Matovič: My nelustrujeme, kto je slušný a kto menej slušný, ale ĽSNS a komunistov na oslavy Novembra nepustíme

Matovič: My nelustrujeme, kto je slušný a kto menej slušný, ale ĽSNS a komunistov na oslavy Novembra nepustíme

Bratislava 25. júla 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič zarezervoval priestor na Námestí SNP v Bratislave už pol roka dopredu, aby tam mohli prebehnúť oslavy 30. výročia „Nežnej revolúcie“ podľa jeho predstáv. Nebol by to však on, keby s tým nebola spojená aj jeho typicky nedopečená špekulácia

Na snímke Igor Matovič

Niektorí ľudia si myslia, akí sú prefíkaní, ale niekedy tým, že sú jeden logický krok pozadu, sú ich rafinované konštrukcie komické.

Reklama

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič usporiadal v utorok tlačovku, na ktorej oznámil, prečo zarezervoval pol roka pred termínom priestor na Námestí SNP. Vraj preto, aby to neurobili extrémisti a nezneužili to okrúhle výročie na šírenie nenávisti. Píšeme o tom TU.

„Slušná“ mašinéria sa do Matoviča pustila, pretože si vraj zarezervoval Námestie SNP „pre seba“, pričom on to takto robí už niekoľko rokov. Je vcelku zábavné sledovať prekáračky medzi Matovičom a „slušnými“, ktorí už stratili akékoľvek zábrany a rozhodli sa ho roztrhať, aby mohli chňapnúť po moci celkom sami, bez účasti neriadenej strely, akou je šéf OĽaNO.

Reklama

K voľbám je to ešte takmer trištvrte roka a už tu máme vzájomné obviňovanie z podlých klamstiev a neférových ťahov, ohovárania… človek sa až čuduje, ako je to možné. Veď táto skvelá slniečková opozícia sľubuje, že bude vzorne spolupracovať, nebude sa hádať, odstráni neprávosti, korupciu a možno aj slnečné erupcie budú menšie. Ale nie o tom je tento článok.

Igor Matovič povedal na utorkovej tlačovej konferencii: „Nežná revolúcia aj Námestie SNP patrí všetkým ľuďom. Aj toto výročie patrí všetkým ľuďom. A mňa len mrzí, že tu je organizácia, ktorá si uzurpuje právo rozhodovať o tom, kto je slušný, a kto už je menej slušný – kto ešte patrí medzi ,našich ľudí‘ a kto už nie je náš.“

Matoviča sa dotklo, že ho „slušní“ vyzývajú, aby im prenechal námestie, lebo len oni sú tí praví dediči pravdy a lásky. Ohradzuje sa, že veď on neurobil nič také, čo by znamenalo, že je menej slušný ako tí, čo majú na „slušnosť“ pečiatku.

„Námestie patrí všetkým, revolúcia patrí všetkým, bez ohľadu na to, či volili Smer, či volili SNS, či volili naše hnutie alebo iné opozičné hnutia a strany, Preto platí naša ponuka pre Slušné Slovensko, ale tak isto aj pre ostatné demokratické parlamentné politické strany: pozývame vás, poďte a urobíme spolu peknú oslavu Nežnej revolúcie,“ uviedol. „My nechceme lustrovať ľudí, jediné v čom chceme lustrovať ľudí je to, že či si November vážia a či ho tu chcú oslavovať spoločne s ostatnými ľuďmi, a to môžu byť aj voliči Smeru, aj voliči SNS, aj voliči Mostu-Híd.“

Na otázku, koho by na námestí nechcel, či by to mali byť komunisti a fašisti, uviedol: „Komunisti, fašisti na toto námestie podľa mňa nepatria, nech si zoberú nejaké iné termíny.“

Reklama

Naopak, na otázku, či už sa vie, kto by sa mal zúčastniť, odpovedal: „Hovorili sme s niektorými ľuďmi, naozaj chceme, aby to bolo otvorené, chceme aj ľudí, s ktorými sme politicky na opačnej strane. Je to možno paradoxné, keď bojovník proti Smeru hovorí, že aj Smeru ten priestor ponúkneme, ale voliči Smeru tu takisto boli na námestiach, či v Bratislave alebo inde. Alebo teraz si povieme, že to dáme do rúk ľuďom zo Slušného Slovenska a oni budú pečiatkovať ľudí a budú im písať čísla na ruky, kto je podľa nich dostatočne slušný a kto nie?“

„Jednoducho každý demokrat, každý kto to cíti demokraticky, a kto si váži November ´89, od nás dostane priestor na tomto námestí. Ja viem, že sa to slušnoľuďom zo Slušného Slovenska bude ťažko počúvať, že sem na námestie pozveme, aby tu mohli vystúpiť aj ľudia zo Smeru, SNS alebo Mostu-Híd, alebo možno zástupcovia členskej základne z týchto strán, ale jednoducho, November patrí všetkým a nemali by sme lustrovať,“ dištancoval sa od politickej diskriminácie Matovič.

A poukázal na to, že on je iný ako tí neslušní „slušniaci“, ktorí by na pódium nepustili priaznivcov vládnej koalície: „Teraz sa blížia voľby a zrazu je Matovič zlý, lebo do Matoviča a do OĽaNO si treba buchnúť, lebo silou-mocou treba pretlačiť PS a Kiskovu stranu Za ľudí, lebo to sú tí noví dobrí spasitelia. Mne to pripadá naozaj trápne a neslušné. Lebo ak takto má vyzerať slušnosť, že budeme lustrovať ľudí, či je niekto dostatočne slušný na to, aby mohol vystúpiť na pódiu, a niekto už nie je dostatočne slušný, lebo si jednoducho dovolil voliť Smer, tak podľa mňa to takto nie je správne.“

Na kritiku „slušných“, že prvý si zarezervoval termíny na námestí, povedal, že naopak, to oni trestuhodne zaspali: „Možno keby sme dva dni meškali, tak dnes by sme si tu možno hrýzli nechty, že ako to bude vyzerať, keď si tu fašisti s komunistami budú robiť spoločnú oslavu Novembra ´89.“

Toľko vyjadrenia Igora Matoviča z tlačovky. Zhrňme si to: lustrovať ľudí, kto je dostatočne slušný a kto nie, to je podľa neho trápne a neslušné, November patrí všetkým, lebo všetci boli na námestiach, ale fašistov a komunistov nepustíme.

Reklama

Teda odlišovať napríklad priaznivca Smeru od priaznivca KDH je nepekné lustrovanie, avšak označiť niekoho za priaznivca fašistickej strany (ozaj, poznáte nejakú, ktorú u nás súd uznal za fašistickú, alebo ktorá sa sama za takú vyhlasuje?) a odlišovať ho, dajme tomu, od priaznivca Progresívneho Slovenska, to už podľa pána Matoviča lustrovaním nie je. Tu pekne vidíme, ako vyzerá demokracia v praxi skutočného demokrata.

Podľa pána Matoviča November patrí všetkým, lebo voliči všetkých strán boli na námestiach, ale nepatrí voličom fašistov a komunistov. Ti voliči asi podľa neho na námestiach neboli: fašisti spolu s komunistami boli vtedy zrejme niekde spolu zalezení v konšpiračnom brlohu a možno už spoločne plánovali, že založia Hlavné správy, Infovojnu a Zem a vek.

A dozaista fašisti s komunistami plánovali na tohtoročný november na Námestí SNP spoločnú oslavu, tak ako to otvorene vyhlásil pán Matovič. Lebo presne to fašisti a komunisti spolu zvyknú robiť: oslavovať vznik demokracie spoločne (časom sa možno spoja do jednej strany a dajú si názov trebárs totalitári, nedemokrati, prípadne Regresívne Slovensko).

Čo to počujem? Že v Novembri boli aj statoční komunisti tiež na námestiach, pretože pôvodne sa vtedy štrngalo za niečo podobné, ako chcel Dubček v roku 1968, teda za socializmus s ľudskou tvárou? A že dnešní komunisti, to sú zväčša ľudia, ktorí do dnešnej Komunistickej strany vstúpili až dávno po revolúcii a nemajú nič spoločné s jej starými hriechmi? A že voliči „fašistických“ strán, ak také na Slovensku sú, sa od komunistickej ideológie odnepamäti striktne dištancovali a boli na námestiach tiež? Lenže za takéto názory by vás pán Matovič asi nepochválil. Možno by vás dokonca označil za fašistu či komunistu.

Jedna vec je istá: Matovič si zarezervoval, Matovič má. Matovič bude rozhodovať, kto na pódium môže a kto nie. Matovič povie, kto je fašista a kto komunista, a ten k mikrofónu nepôjde. Také sú pravidlá hry a to treba rešpektovať. Ale nebude to lustrovanie. Kdežeby. To on predsa veľmi dobre vie rozlíšiť, veď je demokrat. A keby nie on, má vo svojom tábore originál demokrata par excellence, priamo z námestia: Jána Budaja. A ten o lustrovaní voľačo vie. Takže na oslavu Novembra sa môžeme už teraz tešiť, je v dobrých rukách.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali