Mikulec zostáva ministrom vnútra, nedôveru mu vyslovilo iba 53 poslancov. Koaliční poslanci parlamentu vyslovili ministrovi vnútra silnú podporu, povedal premiér. Politici reagujú

Mikulec zostáva ministrom vnútra, nedôveru mu vyslovilo iba 53 poslancov. Koaliční poslanci parlamentu vyslovili ministrovi vnútra silnú podporu, povedal premiér. Politici reagujú

Bratislava 16. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Jaroslav Novák)

 

Roman Mikulec (OĽaNO) zostáva ministrom vnútra. Za návrh na vyslovenie nedôvery totiž hlasovalo 53 zo 135 prítomných poslancov. Na odvolanie ministra z funkcie je pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých členov zákonodarného orgánu, teda za sa musí vysloviť minimálne 76 z nich

Roman Mikulec
Minister vnútra SR Roman Mikulec

Ministrovi vnútra vyslovili nedôveru opoziční poslanci zo strán Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a nezaradení poslanci parlamentu okolo Petra Pellegriniho a Štefana Kuffu. Pri hlasovaní sa zdržalo deväť poslancov hnutia Sme rodina či Peter Kremský z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Reklama

Mimoriadnu schôdzu k predmetnému bodu iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). V odôvodnení návrhu poslanci strany uviedli, že široko medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

„Organizačné súčasti ministerstva vnútra zodpovedné za ochranu ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti sú podozrivé z postupov nemajúcich obdobu v demokratickej spoločnosti a nebezpečnejších o to viac, že sú súčasťou politického súboja,” dodávajú.

Reklama

Spomínajú v ňom aj takzvaných univerzálnych svedkov, ktorí „dostávajú od príslušníkov polície informácie o prebiehajúcom trestnom konaní a úkonoch vyšetrovania, osobitne o výpovediach iných svedkov”.

 

Heger: Koaliční poslanci parlamentu vyslovili ministrovi vnútra silnú podporu

Koaliční poslanci parlamentu vyslovili ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) silnú podporu. Po dnešnom hlasovaní v parlamente k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Zároveň sa poďakoval všetkým koaličným poslancom, ktorí hlasovali proti vysloveniu nedôvery Mikulcovi

16. rokovanie vlády SR
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OľaNO)

Minister vnútra v reakcii na to uviedol, že tieto dva dni boli pre neho náročné.

„Poslancom opozície, ktorí zvolali túto mimoriadnu schôdzu totiž nešlo o fakty. Dnešné rozhodnutie parlamentu je však pre mňa ďalším záväzkom k tomu, aby som svoju prácu naďalej vykonával s najlepším vedomím a svedomím,” doplnil Mikulec.

Reklama

„Vybavené. Parlament neodvolal Romana Mikulca. A Robert Fico dostal opäť nakladačku na schôdzi, ktorú sám vymyslel a zorganizoval,” napísal na sociálnej sieti podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽaNO).

Roman Mikulec (OĽaNO) zostáva ministrom vnútra. Za návrh na vyslovenie nedôvery totiž hlasovalo 53 zo 135 prítomných poslancov. Na odvolanie ministra z funkcie je pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých členov zákonodarného orgánu, teda za sa musí vysloviť minimálne 76 z nich.

 

Pellegrini: Mikulec nevyvrátil podozrenia, zvážime odvolávanie premiéra

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) ukázala nekompetentnosť ďalšieho člena vlády, adeptov na odvolávanie je množstvo. Vyhlásil to nezaradený poslanec Peter Pellegrini po hlasovaní o vyslovení nedôvery Mikulcovi, ktoré minister ustál. Pellegrini preto naďalej plánuje odvolávanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Hovorí o jedinej ceste, ako krajinu zbaviť tejto “nekompetentnej vlády”

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini

“Táto schôdza ukázala absolútnu kompetentnosť ďalšieho člena vlády po ministerke Kolíkovej. Adeptov na odvolávanie je veľké množstvo. Minister nevyvrátil žiadne podozrenia, ktoré mu boli kladené. Ak o tom nevie, tak tam nemá čo robiť. Žial, ja sa bojím, že to všetko sa deje na rezorte vnútra s jeho vedomím, čo je ešte obludnejšie,” povedal Pellegrini v súvislosti s podozreniami, že v silových zložkách existuje skupina, ktorá má manipulovať výpovede svedkov a vyšetrovanie viacerých káuz.

Reklama

Pellegrini avizoval, že ďalší postup jeho mimoparlamentná strana Hlas-SD oznámi vo štvrtok (17. 6.).

“Prichádza čas, aby sme sa vážne začali zaoberať otázkou odvolania celej vlády. Budeme pravdepodobne zvažovať návrh na odvolanie celej vlády, čo sa robí cez návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi,” ozrejmil.

Považuje to za jedinú cestu, ako Slovensko zbaviť “tejto nekompetentnej, amatérskej, neschopnej vlády”.

Minister vnútra Mikulec v stredu ustál svoje odvolávanie v NR SR. Zo 135 prítomných zákonodarcov ho podporili celkovo 72, ktorí boli proti opozičnému návrhu. Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo 53 poslancov. Desiati sa zdržali.

 

 Boris Kollár: Neporušili sme koaličnú zmluvu, nehlasovali sme s opozíciou

Neporušili sme koaličnú zmluvu a nehlasovali sme s opozíciou. Vyhlásil to predseda Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár po stredajšom hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Vysvetlil tak postoj hnutia Sme rodina, ktorého väčšina sa na hlasovaní zdržala. Zároveň upozornil, že nemožno chcieť dosiahnuť spravodlivosť nečestnými spôsobmi. Je rád, že Mikulec odvolávanie ustál. Hovorí, že koalícia dala jasný signál, že sa nevzdáva a nenechá sa opozíciou “rozvyklať”.

Boris Kollár
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár

Zo 17 poslancov Sme rodina sa deviati pri hlasovaní zdržali. Ministra podporili šiesti poslanci hnutia, ktorí boli proti opozičnému návrhu. Predseda klubu Peter Pčolinský a poslankyňa hnutia Adriana Pčolinská sa na hlasovaní nezúčastnili.

“Dá sa to čítať ako prejav podpory, lebo sme neporušili koaličnú zmluvu, nehlasovali sme spoločne s opozíciou,” povedal Kollár o hlasovaní Sme rodina.

Šéf parlamentu skonštatoval, že v minulosti za vlády Smeru-SD sa diali zlé veci a určitá skupina si sprivatizovala spravodlivosť. Tvrdí, že výsledky toho vidieť dodnes vo vysokej nedôvere voči silovým zložkám. Nebol by rád, keby sa podobné veci zopakovali aj v súčasnosti.

“Nesmieme dopustiť, aby sme chceli dosiahnuť spravodlivosť nečestnými spôsobmi alebo nadužívaním práva. Musíme týchto gaunerov potrestať, som za každé vyšetrovanie, ale musí to byť zákonným spôsobom,” podčiarkol.

Reklama

Všetky orgány v silových zložkách by mali mať podľa neho voľné ruky, robiť si svoju robotu a nik by im do toho nemal zasahovať.

Pčolinský už krátko pred hlasovaním vysvetlil svoj postup tým, že využije zelenú kartu, ktorú dostal od predsedu hnutia a nezúčastní sa na hlasovaní.

“Tento môj postoj je dosť jednoznačný, ako aj moje vyjadrenia za uplynulé dni, za ktorými si stojím,” povedal.

Svojou neúčasťou sa vyhol tomu, aby hlasoval za opozičný návrh, ale aj tomu, aby Mikulca podporil. Už dopredu spolu s Pčolinskou avizovali, že minister vnútra nemá ich dôveru. Zdržanie sa väčšej časti klubu Sme rodina označil Pčolinský za vyjadrenie vôle poslaneckého klubu. Zdôraznil, že tak nehlasovali s opozíciou. Prečo sa takto rozhodli, nepovedal, nechcel vynášať z rokovania klubu. Zopakoval len, že mali na to svoje dôvody.

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho už avizovali,  že chcú iniciovať odvolávanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Kollár premiérovi deklaroval podporu.

Reklama

“Premiér má absolútnu našu podporu, môžem vám garantovať, že všetkých 17 hlasov hnutia Sme rodina premiér dostane,” deklaroval.

Rovnako mu podporu v takomto prípade avizoval aj Pčolinský.

Minister vnútra Mikulec v stredu ustál svoje odvolávanie v NR SR. Zo 135 prítomných zákonodarcov ho podporili celkovo 72, ktorí boli proti opozičnému návrhu. Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo 53 poslancov. Desiati sa zdržali.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali