Režisér William Friedkin varoval: Svet je na pokraji vyhladenia

Režisér William Friedkin varoval: Svet je na pokraji vyhladenia

Benátky 29. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

“Amerika nemôže byť policajtom sveta. Nesmie. Nik nesmie..”

Ostrieľaný americký režisér William Friedkin, ktorý režíroval filmy ako Vyháňač diabla či Francúzska spojka, dnes na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach vyzval na svetový mier v čase, keď hrozí zahraničná vojenská intervencia v Sýrii. Režisér, ktorý dnes oslavuje svoje 78. narodeniny, prevezme večer slávnostne Zlatého leva za celoživotné dielo.

Reklama
William Friedkin (vľavo)

Tesne predtým dnes vyhlásil: “V mojej mysli niet pochybností, že svet je dnes na pokraji vyhladenia…Amerika sa vyhráža Sýrii, Irán Izraelu, Rusko všetkým ostatným. Každý sa vyhráža každému,” citovala ho agentúra DPA.

“Amerika nemôže byť policajtom sveta. Nesmie. Nik nesmie…Keď vidím našu vládu, ako sa vyhráža inej krajine alebo ju provokuje, hanbím sa.”

Reklama

Na temperamentnej tlačovej konferencii Friedkin tiež povedal, že moderné americké televízne seriály sú lepšie ako hollywoodske filmy, vzdal hold velikánom ako boli Alfred Hitchcock, Orson Welles, Federico Fellini, Michelangelo Antonioni a Henri-Georges Clouzot a vyzval mladých filmárov, aby boli odvážni.

“Ak ste na filmovej škole, okamžite ju opustite,” odporúčal. “…Choďte von, vezmite si malú kameru, urobte si svoj film, doma si ho zostrihajte, zaveste ho na webovú stránku a urobte si to sami. Nerobte si starosti s kritikou. Umožnite publiku vidieť vašu prácu.”

 

Festival sa skončí slávnostných udeľovaním cien 7. septembra

Publikom dnes videlo prvé dva z 20 filmov, ktoré sa v hlavnej súťaži uchádzajú o Zlatého leva. Surrealistický debut talianskej divadelnej režisérky Emmy Dante – Via Castellana Bandiera – a snímku Tracks režiséra Johna Currana, skutočný príbeh zo života o žene v podaní Mii Wasikowskej, ktorá sólo prešla pešo austrálskou pustatinou. Obom filmom trieskali kritici, ale je nepravdepodobné, že by mali šancu získať najvyššie ocenenie festivalu, napísala agentúra DPA.

Reklama

Večer premietnu ešte tretí film z hlavnej súťaže, The Police Officer’s Wife (Die Frau des Polizisten) nemeckého režiséra Philipa Gröninga. Ide o trojhodinovú drámu na tému domáceho násilia, plnú násilností.

Ďalšie filmy boli premietnuté mimo súťaž, medzi nimi sj Summer 82: When Zappa Came to Sicily. Je to dokumentárny film o historickej návšteve amerického rockera na Sicílii.

Popoludní dorazil do Benátok herec Nicholas Cage a v najbližších dňoch očakávajú na červenom koberci aj Scarlett Johanssonovú či Zaca Effrona.

Festival sa skončí slávnostných udeľovaním cien 7. septembra.

zf

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali