Martvoň: Robert Fico sa správa ako Klement Gottwald, strana Smer-SD sa pretransformovala do gottwaldovskej štruktúry

Martvoň: Robert Fico sa správa ako Klement Gottwald, strana Smer-SD sa pretransformovala do gottwaldovskej štruktúry

Slovensko 28. septembra 2017 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Anton Martvoň je bývalým členom strany, ktorá má aktuálne vo všetkých prieskumoch najvyšší počet percent. Bol poslancom Národnej rady SR v rokoch 2012 až 2016. Pri posledných parlamentných voľbách sa však na kandidátku Smeru nedostal. Podľa jeho slov bolo dôvodom nariadenie oligarchov.

Dnes otvorene hovorí o svojom pohľade na fungovanie vládnej strany Smer. Pre Hlavné správy ozrejmil, prečo mnohí opúšťajú stranu, kto platí členské poplatky za fiktívnych členov i to, do akých subjektov odchádzajú bývalí členovia Smeru.

Reklama
Na snímke bývalý poslanec Národnej rady SR Anton Martvoň

 

Prečo podľa vás členovia strany opúšťajú stranu Smer-SD?

Reklama

Som toho názoru, že odchádzajú práve kvôli nezáujmu o nich zo strany predsedu Roberta Fica, kvôli kauzám jeho VIP klubu oligarchov a kvôli odklonu Smer-u od pôvodného poslania strany Smer, ktorým bola sociálna a ľavicovo orientovaná proslovenská politika, ktorej cieľom je hájiť národné záujmy Slovákov v Európe.

Myslím si, že členovia Smeru to vidia, že určité osoby si spravili zo strany Smer svoju firmičku, ktorá je pre nich jediným zdrojom príjmu, kedže nevedia vyprodukovať nič iné okrem nezmyselných produktov a služieb pre štát, ktoré sú samozrejme predražené a nakoniec ich dodá niekto 5. v poradí. Asi si viete predstaviť, že o kom rozprávam. Ide o akože kvázi podnikateľov – oligarchov v pozadí Smeru, ktorých mená sa často skloňujú v mediách. Som toho názoru, že ich vplyv na premiéra tejto krajiny je až taký, že táto skupina ľudí dokáže meniť rozhodnutia Roberta Fica bez širšej diskusie a dokážu ovplyvniť, že kto bude na kandidátke Smeru a kto nie. Dokonca, podla toho, čo som kedysi v Smere počul, tak majú premiéra i jednotlivých ministrov na telefóne, čo dokazuje aj to, že Fico svoj telefón z ruky nikdy nepustí…

 

Odchádzajú dlhoroční členovia alebo skôr mladí ľudia?

Som toho názoru, že odchádzajú všetci bez rozdielu, mladí, starí, pôvodní i dlhoroční funkcionári aj už zaniknutých subjektov, ktorí do Smer-u prišli z politicky príbuzných subjektov zlúčením s nimi. Odchádzajú rádoví členovia aj predsedovia a podpredsedovia rôznych orgánov strany a klubov strany, či iní funkcionári. Niektorí dokonca museli odísť, alebo boli vylúčení, pretože si ich najvyššie vedenie neželalo v Smere, nakoľko si dovolili na okresných snemoch či na užších stretnutiach kritizovať smerovanie strany a žiadali napĺňanie jej sociálneho poslania.

Reklama

Myslím si, že zostávajú už len tí, ktorých je ešte možné ako tak “zaviazať si” funkciami v štáte alebo zamestnaním vo verejnej správe. Už nájdete naozaj málo ľudí, ktorí chcú pre Smer robiť z presvedčenia a z nadšenia pre sociálnu politiku Smeru. Podľa môjho názoru sa členovia strany Smer začínajú za svoje členstvo vo veľkom hanbiť, mnohí sa ani v miestnej krčme už nemôžu ukázať, lebo by im bežní ľudia povedali svoje, nechodia už ani na smerácke akcie, o čom svedčí nízka účasť na nich a keď niečo organizuje Smer v Bratislave alebo v Nitre, tak musia členov strany dokonca zvážať na autobusoch z celého Slovenska, aby tam mali aspoň niekoho ako naposledy na slávnostiach na Devíne.

Členovia strany s tým ale nedokážu nič urobiť, pretože strana sa pretransformovala do gottwaldovskej štruktúry, kde úzky VIP klub arogancie rozhoduje o všetkom do posledného detailu, pomaly nič nie je predmetom vnútrostraníckej diskusie a odbornej už vôbec. Preto aj problémoví ministri zostali i s kauzami na svojich miestach i keď ich už všetci majú plné zuby. Taktiež problém je i Ficove jadro EÚ, ktoré väčšina členov strany Smer vôbec nechce, keďže Slovákom skôr vezme, než prinesie a viacerí z nich sa boja tiež nárastu príchodu migrantov do SR.

 

Pre niekoľkými dňami ste uviedli, že v strane Smer-SD sú tzv. čierne duše. Kto platí členské poplatky za uvedených ľudí? Aký je podľa vás hlavný cieľ konania tých, ktorí tieto poplatky uhrádzajú?

Podla toho, čo som počul a videl, tak to buď platia priamo krajskí predsedovia, ako napr. v Bratislavskom kraji to robí podla môjho názoru Martin Glváč, ale aj okresní predsedovia, ktorí to podľa môjho názoru dostávajú pokynom od krajských predsedov, ako sa to napríklad deje v Prešovskom alebo v Žilinskom kraji. Ale to je len môj osobný názor.

Reklama

Hlavný cieľ tohto konania je podla môjho názoru, že im ide len o čísla, aby navonok Smer vyzeral ako vnútorne veľká a stabilná strana, aby sa Fico mohol verejne chváliť, že má 15.000 členov a povedať, že keď odíde zo Smeru pár desiatok ľudí ako v Nitre, či v Žiline, tak že to je iba kvapka v mori členskej základne a sú to ľudia bez vplyvu.

No, myslím si, že v skutočnosti ich v Smere nič iné nezaujíma iba to veľké štatistické číslo a to im stačí, podobne ako komunistom, ktorých tiež iba zaujímalo, že či ste v Komunistickej strane, no váš názor im bol ukradnutý! A ak ste sa ho rozhodli predsa len prejaviť a bol nebodaj kriticky, tak pán Boh vám pomáhaj, a presne to takto dnes robí podľa môjho názoru aj Robert Fico, ktorý sa správa ako Klement Gottwald.

 

V ktorých krajoch je podľa vás najviac takýchto fiktívnych členstiev?

Som toho názoru, že najviac fiktívnych členstiev je v Bratislavskom, v Prešovskom, v Trnavskom, či v Žilinskom kraji. Napríklad ja osobne som darovával peniaze ešte ako poslanec NR SR okresnej organizácii Smeru v Dolnom Kubíne, aby si to vnútorne nejak poriešili s neplatiacimi členmi a mali na akcie… Neskôr to už bolo pýtané odo mňa ako členské, ktoré som dobrovoľne platil na účet krajskej organizácie v Žiline. (Dôkaz: pozrite si výročne správy Smeru, kde som bol párkrát uvedený ako darca, než som tie peniaze začal platiť ako členský príspevok strane). V Banskobystrickom kraji na počet členov podľa môjho názoru absolútne kašlú a je im jedno, že koľko ich tam majú. A najviac stabilných členov, ktorí chodia ešte ako tak na akcie, je v Trenčianskom a v Košickom kraji…


Do akej strany odchádzajú členovia Smeru?

Viacerí členovia podľa môjho názoru odišli k Sme rodina (v názve skrýva slovo Sme-r), či sa vrátili k SNS, ale mnohí však nešli k žiadnej politickej strane, lebo majú toho už asi plné zuby, keďže alternatíva neexistuje, ale je potrebná viac ako soľ. Aj to je dôvod, že prečo som odišiel. Na ľavicovej strane spektra sa musí totiž niečo udiať, niečo, čo dá ľavicovo orientovanému voličovi nádej, že o jeho záujmy sa bude niekto znovu zaujímať a nebude len štatistické číslo, či len papierový hlas vhodený do urny, ktorý dovolí Ficovmu VIP klubu Výbohov, Baštrnákov a Širokých ďalej bačovať v SR a prerozdeľovať “bonusy” v daňových rajoch.

Ľavicový volič chce opäť získať reprezentanta, predstaviteľa, ktorý bude robiť pre túto krajinu a pre ľudí tak, aby to ľudia pocítili pozitívne, nie len rozprávať, že aká sme fantastická ekonomika a ľudia sa popritom iba mlčky prizerajú tomu, ako im cena masla vyletí na nemeckú úroveň a dane im potichu poza ich chrbát rastú a pribúdajú, pričom reálna mzda sa v podstate pohla vzhľadom na tieto fakty iba nepatrne.

Strana Smer už nemá podľa môjho názoru so sociálnou politikou, okrem názvu, spoločné skoro nič. Zvyšovanie dôchodkov v roku 2016 o 1,90 eura bolo toho dôkazom. Peniaze daňových poplatníkov rozdávava vláda skôr cudzím investorom, pričom nevie zabezpečiť ani to, aby dotované pracovné miesto skutočne obsadil slovenský občan ergo daňový poplatník. O tom, že si mnohí ľudia myslia, že z tejto štátnej pomoci ešte aj odtekajú provízie, tak asi ani rozprávať nemusím.

Keď sa pozriete na domáce podnikateľské prostredie, ktoré Ficov Smer dostal do agónie cez daňový systém a cez likvidačné pravidlá, ktoré, samozrejme, neplatia pre zahraničných investorov (viď nájdená čierna práca v Land Roveri v Nitre), tak sa začína vynárať otázka, či to nie je cieľ, aby si túto krajinu už niekto konečne kúpil ako vo výpredaji za pár šupiek a za nejakú trafiku v Bruseli pod záštitou tzv. jadra EÚ.

Reklama

Preto, som toho názoru, že tá potrebná sociálna a ľavicová alternatíva v SR ešte len príde a ja rozhodne budem pri tom…

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali