Miestni prehovorili o mužovi, ktorý dostal bitku od policajta. Lekár Kulkovský pripomína: “Každá minca má dve strany…”

Miestni prehovorili o mužovi, ktorý dostal bitku od policajta. Lekár Kulkovský pripomína: “Každá minca má dve strany…”

Bratislava 21. apríla 2021 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Sociálnymi sieťami sa od začiatku týždňa šíri video, ako policajt tvrdo zakročil voči bezdomovcovi ležiacemu na zemi. Mnohých toto video pobúrilo a okamžite reagoval aj policajný prezident. Napadnutý muž pre denník Nový čas povedal ako situáciu vidí on

zásah, polícia
Na snímke policajti zasahujú voči mužovi

Muž denníku povedal, že ho policajt napadol bez príčiny. “Sedel som tu pred obchodom, nič som nerobil, ani som nevedel, čo sa deje.“

Reklama

Podľa miestnych ale muž každý deň kradne alkohol. Jeden z miestnych povedal, že policajti na mieste zasahujú pravidelne a v pondelok ich tam vyslali na podnet zamestnancov obchodu.

„Kolegyňa ho prichytila, on sa na ňu osopil, škaredo jej vynadal a odišiel. Vyzeral, že nebol triezvy. Privolali sme hliadku,“ prezradil zamestnanec.

Reklama

 

Každá minca má dve strany…

K incidentu, ku ktorému došlo pred nákupným centrom v Starej Turej, sa vyjadril aj známy lekár a primár Milan Kulkovský.

Zo zverejneného záznamu podľa jeho slov nie je možné zistiť, čo sa dialo pred samotným napadnutím a aký priebeh mala samotná komunikácia medzi aktérmi. V médiách bol ale vytvorený obraz o zlom policajtovi a slušnom mladom mužovi, upozorňuje.

Lekár z vlastnej skúsenosti hovorí, že počas služieb na internej príjmovej ambulancii sa pravidelne stretával s “klientami”, ktorých privezú záchranári v sprievode polície len preto, lebo pod vplyvom alkoholu strácajú akékoľvek zábrany a svojim správaním ohrozujú všetkých naokolo.

“Je snaha pozerať sa na tých ľudí ako na obete, obete ich prehratého boja s legálnou drogou, ktorá už rozbila a zničila nejednu rodinu, s alkoholom. Opakovane som bol svedkom toho, ako policajtom v ambulancii nadávali a vyhrážali sa im. Rovnakú intenzívnu lásku prejavovali aj zdravotníkom. Neraz sa stalo, že niektorú zo sestier či sanitárok nie len slovne, ale aj fyzicky napadli,” priznáva.

Reklama

Kulkovský dodáva, že čoraz viac asociálov a neprispôsobivých občanov stráca voči policajtom rešpekt.

“Aj keď vidíme, že robia neporiadok, sú vulgárni, prípadne konajú trestnú činnosť, radšej sme ticho. A takto sa čoskoro začnú správať aj niektorí policajti. Keby v ten deň len prešli okolo opitého mladého muža, ktorý vystrájal pred nákupným centrom a ignorovali by ho, vyhli by sa následným problémom. Stačilo len, aby ignorovali žiadosť o pomoc slušných ľudí. Ja ale nechcem, aby sme sa o našu bezpečnosť starali policajti, ktorí majú ruky zviazané tým, že nechcú byť po každej “facke” neprispôsobivému občanovi lynčovaní médiami a pseudoodborníkmi na kriminalitu. Iste, reakcia to bola prehnaná,” hovorí otvorene lekár.

 

Reakcia polície

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík uviedol, že  vníma citlivo zverejnené zábery, aj oprávnenosť vyjadrení verejnosti na sociálnych sieťach. Zároveň je podľa neho na mieste potrebné povedať, že incident má širšie súvislosti.

“Veci nikdy nie sú len čierno-biele. Pracovníci OD Tesco sa viac krát sťažovali a žiadali o vyriešenie situácie, keďže v okolí sa zdržiavajú bezdomovci, robia veľký neporiadok a ľudia sa sťažujú a vyjadrujú obavy. Policajné hliadky v týchto miestach preto vykonávajú častejšie kontrolu. Incidentu predchádzalo nahlásenie krádeže alkoholu bezdomovcom,“ uvádza v stanovisku Kovařík.

Reklama

Priznáva, že podľa informácií, ktoré má k dispozícii sa zásah policajta skutočne javí ako neprimeraný. Všetko teraz bude predmetom vyšetrovania Úradu inšpekčnej služby MV SR.

K prípadu sa na sociálnej sieti vyjadrilo aj Krajské riaditeľstvo PZ v Trenčíne. „Policajt 37-ročného muža upozornil na to, aby si po sebe odpratal neporiadok a niekoľkokrát ho vyzval, aby z miesta odišiel. Vzhľadom na to, že výzvy policajta muž neuposlúchol, chcel ho policajt z miesta vyviesť,“ uviedla krajská polícia.

Muž podľa nich reagoval agresívne a kládol aktívny odpor, policajt preto použil donucovacie prostriedky. Počas zákroku sa muž podľa polície vyjadril, že si policajta nájde, že vie, kde býva on aj jeho rodina. Muž bol v minulosti viackrát odsúdený a opakovane riešený políciou za spáchanie priestupkov.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali