Mestské noviny sú často propagandou starostov, ukázal projekt Hlásne trúby

Mestské noviny sú často propagandou starostov, ukázal projekt Hlásne trúby

Bratislava 9. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Podľa TIS by bolo dobré zvýšiť tlak verejnosti na kvalitu mestských novín a možné sú aj legislatívne zmeny

Na snímke koordinátor projektu Hlásne trúby 2018 Michal Piško (vpravo) a riaditeľ Transparency international Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš

Mestské noviny sú často skôr propagandou v prospech úradujúcich starostov ako profesionálnou novinárskou prácou. Tvrdí to riaditeľ Transparency international Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš na základe výsledkov v poradí druhého hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávnosti mestských novín, ktoré uskutočnila TIS pod názvom Hlásne trúby 2018 v 100 najväčších mestách Slovenska, kde žije polovica obyvateľstva. „Do veľkej miery sú tieto periodiká zneužívané na propagáciu úradujúcich starostov. To je celkom veľký problém, pretože aby boli voľby férové, tak tí kandidáti by mali mať rovnaké podmienky. Pokiaľ niekto, kto je práve pri moci, vydáva za verejné peniaze propagačné materiály, ktoré do veľkej miery informujú o tom, čo sa v samospráve deje, tak volebná súťaž nemôže byť férová,“ povedal na dnešnej tlačovej besede k výsledkom projektu Hlásne trúby 2018 Gabriel Šípoš. Tlačová beseda sa konala mesiac pred voľbami budúcich vedení miest a obcí na Slovensku.

Reklama

Hodnotenie radničných periodík v 100 mestách sa zameralo na ich päť vydaní od júlového čísla dozadu, čo napríklad v prípade mesačníkov znamenalo čísla od marca do júla. Väčší časový rámec z časových dôvodov a pre množstvo výtlačkov podľa TIS nebol reálne možný. Z 86 novín zaradených do hodnotenia, viac ako polovica – 47 neponúka čitateľom žiaden kritický názor na rozhodnutia a plány radnice, na mestskú politiku, alebo na tento účel vyhradili menej ako percento zo svojho obsahu venovaného samosprávnym témam. Veľká časť úradujúcich primátorov a starostov je tak pred novembrovými obecnými voľbami vo výhode.

Najlepšie v tohtoročnom hodnotení, so skóre takmer 74 percent skončili v hodnotení celkovej prínosnosti noviny bratislavskej mestskej časti Ružinov – Ružinovské Echo. Na opačnom konci indexu prínosnosti radničných novín skončili noviny mesta Veľký Meder Veľkomederský hlásnik so skóre necelých 20 percent. V tomto prípade to však nie je spôsobené výraznou propagandou súčasného vedenia mesta, no noviny majú vo všetkých hodnotených ukazovateľoch podpriemerné výsledky, konštatoval jeden z koordinátorov projektu Michal Piško. V hodnotení popri propagácii súčasného vedenia samosprávy sledovali aj to, či noviny kritizujú opozíciu, spôsob, akým informujú o komunálnej politike, to, či sú články o politike podpísané alebo anonymné a či prinášajú aj opačné názory.

Reklama

Viaceré radničné noviny, ktoré síce skončili vyššie ako Veľkomederský hlásnik, však majú oveľa výraznejšie problémy s propagáciou až propagandou súčasného vedenia mesta, upozornil Piško. Výraznú propagandu zaznamenalo hodnotenie TIS napríklad v prípade Nitry. Súčasného primátora, ktorý opäť kandiduje na šéfa mesta Jozefa Dvonča, zmienili dva mestské tituly v 10 hodnotených vydaniach spolu 175-krát. Lepšie ako Nitra skončila Banská Bystrica či mesto Humenné, no obe mestá majú tiež výrazné medzery vo vyváženom informovaní o politike samosprávy. Iba v jedinom hodnotenom titule, v Ružomberskom hlase dostal bezplatný priestor protikandidát primátora. Konkrétne lekár Karol Javorka v poslednom júnovom čísle ohlásil, že chce vrátiť zdravie mestu, ktoré teraz vedie Igor Čombor. Pozitívnym príkladom je krajské mesto Prešov, ktorého Prešovský magazín sa dostal z chvosta rebríčka za rok 2016 (73. miesto z 83 miest) až na 2. priečku. Ak pred dvoma rokmi Prešovský magazín nadmerne propagoval primátorku Andreu Turčanovú, v piatich číslach ju zmienil 121-krát, tak v aktuálnom hodnotení mala primátorka 59 zmienok.

Z výsledkov hodnotenia, užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávnosti radničných novín podľa TIS vyplýva, že na vydávanie svojich periodík plánujú samosprávy v tomto roku dať spolu necelé dva milióny eur, teda v priemere 25 tisíc na jednu samosprávu. V skutočnosti je to však oveľa viac, keďže mnohé mestá do výdavkov na svoje noviny nezapočítavajú personálne náklady.

Na to, aby boli radničné noviny kvalitnejšie a objektívnejšie, by podľa TIS bolo dobré zvýšiť tlak verejnosti a možné sú aj legislatívne zmeny. Obyvatelia mesta by mali žiadať, aby za peniaze, ktoré mestá na svoje noviny dávajú, dostávali kvalitné, pravdivé a neskreslené informácie. Druhou možnosťou je zmena zákona, napríklad po vzore susedného Česka, kde sa nedávno zmenil tlačový zákon a v ňom sa zakotvilo, že aj lokálne médiá financované z rozpočtov samospráv sú verejnoprávne médiá a majú z toho plynúce povinnosti. U nás mestské noviny takýto štatút nemajú, dodal na tlačovej besede koordinátor projektu Hlásne trúby 2018 Ľuboš Kostelanský.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali