Mestá Prešov, Košice a Trenčín sa na obedy zadarmo pripravili. Prečo robia nesociálni starostovia či primátori obštrukcie?

Mestá Prešov, Košice a Trenčín sa na obedy zadarmo pripravili. Prečo robia nesociálni starostovia či primátori obštrukcie?

Košice 17. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR – Erika Ďurčová)

 

Jeden z hlavných predstaviteľov Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher opatrenie takzvaných “Obedov zadarmo” už viackrát verejne podporil, keďže to považuje za výborný nápad. “Obedy zadarmo, alebo lepšie povedané, obedy pre rodičov bezplatne sú výborným opatrením s pozitívnymi efektami. Ak však chceme pre toto opatrenie vytvoriť stabilnú cestu, musíme mať najprv vôľu. Niektorí ju majú, iní len kritizujú. Mestá Prešov, Košice či Trenčín to zvládli

Ilustračné foto

Melicher upozornil, že v ostatných obciach a mestách, ktoré neriadia starostovia, ktorí kandidovali za stranu Smer alebo s jeho podporou, teda zástupcovia koalície, či starostovia a primátori, ktorí zmýšľajú skutočne sociálne, je zavádzanie obedov zadarmo veľkým problémom.

Reklama

“Tieto obce si vymysleli rôzne bizarné poplatky, či režijné náklady, ktoré nechávajú platiť rodičov. Často ide o poplatky v rozmedzí niekoľkých centov až po sumu 30€ mesačne. Týmto chcú nesociálni starostovia ukázať, že obedy zadarmo nie sú zadarmo,” upozornil.

Melicher tiež vysvetlil, že štát prepláca školám náklady na stravu, teda suroviny a školy, respektíve ich zriaďovatelia, majú už zo zákona povinnosť zabezpečiť kapacitu a materiálne vybavenie jedálni tak, aby sa mohlo stravovať 100% žiakov. Takže, ak zriaďovatelia poukazujú na to, že nemajú kam umiestniť deti, ukazujú podľa Melichera len svoje vlastné nedostatky a nepripravenosť.

Reklama

“Tak si to teda zhrňme. Štát ponúkol obciam možnosť, že odbremení rodičov od poplatkov za suroviny, z ktorých sa varí jedlo. Tento príspevok predstavuje sumu 1,20€ a možno sa zvýši. Ostatné už mali mať obce a mestá dávno splnené. Opatrenie obedov zadarmo funguje aj v niektorých škandinávskych štátoch. Je to opatrenie, ktoré má silný sociálny, solidárny, nutričný a rovnostársky rozmer, ktorý je pre deti veľmi dôležitý,” vysvetľuje.

Podobne to v prípade obedov zadarmo vidí aj štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš, ktorý podotkol, že najviac problémov so zavádzaním obedov zadarmo majú práve “nesociálni” starostovia, pričom sa odvolávajú na to, že im chýba materiálne vybavenie, alebo nedostačujú kapacity jedální. Melicher zároveň v tejto súvislosti dodáva, že na druhej strane žiadny z nich nepožiadal o príspevok na nákup hrncov alebo rozšírenie jedální, keď bolo v ich regióne výjazdové zasadnutie vlády.

“Zavedenie obedov zadarmo by nemal byť pre obce žiadny problém. Sociálni starostovia to zvládajú bez problémov. Prečo teda robia ostatní nesociálni starostovia obštrukcie? Je to kvôli tomu, že to berú ako opozičný boj proti vláde alebo Smeru? A ak áno, je to voči deťom a ich rodičom, ktorým chce vláda pomôcť, spravodlivé?,” pýta sa v závere Igor Melicher.

 

Košice, Prešov i Trenčín

Reklama

O stanovisko v súvislosti s uvedením  obedov zadarmo do praxe sme požiadali mesto Prešov – primátorka Andrea Turčanová (KDH), Košice – primátor Jaroslav Poláček (kandidoval s podporou SaS, KDH,SMK, NOVA, OKS) i Trenčín – primátor Richard Rybníček (kandidoval ako nezávislý). Komunikačným oddeleniam sme položili dve otázky. Ozrejmili nám, v čom vnímali najväčšie problémy a zároveň, čo považujú za prínos opatrenia, ktoré má finančne odbremeniť rodičov.

 

Ako Vaše mesto zvládlo zavedenie obedov zadarmo do praxe? V čom vnímate najväčšie problémy?

“Mesto Košice spolu so školami sa na zavedenie obedov do praxe pripravovalo veľmi zodpovedne, a preto zatiaľ neevidujeme žiadne vážnejšie problémy. V  niektorých jedálňach sme doplnili počty miest pri stoloch a všetko, čo k tomu patrí,” uviedla Linda Šnajdárová z referátu styku s verejnosťou a médiami.

“Do modernizácie našich školských jedální sme tento rok investovali takmer 400 000 eur, okrem rekonštrukcií a opráv išli finančné prostriedky z rozpočtu mesta aj na nahradenie starých gastrozariadení novými. Takisto skoro do každej jedálne boli dokúpené konvektomaty a iné zariadenia, ktoré nám pomôžu zvládnuť a uspokojiť zvýšené počty stravníkov,” dodala.

Reklama

Školám mesto podľa jej slov takisto poskytlo finančné prostriedky aj na zabezpečenie elektronických systémov, pomocou ktorých vedúce školských jedální majú možnosť odkontrolovať prítomnosť žiakov v škole.

“Veríme, že aj naši rodičia budú pristupovať zodpovedne k odhlasovaniu a prihlasovaniu svojich detí, kde by mohol vzniknúť problém s následným vymáhaním plnej výšky stravných poplatkov za neodhlásený obed, nakoľko si niektoré deti zabúdajú čipy, ktorými potvrdzujú, že si prihlásený obed aj odobrali,” upozornila Šnajdárová.

“Obedy zadarmo priniesli mestu Košice aj zvýšené náklady na mzdy novoprijatých zamestnancov, ktorých sme prijali na prípravu jedál do školských jedální. Niektoré školské jedálne doteraz kvôli využitiu kapacít varili a poskytovali obedy aj iným subjektom, resp. stravníkom z mimoškolského prostredia,” vysvetlila a dodala:

“Keďže deti sú pre nás prioritou, kvôli zabezpečeniu väčšieho množstva obedov pre našich žiakov sme museli odstúpiť od niektorých zmlúv so súkromnými firmami, prípadne individuálnymi stravníkmi, ktorým boli poskytované obedy za vyššie nedotované ceny. Z tohto dôvodu očakávame pokles príjmov v niektorých školských jedálňach, ktoré doteraz varili jedlo aj iným subjektom, no teraz to už z kapacitných príčin nestíhajú.”

Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek pre náš portál vysvetlil, že “správnosť postupu pri aplikácii dotácie na stravovanie na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov nám potvrdil aj štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Branislav Ondruš.”

“Pri aplikovaní Zákona o dotáciách na stravovanie na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, bolo veľmi náročné najmä nastavenie pravidiel a ich zavedenie v praxi. Najťažšie je pre nás odkontrolovať dodržiavanie podmienky na priznanie dotácie. Nárok na dotáciu na stravovanie totiž majú iba tí žiaci, ktorí splnia zákonom stanovené podmienky (zúčastniť sa v daný deň na vyučovaní a odobrať si obed). My to musíme zdokumentovať a v prípade, že dieťa podmienky nesplní, rodičia zaplatia plnú cenu za obed. V opačnom prípade by išlo o neoprávnené nakladanie s prostriedkami zo štátneho rozpočtu,” dodal.

V neposlednom rade muselo mesto Prešov podľa jeho slov vyčleniť vo svojom rozpočte extra balík peňazí na materiálno-technické zabezpečenie jedální. Školám v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta na tento účel poskytli spolu 170 tisíc eur.

“Ďalšie komplikácie môžu nastať v druhej polovici septembra. Dotácia na stravovanie totiž automaticky spôsobuje vyšší záujem o obedy v školských jedálňach a s tým je úzko spojená aj potreba doplnenia personálu v zariadeniach školského stravovania. K tomuto kroku však môžeme pristúpiť až po 16.9. 2019, kedy budeme poznať presný počet prihlásených stravníkov,” upresnil na záver Tomek.

 

Čo je podľa Vás prínosom pri obedoch zadarmo?

Reklama

“Asi najväčším je to, že žiaci majú denne teplé hlavné jedlo, ktoré jeq zodpovedajúce zásadám správnej výživy,” vysvetlila Šnajdárová.

Podľa slov Tomeka “všetky pozitíva, ktoré nám prinesie aplikácia Zákona o dotáciách na stravovanie, budeme môcť objektívne zhodnotiť až s odstupom času. Nateraz vidíme prínos v tom, že po zavedení nových pravidiel, ktoré vyplývajú z predmetného zákona, sa v školských jedálňach minimalizoval počet neodobratých obedov, s čím úzko súvisí aj úbytok kuchynského odpadu. Od nového školského roka nám v každej jedálni spravidla zostáva menej ako 2 až 3 neodobraté porcie jedla na deň.”

 

Mesto Trenčín vyčlenilo 130 000 eur

Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín, nám ozrejmila finančné prostriedky, ktoré mesto vyčlenilo na zavedenie obedov do praxe. “Na tento účel Mesto Trenčín vyčlenilo zo svojho rozpočtu 130 000 eur,” uviedla a upresnila sumy vyčlenené na jednotlivé položky:

Reklama

“Z toho bolo na technické vybavenie kuchýň použitých 58 700 eur. Dofinancovanie miezd a odvodov pre nových kuchárov na obdobie 9 – 11/2019 predstavuje 9 316,-€. Náklady spojené s obedmi zadarmo – financované z vlastných zdrojov škôl predstavujú 15 481,- € + 19 tisíc eur = dotácia od mesta. Náklady spojené s odpadom potravín predstavujú 3 286,- €.”

“Základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Trenčín museli od 1.9.2019 prijať 7 nových kuchárov. Počet žiakov – stravníkov, ktorí budú od 1.9.2019 čerpať dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom detí je 3827, teda oproti minulému školskému roku sa zvýšil o 322.

Režijné náklady na žiaka podľa jej slov predstavujú 8 eur/mesiac, poplatok platia rodičia.

Gabriela Smreková

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali