Mesto Prešov vyplatí obyvateľom domov z okolia vybuchnutej bytovky viac ako 115-tisíc eur

Mesto Prešov vyplatí obyvateľom domov z okolia vybuchnutej bytovky viac ako 115-tisíc eur

Prešov 29. júla 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Viktor Zamborský )

 

Mesto Prešov vyplatí finančné odškodnenie obyvateľom bytových domov na Mukačevskej ulici, ktorí utrpeli škody v súvislosti s tragickým výbuchom plynu na Mukačevskej 7. Prostredníctvom správcov bytových domov v okolí už neexistujúcej bytovky na tento účel rozdelí v desiatich bytových domoch viac ako 115-tisíc eur, pričom výška príspevku na jeden byt je 540 eur. Dotáciu schválili na svojom dnešnom rokovaní prešovskí mestskí poslanci

Ilustračné foto

Pomoc sa netýka obyvateľov už neexistujúceho bytového domu ani najviac zasiahnutého bytového domu na Mukačevskej 9, ktorým už poskytli príspevky z výťažku z verejnej zbierky mesta Prešov. Vlastníkom bytov v bytovom dome číslo 7 bol darovaný aj výťažok zo zbierky Nadácie TV JOJ, ktorá od ľudí získala vyše 800-tisíc eur. Tragickou udalosťou však boli zasiahnuté aj ďalšie bytové domy nachádzajúce sa v blízkosti bytového domu na Mukačevskej 7. „To, že chceme odškodňovať aj obyvateľov ďalších bytov, ktorí boli dotknutí a museli opustiť svoje príbytky v čase výbuchu až do obdobia, kým sa nezačala asanovať bytovka na Mukačevskej 7, sme hovorili od začiatku. Najprv sme ale naozaj riešili rodiny, ktoré prišli o strechu nad hlavou a prišli o všetko, vrátane oblečenia, šperkov či domáceho vybavenia. To sme zvládli a tieto rodiny sú vyriešené, preto sme chceli v druhej etape riešiť všetkých dotknutých, ktorí mali pocit krivdy, že aj oni boli poškodení, nemohli byť doma a mali vybité okná. Napriek tomu, že poisťovňa vo väčšine prípadov uhradila škody, mali sme pocit, že túto morálnu ujmu treba odškodniť a rozhodli sme sa z dostupných zdrojov, vrátane niektorých príspevkov miest a obcí, ktoré nám poskytli pomoc a dali dokopy sumu, pri ktorej vychádza na jeden byt pomoc vo výške 540 eur,“ vysvetlila pre agentúru SITA primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Reklama

Mesto celkovo vyčlenilo na tento účel 115 020 eur. Ako dodala Turčanová, tieto prostriedky budú formou dotácie rozdelené pre právnické osoby vykonávajúce správu jednotlivých bytových domov. Správca následne rozdelí tieto zdroje vlastníkom bytov. Financie prerozdelia pre vlastníkov všetkých bytových jednotiek na Mukačevskej 3, 5, 11, 13, 15, 17 a tých vlastníkov bytov v domoch na Mukačevskej 19, 21, 23 a 25, v ktorých bola spôsobená škoda. Pri tomto určovaní sa vychádza z podkladov doručených správcom.

Pre obyvateľov výbuchom plynu zničeného bytového domu na Mukačevskej ulici sa na verejnom účte mesta Prešov vyzbieralo celkovo 5 117 269,51 eura. Do zbierky prispelo 77 322 darcov zo Slovenska aj zahraničia. Už počas trvania zbierky mesto Prešov začalo vyplácať jednorazové príspevky na preklenutie zložitej životnej situácie a príspevky na bývanie pre obyvateľov Mukačevskej ulice 7 a 9, na čo vyčlenilo celkovo 710-tisíc eur. Zostávajúcu čiastku na účte vo výške 4 407 269,51 eura mesto prerozdelilo medzi majiteľov 47 bytov z Mukačevskej 7. Podľa zásad sa suma rozdelila v pomere k metrom štvorcovým bytovej plochy, o ktorú vlastníci prišli.

Reklama

K tragickému výbuchu plynu na Mukačevskej 7 prišlo 6. decembra 2019. Pri nešťastí prišlo o život osem ľudí. Mesto v súvislosti s udalosťami vyhlásilo na svojom území mimoriadnu situáciu, ktorá trvala do 18. februára. Dvanásťposchodovú bytovku kompletne zbúrali a odstránili. V súvislosti s výbuchom je obvinených päť osôb z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu. Stíhaní sú na slobode.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali