Mečiar v relácii TA3 na margo amnestií: “Ja sa nebojím, ale ide tu o hlavu premiéra Fica”

Mečiar v relácii TA3 na margo amnestií: “Ja sa nebojím, ale ide tu o hlavu premiéra Fica”

Bratislava 8. marca (HSP/Teraz/Foto: screenshot youtube)

 

Včerajšia relácia na TA3 s podpredsedom Národnej rady SR a predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom a bývalým premiérom Vladimírom Mečiarom pravdepodobne lámala rekordy sledovanosti. V relácii diskutovali aj o tzv. Mečiarových amnestiách, pre ktorých zrušenie chce Bugár presviedčať svojich koaličných partnerov. “Stačí len desať hlasov a bude deväťdesiat.” Mečiar, naopak, počas celej relácie trval na tom, že jeho amnestie sú nezrušiteľné, inak by sme si sami podkopávali našu Ústavu

Mečiar trvá na nezrušiteľnosti amnestií, ktoré udelil v roku 1998 a týkajú sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS a s prípadom mala súvisieť aj smrť Róberta Remiáša.

Reklama
Na snímke Vladimír Mečiar

Mečiar na margo toho povedal: “Ústavný súd povedal, že sú nezrušiteľné. Parlament nemá kompetencie zrušiť ich”, uviedol, pričom dodal, že celý prípad by skončil na európskom súde. Na otázku moderátora Bielika, že kto vlastne by sa odvolal proti takémuto rozhodnutiu, Mečiar s istotou povedal: “Ja to nemusím byť. Sú tu ľudia, ktorým záleží na právnom statuse tohto štátu.

“Bugár s Mečiarom nesúhlasil a tvrdil, že amnestie sa dajú zrušiť, čo podľa neho naháňa Mečiarovi strach: “Bránite sa, lebo sa aj máte čoho báť”, na čo Mečiar zareagoval slovami, že politici dnes hrajú o hlavu premiéra Roberta Fica a nie o jeho. “Ja sa nebojím, mne sa nič nestane”. Bugár na to zdôraznil, že “tu sa nehrá o hlavu pána Fica”, ale že ide predovšetkým o to, aby sa to dostalo do histórie a aby sa o tom mohli mladí ľudia učiť. Bugár si totiž myslí, že opätovné vyšetrovanie preukáže, kto konkrétne bol do únosu a možno aj do Remiášovej vraždy zapojený.

Reklama

Unášala SIS alebo nie?

Následná téma únosu prezidentovho syna vyvolala ďalšie polemiky. Mečiar trvá na tom, že s tým SIS nemala nič spoločné, ale nevylúčil, že niekto z radov SIS mohol mať o tom informácie. Zároveň povedal, že svedok únosu Oskar Fegyveres mal dostať peniaze za obvinenie SIS z únosu. Svoju osobnú angažovanosť na únose Mečiar rázne odmieta a tvrdí, že on o tom “na rozdiel od prezidenta Kováča” nevedel. Ten podľa neho vedel, kedy a kto to urobí: “Prezident vedel, čo sme my nevedeli a nekonal”.

Na snímke Béla Bugár

Bugár mu na to odpovedal: “Na vašom mieste by som sa minimálne ospravedlnil. Hovoríte klamstvá, nezmenili ste sa.” Téma sa zvrtla aj na “lakomstvo” a túžbu po peniazoch. Podľa Mečiara bývalý zosnulý prezident “ľúbil peniaze”, na čo sa ho Bugár zastal a povedal: “Ak by to tak bolo, nemuseli sme mu prispievať na liečenie. Keby ľúbil peniaze, tak by nemal problém, ako ani vy teraz nemáte problém”. Bugár si je istý, že na únose sa podieľala SIS a argumentoval to tým, že je to podľa neho všetko “zadokumentované v spise”: “Toto sa nedá vymyslieť, nedá sa vymyslieť telefónne číslo, ktorým Lexa ako riaditeľ SIS telefonoval. Prečo nepoviete, že by už bolo načase amnestie zrušiť, a nech sa vyšetruje, keď sa nemáte čoho báť?”. Mečiar podľa Bugára amnestoval až 13 príslušníkov SIS, ktorí sa mali na únose podieľať, čo Mečiar odmieta.

Za smrť Remiáša žiada Bugár od Mečiara ospravedlnenie. Mečiar zasa, aby “nezneužívali tragédiu mladého človeka”

Bugár počas relácie viackrát vyzval Mečiara, aby sa ospravedlnil matke zosnulého Remiáša: “Nemyslíte si, pán Mečiar, že by bolo zadosťučinenie ospravedlniť sa?”, povedal Bugár. “Za čo?”, odvetil Mečiar. “Za to, čo sa stalo jej synovi. Bol zabitý”, odpovedal Bugár. “Ten výbuch bol narafičený”, povedal Mečiar, pričom sa odvoláva na dôkazy, ktoré vedú aj k SIS.

Reklama

“Nezneužívajte tragédiu tohto mladého človeka. Neboli to štátne orgány”, reagoval Mečiar, pričom uviedol, že Remiášova smrť bola riadne vyšetrená a páchateľ je neznámy. “Ešte povedzte, že skutok sa nestal a šľak ma trafí!”, zareagoval Bugár.

Záznam z relácie si môžete pozrieť tu:

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali