Matovič bez Hegera predstavil návrh zvyšovania platov sestier: Prosím zdravotné sestry, aby sa na to pozreli bez emócií

Matovič bez Hegera predstavil návrh zvyšovania platov sestier: Prosím zdravotné sestry, aby sa na to pozreli bez emócií

Bratislava 18. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predstavil vo štvrtok návrh zvýšenia miezd sestier v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Sestry bez praxe by podľa neho začínali s platom na úrovni priemernej mzdy. Návrh má byť predmetom verejnej diskusie. “Prosím zdravotné sestry, aby sa na to pozreli bez emócií,” uviedol Matovič

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič

Sestry bez praxe by mali mať podľa neho plat na úrovni priemernej mzdy. Koeficient minimálnej mzdy sa im má zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy. Koeficient pri sestrách so špecializáciou by sa mal zvýšiť z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy.

Reklama

Mzdy sestier sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov – koeficient by sa mal za každý odpracovaný rok zvýšiť o 0,01-násobku priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných rokov. Minimálny mzdový nárok pre sestru s 30-ročnou praxou by tak bol rovnaký ako pre sestru s 20-ročnou praxou, a to 1,2-násobku priemernej mzdy.

Matovič tiež poukázal na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta. “Na základe mzdového automatu by mala mať sestra v priemere 112 eur navyše. Na základe tejto zmeny, ak by neexistovali kolektívne zmluvy, tak by to bolo v priemere 366 eur na hlavu. Samozrejme, sestra s vyššou praxou viac, sestra s nižšou menej,” ozrejmil. Dokopy by tak sestra mohla mať budúci rok v priemere 478 eur navyše.

Reklama

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) vysvetlil, že takto môžu zvýšiť platy len v ústavných zariadeniach. “Ambulantný sektor, respektíve jeho financovanie stojí na úrovni rokovaní medzi zdravotnými poisťovňami a samotnými poskytovateľmi,” vysvetlil. Dodal, že sa budú snažiť zabezpečiť dostatok financií do sektoru, aby sa podarilo zvýšenie platov aj v tejto oblasti.

Návrhy zvyšovania miezd sú podľa Lengvarského pripravené aj pre ostatné zdravotnícke povolania. “Rátame s nimi, pozveme si ich a predstavíme im návrhy, ktoré máme,” ubezpečil. Rokovania by podľa neho mali byť otázkou najbližších týždňov, tak, aby sa so všetkými subjektmi dohodli na podmienkach do konca roka. Medzi prvými majú byť lekári, potom záchranári. Vyššie platy by tak zdravotníci podľa neho mohli mať od 1. januára 2023.

Na tlačovej besede sa mal zúčastniť aj premiér Eduard Heger. Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR tiež avizoval, že na tlačovú konferenciu príde aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Nestalo sa. Matovič predstavil opatrenia len s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Šéfka komory sestier Iveta Lazorová zhodnotila návrh vlády na zvyšovanie miezd ako sklamanie. „Avizované 700 eurové navýšenie platov sa nekoná.“

 

Reklama

SKSaPA: Neboli splnené požiadavky na úpravu miezd sestier a pôrodných asistentiek

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vyjadruje sklamanie nad návrhom úpravy platov sestier a pôrodných asistentiek, ktorú predstavil vo štvrtok minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO). TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie SKSaPA Lukáš Kober.

“Ak je toto výsledok rokovaní za zatvorenými dverami a avizované skokovité zvýšenie miezd, nemôžeme vyjadriť spokojnosť s prezentovaným zvýšením hrubej mzdy sestry a pôrodnej asistentky,” vyplýva z reakcie SKSaPA s tým, že očakávali akceptovanie ich návrhov na úpravu základných platov, avšak nestalo sa tak. Pripomenuli, že vláda SR nenaplnila ani vlastné programové vyhlásenie, v ktorom hovorí o zvýšení miezd sestier a pôrodných asistentiek na minimálne 110 percent priemerného zárobku v národnom hospodárstve.

Cieľom návrhu SKSaPA, o ktorom rokovali s ministrom zdravotníctva doteraz, bolo stabilizovať sestry v systéme a prilákať nových ľudí – absolventov. Návrh obsahoval dva prvky, a to základnú mzdu, ktorá by sa mala zvýšiť o 40 percent, čo je 440-eurové zvýšenie. Zároveň obsahoval návrh i nový prvok, a to príplatky za odpracované roky praxe.

“Bohužiaľ, základná mzda sa podľa návrhu Matoviča zvýši iba o 11 percent, čo je zhruba 126 eur, čo nepovažujeme za kompenzačné ani motivačné. Navrhovaný nárast základnej mzdy je teda veľmi nízky a nie je konkurencieschopný k okolitým krajinám,” uvádza sa v stanovisku. Podľa SKSaPA by to pomohlo pomôcť zastabilizovať sestry s praxou, avšak nie prilákať absolventov.

Reklama

Na návrhu vnímajú pozitívne príplatky za odpracované roky – maximálne do výšky 20 percent, čo môže podľa SKSaPA zvýšiť mzdu o 226 až 253 eur, avšak iba u sestier služobne starších. Pripomenuli, že počas tlačovej konferencie neboli spomenuté ďalšie dve kategórie sestier a pôrodných asistentiek, a to sestry s certifikátom a sestry s magisterským vzdelaním a špecializáciou.

“Treba upozorniť, že avizované zvýšenie miezd sa bude týkať iba jednej tretiny sestier a pôrodných asistentiek, ktoré pracujú v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Netýka sa teda ďalších 14.000 sestier v ambulanciách, agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti, školských zariadeniach či zariadeniach sociálnych služieb, ktoré sú platené na základe zákona o výkone práce vo verejnom záujme alebo Zákonníka práce či dohôd so zamestnávateľom,” píše sa v stanovisku. Ako tvrdí SKSaPA, preto na rokovaniach navrhovali, aby boli zdravotníci odmeňovaní spoločným a osobitným zákonom, kde by boli zadefinované podmienky odmeňovania bez ohľadu na to, kde a u akého zamestnávateľa pracujú.

SKSaPA dodala, že sa bude pýtať sestier a pôrodných asistentiek, či s návrhom vlády SR súhlasia alebo nesúhlasia a ako svoj nesúhlas plánujú prejavovať verejne.

Minister financií predstavil vo štvrtok návrh zvýšenia miezd sestier v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Sestry bez praxe by podľa neho začínali s platom na úrovni priemernej mzdy. Návrh má byť predmetom verejnej diskusie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali