra Roberta Fica o rómskej menšine v reakcii na odsúdenie bývalého poslanca NR SR Milana Mazureka z ĽSNS.

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga

Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu, ktorý je členom užšieho vedenia Smeru-SD, v strane nie sú konflikty ani napätie medzi predsedom Robertom Ficom a premiérom Petrom Pellegrinim, ktorý nebol prítomný na poslednej straníckej krajskej rade. “Ja to vnímam tak, že sa v strane diskutuje, ja to vôbec nenazývam konflikt, ja to nazývam taká dynamická diskusia.”

Reklama

Na otázku, či podľa neho ostane Peter Pellegrini v Smer-SD, Žiga uviedol, že nevidí dôvod, aby predseda vlády v strane neostal.

Vyjadrenie podpory odsúdenému exposlancovi Milanovi Mazurekovi z ĽSNS predsedom Smeru-SD Ficom vníma Žiga v dvoch rovinách. “Jedna vec je pomenovať niektoré problémy skupiny obyvateľov, a druhá vec je zastávať sa extrémistov a komentovať výroky a rozhodnutia súdu. To si myslím, že treba oddeliť a o tomto diskutujeme.” Dodal, že má “trošku problém” s tým, keď sa predseda Smeru zastáva extrémistov.

Reklama

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská nominovaná Smerom v stredu po rokovaní vlády povedala, že z jej pozície jej neprináleží komentovať vyjadrenia predsedu Smeru-SD Fica, avšak dodala, že je “proti každému extrémizmu, populizmu a fašizmu”. “Ja si myslím, že pán Mazurek je právoplatne odsúdený a mal byť odsúdený za svoje výroky, takže tie jeho výroky sú pre mňa neakceptovateľné.”

Doplnila, že stále prebiehajú rokovania o reforme zdravotníctva spojenej so stratifikáciou nemocníc, ktorú označila Kalavská za svoju prioritu. Na otázku novinárov, či v prípade, že reforma neprejde odstúpi, uviedla, že sa ešte nerozhodla. “Je to pre mňa dosť podstatná vec v rámci toho, aby zdravotníctvo pri  súčasnom financovaní a pri súčasnom nastavení personálu bolo udržateľné,” povedala s tým, že teraz podľa nej dlhodobo udržateľné nie je.

 

Minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd) zopakoval, že obhajoba Mazureka zo strany Fica je pre neho “absolútne cez čiaru”. Ako podotkol po stredajšom rokovaní vlády, je potrebné rešpektovať rozhodnutie súdu. “Neprináleží mi, aby som to komentoval. Nerobil som to ani v prípade, keď Najvyšší súd nerozpustil stranu Mariana Kotlebu. Akceptujem toto rozhodnutie, ale na druhej strane musím povedať, že fašisti a fašistická rétorika nepatrí do 21. storočia,“ poznamenal Gál. Pripomenul, že nedávno si verejnosť pripomínala deň holokaustu. Ako podotkol, ide o smutné udalosti a “skôr by sme sa mali ozývať opačne, aby takéto prejavy nevraživosti už neboli v demokratickej spoločnosti”.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vo videu na sociálnej sieti uviedol, že exposlanec Národnej rady SR Milan Mazurek (ĽSNS) povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Fico to vyslovil v súvislosti s právoplatným odsúdeným Mazureka za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Fico tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

Reklama

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali