Opoziční politici Faktor a Novotný majú na zdravotníctvo kritický názor

Opoziční politici Faktor a Novotný majú na zdravotníctvo kritický názor

Bratislava 30. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Smer-SD štyri roky vládnutia v zdravotníctve podľa experta KDH pre zdravotníctvo Mariana Faktora premrhal. Podľa Viliama Novotného úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa nezlepšila

Na snímke expert KDH pre oblasť zdravotníctva Marian Faktor
Na snímke expert KDH pre oblasť zdravotníctva Marian Faktor

“Jednofarebná vláda svoju politickú silu vôbec nevyužila na potrebné zmeny v zdravotníctve – na posilnenie postavenia pacienta. Nedokázala ani len pokračovať v rozbehnutých zmenách z obdobia vlády Ivety Radičovej. Boj s korupciou nenadviazal na našu snahu. Naopak, kauzy, ako boli pochybné zmluvy, CT, či predražená strava od luxemburských schránok, Smer reálne neriešil, len zahmlieval a hral do stratena,” skonštatoval.

Reklama

Napriek tomu, kritizoval ďalej, že Smer mal možnosť, neprijal ani opatrenia, na ktorých je široká zhoda ako eHealth, spravodlivé financovanie nemocníc cez DRG a výstavba novej nemocnice. Všetko sa odložilo za horizont volieb. Podľa neho Smer-SD zmeškal tiež príležitosť posilniť práva a postavenie pacienta definovaním nároku na zdravotnú starostlivosť. Situáciu mal, naopak, zhoršiť, zákazom poplatkov, ktorý v praxi nefunguje a spôsobil chaos.

“Z rečí o boji so zadlžovaním nemocníc napokon nebolo nič. Nemocnice sa zadlžovali veselo ďalej a dlh sa potom, čo vláda Ivety Radičovej nemocnice oddlžila, opäť blíži k 500 miliónom eur,” poukázal Faktor. Upozornil, že jednou z kľúčových vecí nového ministra bude preto pripraviť funkčný plán na zastavenie zadlžovania. “A bude musieť mať veľmi dobrý plán, pretože musí presvedčiť vládu, že ide naozaj o posledné oddlženie,” podotkol.

Reklama

Príkladom premrhanej príležitosti má byť elektronizácia zdravotníctva, ktorá by systému ušetrila desiatky miliónov eur. “Nezavedenie e-healthu do praxe je zlyhaním ministerstva zdravotníctva. Sám som podobný systém v súkromnom sektore zavádzal a zvládli sme to za rok a necelé tri milióny eur. Ten štátny stál už 50 miliónov eur a každý rok nás stojí ďalších desať miliónov eur. Jeho bodkou mal byť nákup duplicitných kartičiek poistenca za 20 miliónov eur,” povedal Faktor.

Úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa podľa jeho slov zlepšuje iba individuálne. “Sú prípady, keď nemocnice, lekári a iní poskytovatelia sa snažia a úroveň držia, alebo aj zlepšujú. Ale je to nie vďaka, ale napriek celkovému smerovaniu slovenského zdravotníctva,” poznamenal. Myslí si však, že všeobecne sa úroveň zdravotnej starostlivosti za posledné roky výrazne zhoršila, čo má potvrdzovať aj aktuálny rebríček EHCI – hodnotenie zdravotných systémov z pohľadu pacienta.

“Z neho vyplýva, že úroveň zdravotnej starostlivosti od roku 2012, teda prakticky celé toto volebné obdobie, klesá. Kým vtedy sme boli hodnotení podobne ako susedná Česká republika, dnes sú oni na 13. mieste a my na 24. mieste. Takže kritika Smeru na adresu opozície, ale aj tretích strán, ako je cirkev, že ide o politikárčenie, je klamanie ľudí na Slovensku. Subjektívne skúsenosti pacientov, zdravotníkov, ale aj nezávislé hodnotenia sú toho dôkazom,” zhodnotil.

Pozitívne vníma, že vláda aspoň zaviedla do praxe prerozdeľovací mechanizmus medzi poisťovňami, ktorý bol pripravený za Radičovej vlády. “Istý náznak snahy je aj prijatie stratégie rozvoja slovenského zdravotníctva. Problém je, že k nej vláda už neprijala konkrétne opatrenia na jej naplnenie. Určite dobrou správou je aj to, že sa pokračovalo v referencovaní cien liekov, na druhej strane sa mu nepodarilo zabezpečiť dostupnosť liekov pre slovenského pacienta. Treba povedať, že posun vpred je aj rezidenčný program pre praktických lekárov. A hoci celkovo obnova nemocníc bola opäť nezvládnutá, v Bratislave pribudla aspoň nová nemocnica sv. Michala,” zhrnul Faktor.

 

Reklama

Viliam Novotný: Úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa nezlepšila

Najhoršou správou pre zdravotníctvo je, že sa za posledné štyri roky vládnutia kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) nezlepšila úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Myslí si to člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný.

“Je ťažko povedať, či sa kvalita zdravotnej starostlivosti zvýšila, alebo znížila, keďže sa nemeria a neobjektivizuje. Pacienti však veľmi citlivo vnímajú pokles úrovne služieb, poplatky, čakanie, prístup zdravotníkov, vybavenie nemocníc, a tu sa stav zhoršuje,” skonštatoval. Pôsobenie Smeru-SD v zdravotníctve hodnotí ako roky premárnených príležitostí.

“Nedokázali dotlačiť DRG či eHealth do cieľa, vyvolali poplatkový chaos v ambulanciách, dlh štátnych nemocníc sa vyšplhal na 420 miliónov eur a aj tender na novú bratislavskú nemocnicu úplne zbabrali. Rezort prerástlo organizované rozkrádanie verejných zdrojov, kde sa len pozriete. Počnúc CT, cez stravovanie a upratovanie, až po „tety Anky“. Minister Viliam Čislák (nominant Smer-SD) mal viacero príležitostí začať naozaj riadiť slovenské zdravotníctvo, urobiť v ňom poriadok a riešiť jeho problémy. Ale ich nevyužil. Napriek sľubom neprijal protikorupčné opatrenia, nezačal riešiť otázku reexportu liekov,” zhodnotil Novotný.

Pozitívne vníma “sebareflexiu” ministerstva, ktoré ustúpilo od projektu integrovaných zdravotných centier. “A napríklad prerozdeľovanie peňazí medzi poisťovňami podľa chorobnosti a predpisovaných liekov (PCG), ktorý pripravila ešte vláda Ivety Radičovej či spustenie rezidenčného programu pre všeobecných lekárov, boli zmysluplné kroky,” poznamenal.

Reklama

Naopak, vláda podľa neho dlhodobo podcenila problematiku odmeňovania zdravotníkov. “Od rozhodnutia Ústavného súdu v lete 2012 o pozastavení účinnosti zákona o odmeňovaní sestier ministerstvo zdravotníctva len analyzovalo. A keď na jeseň minulého roka prišli s riešením pre zdravotníkov, nesplnili požiadavky sestier a nemali ho ani kryté. Minister sa potom natoľko vyhýbal stretnutiam so zdravotnými sestrami, až si ich nakoniec popudil proti sebe a podávajú hromadné výpovede,” poukázal Novotný.

Novotný dlhodobo kritizuje tiež projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Tento týždeň sa pre tender na PPP projekt nemocnice obrátil so žiadosťou o kontrolu na Úrad pre verejné obstarávanie a ministerstvo financií. Tvrdí, že v rámci projektu sa len míňajú peniaze, ale k novej nemocnici nepovedie. Predpovedá, že nová nemocnica sa nezrealizuje vôbec, alebo sa zrealizuje zle. Riešenie vidí v zrušení súťaže a po diskusii vypísaní novej.

Negatívne hodnotní aj plán zaviesť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu, ktorý sa napokon neuskutočnil. “Bol to nezmysel, od začiatku do konca. Slúžil hlavne na odpútavanie pozornosti od reálnych problémov zdravotníctva. Jedna poisťovňa viac zdravia neprinesie. Štúdie Inštitútu finančnej politiky MF SR to nakoniec jasne dokázali. Paradoxne najväčším úspechom tohto projektu bolo, že sa nezrealizoval. Vláda pochopila, že jedna zdravotná poisťovňa je nezmysel, ktorý nanajvýš nedokážu ani právne čisto zrealizovať,” zhrnul.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali