Merkelová možno vyhrá svoje štvrté voľby – bez jediného tvítu

Merkelová možno vyhrá svoje štvrté voľby – bez jediného tvítu

Berlín 22. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Michael Probst)

 

Angela Merkelová bude zrejme poslednou “netvítujúcou” nemeckou kancelárkou, konštatuje dnes agentúra DPA pred nedeľňajšími voľbami, v ktorých má politička veľkú šancu zvíťaziť už štvrtý raz po sebe.

Na snímke Angela Merkelová

Pokým väčšina aktérov na nemeckej politickej scéne si s obľubou ráta, koľko má na sociálnej sieti sledovateľov, Merkelová je poslednou líderkou zo skupiny priemyselne najrozvinutejších krajín G7, ktorá ešte nemá účet na Twitteri.

Reklama

Niektorí to pokladajú za čudné. Merkelová by totiž bola s prehľadom najpopulárnejšou nemeckou političkou na tejto sociálnej sieti, vyplýva z výskumu agentúry YouGov z roku 2016. Namiesto toho ju reprezentuje jej hovorca Steffen Seibert (@RegSprecher).

Jeho účet sa teší priemernému počtu 830.000 sledovateľov, čo ho radí niekde medzi britskú premiérku Theresu Mayovú (380.000) a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (1,9 milióna). Seibertove tvíty väčšinou ponúkajú zábery a citáty z tlačových konferencií a občas aj oficiálnu reakciu na významné svetové udalosti. Avšak účet stále pôsobí len ako účet hovorcu – veď ním aj je.

Reklama

Na rozdiel od jasne osobných účtov iných svetových lídrov má z toho Seibertovho málokto dojem, že ide o slová, ktoré vyťukala sama Merkelová.

“Je to premárnená príležitosť,” hovorí John H. Parmalee, autor štúdie Politika a twitterová revolúcia, ktorá sa zaoberá ďalekosiahlym vplyvom Twitteru na politické voľby po celom svete. “Samotní lídri sú v lepšej pozícii, keď sú na Twitteri,” tvrdí Parmalee. “Výskumy ukazujú, že politické tvíty môžu mať taký vplyv na politické názory sledovateľov ako ich priatelia a rodina.”

Práve preto bolo viac ako 90 percent svetových demokratických lídrov nejakou formou prítomných na Twitteri od roku 2015, vyplýva z údajov konzultačnej spoločnosti Digital Daya.

Napriek tomu je Nemecko jedným z iba troch členov NATO a troch členov skupiny G20 bez tvítujúceho štátnika – a to v čase vrcholiaceho volebného obdobia.

Tak prečo sa vlastne Merkelová na ten Twitter neprihlási? Aj keď často hovorí o potrebe “digitálneho pokroku” v Nemecku, sama sa veľmi nezblížila s novými technológiami. Vyslúžila si dokonca posmech, keď ešte v roku 2013 označovala internet za “novú oblasť”.

Reklama

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa medzitým nechal na oficiálnom prezidentskom portréte vyfotiť nie s jedným, ale rovno s dvoma smartfónmi.

Kancelárka síce nedávno pripustila, že často premýšľa, či sa na Twitter predsa len neprihlási, ale došla k záveru, že by to bolo príliš namáhavé. “Twitter si vyžaduje ustavičnú pozornosť. Neustále by som musela sledovať, čo sa deje, a pravidelne prispievať,” uviedla tento týždeň pre mediálnu skupinu RND.

Aj keď by mala problémy so sledovaním účtu, mohla by sa obrátiť na osemčlenný tím, ktorý už zverejňuje fotky a citáty pre takmer tri milióny sledovateľov na Facebooku a Instagrame. Nesie to však so sebou aj isté riziko, ako sa ukázalo nedávno, keď sa na Merkelovej oficiálnom instagramovom účte zjavila fotografia veľmi mužsky vyzerajúcej ruky držiacej pred úradom kancelárky kornútok so zmrzlinou. “Prečo sú jej ruky také chlpaté?” napísal jeden z jej zmätených sledovateľov.

Merkelová je tiež známa svojimi opatrnými vyjadreniami. Keby bola na Twitteri, bolo by pre ňu oveľa ťažšie zostať dlhší čas strategicky ticho. Jej hlavný rival vo voľbách – sociálny demokrat Martin Schulz – pravidelne na Twitteri kritizuje svojich oponentov a snaží sa vyprovokovať od kancelárky nejakú reakciu.

“Merkelová odmieta kvótu pre elektrické autá, ale sama nemá žiadny návrh. Budúcnosť mobility nemôžeme formovať politickým zamietnutím!” znie typický Schulzov tvít. V prieskumoch možno zaostáva, ale v Nemecku je na tejto sociálnej sieti najpopulárnejší.

Reklama

Merkelovú možno straší aj predstava, že by na Twitteri musela odpovedať na tvíty amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten rád zaťahuje politikov a celebrity do tvítových súbojov a doteraz nemohol priamo adresovať kancelárke žiadny zo svojich komentárov o nemeckom obchodnom deficite, imigrácii alebo príspevkoch do NATO.

Twitter môže byť rozhodujúcim volebným bojiskom v USA, ale v Nemecku doteraz nezabránil Merkelovej v stabilnej vedúcej pozícii v prieskumoch. Nech už sú akékoľvek dôvody, prečo sa tejto sociálnej sieti vyhýba, vládna hovorkyňa ubezpečila agentúru DPA, že kancelárka nemá stále “žiadne plány” zriadiť si v dohľadnom čase účet.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali