Medzinárodná konferencia o verejnom obstarávaní CKO: Štát by mal obstarávať najvýhodnejšie, nie najlacnejšie

Medzinárodná konferencia o verejnom obstarávaní CKO: Štát by mal obstarávať najvýhodnejšie, nie najlacnejšie

Bratislava, 29. apríla 2017 (HSP/Foto: ÚPV SR)

 

„Najlacnejšia ponuka nemusí byť najvýhodnejšia ani najlepšia, podstatná je  kvalita“ zhodli sa experti na Medzinárodnej konferencii o verejnom obstarávaní  „MEAT* KRITÉRIÁ VS. NAJNIŽŠIA CENA“.

Túto konferenciu zorganizoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho v spolupráci s Európskou komisiou. Prezentované skúsenosti a príklady dobrej praxe z EÚ umožnia aj na Slovensku aktívne využívať kvalitatívne kritériá na vyhodnotenie ponúk vo verejnom obstarávaní.

Reklama
Na snímke účastníci konferencie

„Neteší ma, že na Slovensku čelíme fetišu najnižšej ceny. Neteší ma, že práve kvôli tomuto fetišu sme svedkami stavania stavieb, ktoré niekedy aj spadnú, že sme svedkami dodania technológií, ktoré buď nefungujú, alebo nezodpovedajú tomu najmodernejšiemu, čo na trhu je, že sme svedkami dodania diela, ktoré niekedy technicky a technologicky nevydrží v sto percentnej kvalite ani počas záručnej lehoty. Myslím si, že sa musíme vrátiť k tomu, že okrem ceny potrebujeme aj kvalitu, potrebujeme primeranú technológiu a pri stavbách častokrát aj nejaké zaujímavé architektonické riešenia, aby táto krajina nebola len krajinou uniformovaných budov a kontajnerovej výstavby,“ zdôraznil Peter Pellegrini vo svojom úvodnom video príhovore. „Táto iniciatíva vychádza z usmernenia Európskej komisie. Ukázalo sa, že deväť z desiatich  projektov u nás bolo vybraných na základe najnižšej ceny, pričom v Nórsku je to len jeden z desiatich“, dodal.

Vedúci úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (UPVII) Patrik Krauspe potvrdil mimoriadny záujem ÚPVII o organizovanie medzinárodných podujatí takéhoto druhu a vôľu získavať čo najviac praktických podnetov. Vysoko ocenil, že sa podarilo na Slovensko „prilákať špičkových expertov, ktorých cenné skúsenosti sú zdrojom napredovania pri zlepšovaní vnútorných procesov verejného obstarávania v organizáciách verejného sektora.“

Reklama

V rámci svojho úvodného vystúpenia, predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie Zita Táborská  priblížila aj dôvody obmedzeného využívania iných kritérií ako najnižšej ceny pri výbere ekonomicky najvýhodnejších ponúk. „Ide najmä o nedostatočné plánovanie, slabú zainteresovanosť odborníkov, obavu z nesprávne nastavených kritérií a vyústenie procesu do zrušenia súťaže a v neposlednom rade aj obava z negatívnej medializácie v prípade, ak nie je vybraná najlacnejšia ponuka“ , uviedla.

Zástupkyňa generálneho riaditeľa, Generálne riaditeľstvo pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP Európskej komisie (EK) Irmfried Schwimann a Erich Unterwurzacher, riaditeľ na Generálnom riaditeľstve pre regionálnu a mestskú politiku EK zdôraznili, že verejné obstarávanie je jedným z hlavných nástrojov, ktoré určujú ako sú na Slovensku investované finančné prostriedky z eurofondov. „Zárukou správneho využitia týchto peňazí je okrem vhodného naprogramovania aj efektívne verejné obstarávanie, ktoré je súčasne veľmi dôležité pre budovanie vnútorného trhu.“ Obaja predstavitelia EK ocenili príležitosť, ktorú ponúkla dnešná konferencia na zlepšovanie využívania legislatívnych možností v tejto oblasti a následne dosiahnutie lepších výsledkov vďaka spoločnej snahe.

Jednotlivé panely konferencie boli venované témam dôležitosti používania MEAT kritérií, ale aj podrobným príkladom kedy a ako môžu byť použité. Prizvaní zahraniční a domáci experti reprezentujúci verejný ako aj súkromný sektor spoločne prediskutovali  možnosti ako nastaviť správne kritériá na vyhodnotenie ponúk vo verejnom obstarávaní. Záverečný blok konferencie sa zameral na špecifickú tému  možnosti používania priameho rokovacieho konania („Lock In“ problém v IT sektore).

Konferencia v takomto meradle bola na Slovensku realizovaná prvýkrát a predstavuje začiatok diskusie, ktorej cieľom je zefektívniť procesy vo verejnom obstarávaní, verejné obstarávanie zamerať viac na kvalitu ako na cenu a zlepšiť povedomie odbornej verejnosti o tejto téme.

„Táto konferencia je súčasťou reformného úsilia Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a sekcie Centrálny koordinačný orgán, ktoré vyvíjame od počiatku vzniku úradu. Už teraz môžeme povedať, že Slovensko splnilo legislatívno-technickú podmienku (tzv. ex ante kondicionalitu) stanovenú Európskou komisiou v oblasti verejného obstarávania, aby sme vôbec mohli čerpať eurofondy,“ dodala Denisa Žiláková, generálna riaditeľka sekcie Centrálny koordinačný orgán.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali