Migračná komédia: Litva sa proti migrantom bráni, zatiaľ čo Taliani ich dovážajú masovo ako čínsky textil. V čom je pointa? To by ste neuhádli

Migračná komédia: Litva sa proti migrantom bráni, zatiaľ čo Taliani ich dovážajú masovo ako čínsky textil. V čom je pointa? To by ste neuhádli

Vilnius 11. augusta 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Mindaugas Kulbis)

 

Je to naozaj čudné: Litva prijala bezprecedentný protimigračný zákon a stavia proti migrantom plot so žiletkami, aby ich odradila. A EÚ? Je ticho ako voš pod chrastou. Čo sa to deje? Našťastie, litovská ministerka nám to lapidárne vysvetlila

migranti
Migranti večerajú pred stanom v novopostavenom utečeneckom tábore v litovskom meste Pabrade, ktoré sa nachádza 40 km severovýchodne od metropoly Vilnius v sobotu 3. júla 2021

Litva začala stavať na hranici s Bieloruskom plot zo žiletkového drôtu v dĺžke 550 kilometrov, aby zabránila migrantom prichádzajúcim z Bieloruska vstúpiť do EÚ. Litovské orgány vyhlásili núdzový stav, pretože v poslednom období sa výrazne zvýšil počet migrantov prichádzajúcich do krajiny: od začiatku roka ich prišlo už vyše 1500, kým vlani za celý rok to bolo iba 81 migrantov.

Reklama

Stalo sa tak po otvorene nepriateľských krokoch Vilniusu ako predĺženej ruky USA, ktoré sa usilujú Bielorusko destabilizovať farebnou revolúciou a zvrhnúť vládu prezidenta Lukašenka.

 

Reklama
Asymetrická bieloruská odpoveď

Bielorusi preto Litve ako odmenu za ich starostlivosť o bieloruskú demokraciu odkázali, že za daných okolností ukončujú spoluprácu s EÚ v oblasti migrácie. Lukašenko uviedol, že Bielorusko napriek pokusom Západu o podvratnú činnosť nezatvorí svoje západné hranice, nenechá svoju krajinu „stať sa utečeneckým táborom“ a nebude prichádzajúcemu prúdu migrantov z tretích krajín, najmä z Iraku, nijako brániť v ceste na Západ. „Nikoho nezdržíme,“ uviedol, „neprichádzajú k nám, ale do osvietenej, teplej a útulnej Európy.“

Samozrejme, migranti netúžia po novom živote v Litve, ale snažia sa (a bolo im to sľúbené) z tejto krajiny dostať ďalej: do Nemecka, Francúzska či Belgicka. Niektorým sa podarilo zo zadržiavacích stredísk v Litve ujsť,“ píše propagandista Denníka N Tomáš Vasilko. Mimochodom, pán Vasilko, ako to, že je také samozrejmé, že život v členskej krajine tej osvietenej a teplej Európskej únie ani po 30 rokoch tzv. demokracie nestojí za to?

No ale vráťme sa k veci. Osvietená, útulná a teplá Európa, ako ju nazval Lukašenko, totiž proti rozhodnutiu Bieloruska zlostne prská. Objektívne a pravdovravné prorežimné médiá spustili árie ako z opery Nabucco, predseda Európskej rady Charles Michel hovorí o „úbohej politike pomsty“ a litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis sa obáva, že toto je iba začiatok, a že počty migrantov v budúcnosti rádovo vzrastú: „Vieme, že Lukašenko jedná o možnosti udeľovať turistické víza Pákistancom a zaviesť priame lety mezi Islámábádom a Minskom. O tom istom jedná aj s niekoľkými vládami v západnej a severnej Afrike.“

 

Zvláštne: Litva sa z migrantov neteší a Brusel jej to vôbec nevyčíta!

Lenže čo sa vlastne osvietenej a teplej EÚ nepáči? Veď súčasný trend v EÚ a OSN je jasný: snaha, aby termín ilegálna migrácia úplne zmizol a na každého migranta sa nahliadalo ako na vítaného hosťa. Politici, ktorí sa snažia migrácii klásť prekážky, ako Viktor Orbán, či Matteo Salvini, sú kritizovaní a takmer kriminalizovaní.

Reklama

Len si spomeňte na ten krik v Bruseli spred pár rokov, keď si Maďarsko dovolilo postaviť na svojej hranici plot proti hordám dobyvateľov. „Všetky naše hodnoty sú dnes v nebezpečenstve,“ komentoval vtedy situáciu vtedajší komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopoulos. Výstavbu nového plotu v osvietenej a teplej Európe samozrejme kritizoval aj dlhý rad medzinárodných organizácií a iste si viete domyslieť aké krokodílie slzy ronili režimné hlásne trúby. Ukážku, ako vtedy bedákali, môžete nájsť napríklad TU.

Lenže, predstavte si, v prípade plotu, ktorý stavia Litva, sa žiadny nárek a bedákanie nekoná! A to aj napriek tomu, že Litva okrem toho, že stavia žiletkový plot, prijala aj bezprecedentný nový zákon o nelegálnej migrácii, podľa ktorého ilegálne prekročenie hranice je trestným činom a každý, kto protiprávne prekročí hranicu, bude zatknutý, uväznený a deportovaný, pretože sa dopustil „hybridnej agresie“ proti litovskému štátu a jeho suverenite. Ktovie ako by sa hádzali o zem ľudskoprávne mimovládky, keby takýto zákon prijalo napríklad Maďarsko so svojím neposlušným premiérom Orbánom…

 

Je to prvýkrát, čo sa v legislatíve EÚ objavila podobná formulácia

Po prvýkrát sa v niektorej z členských krajín osvietenej, útulnej a teplej EÚ parlament uzniesol na tom, že masová ilegálna migrácia osôb z iných kultúrnych okruhov je najnebezpečnejším spôsobom vedenia hybridnej vojny, ktorej cieľom je destabilizácia napadnutej spoločnosti – a že teda ide o skutočnú hybridnú agresiu.

EÚ síce vraj odmietla na plot medzi Litvou a Bieloruskom prispieť eurofondmi, ale každopádne sa tým jej „protest“ skončil: Brusel nenamieta nič ani proti litovskému zákonu, ani žiletkovému plotu. Naopak, viacerí predstavitelia bruselského režimu sa už vyjadrili, že za litovskou obranou svojej hranice pevne stoja.

Reklama

A tak tu máme kurióznu situáciu: zatiaľ čo Litva aplikuje proti migrantom takúto nekompromisnú obranu, na opačnom konci osvietenej a teplej EÚ sú dobyvatelia v počtoch o dva rády väčších nadšene vítaní a beda každému, kto by sa pokúsil ich neutíchajúci prílev nejakým spôsobom zastaviť.

 

Pointa prichádza na záver

Niekto by si snáď mohol pomyslieť, že máme do činenia s krásnou ukážkou neuveriteľného pokrytectva absolútne skorumpovaných „elít“ v útulnej a teplej EÚ a s flagrantným prípadom merania dvojitým metrom, ktorý je rukolapným dôkazom, že celá tá maškaráda s importom migrantov a ich ľudskými právami je iba nechutná organizovaná inscenácia. Lenže nie – všetko je to úplne inak. Vysvetlila nám to litovská ministerka vnútra Agné Bilotaitéová.

Ministerka Bilotaitéová prezradila, že migranti prichádzajúci cez Bielorusko „nie sú skutočnými žiadateľmi o azyl“, ale sú nástrojom Lukašenka, aby robil Litve zle.

Takže milí čitatelia, nabudúce, keď stretnete na ulici migranta, prosím rozlišujte, či je to skutočný migrant, ktorý sem prišiel tak ako treba, usadiť sa, poberať dávky a kultúrne nás obohacovať, alebo je to neskutočný migrant – posol Lukašenkovej pomsty, ktorý nám sem prišiel ako nástroj hybridnej vojny rozvracať našu osvietenú a teplú EÚ.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali