“Maléry slameného Eda”. Eštok: Podvody s DPH siahajú až k odvolanému premiérovi Hegerovi

“Maléry slameného Eda”. Eštok: Podvody s DPH siahajú až k odvolanému premiérovi Hegerovi

Bratislava 25. januára 2023 (HSP/Aktuality.sk/Facebook/Foto: Screenshot)

 

Portál Aktuality.sk prišiel so zistením, že kľúčovou spoločnosťou pri karuselových podvodoch s drahými kovmi, pri ktorých bola podľa európskej prokuratúry spáchaná celková škoda vo viacerých krajinách vo výške takmer 53 miliónov eur je spoločnosť AA Gold Company aj dubajská materská spoločnosť Golden Sun Jewerly. Téme sa venuje aj poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas – SD)

Na snímke Matúš Šutaj Eštok (Hlas – SD). Zdroj: Screenshot

Podozriví páchali organizovaný systém karuselových podvodov s DPH pri obchodoch s drahými kovmi. Aktuality zanalyzovali viaceré podozrivé prípady.

Reklama

K únikom DPH a karuselovým podvodom malo podľa európskych vyšetrovateľov dochádzať v období od apríla 2018 do júna 2020. V podvodoch je namočené bratislavské zlatníctvo AA Gold Company, ktoré platinové mince údajne nakupovala od hamburskej mincovne Emporium Gmbh.

Aktuality zanalyzovali a zrekonštruovali viaceré podozrivé prípady, v ktorých sa Slováci Igor O., Michal K., Andrea J. a ich firmy, ako napríklad bratislavské zlatníctvo AA Gold Company či jeho dubajská materská pobočka Golden Sun Jewellery (zrušili web), postupom času objavili. Po prvý raz vystupujú v bradatej kauze neoprávnených vratiek DPH spred takmer 14 rokov.

Reklama

Pochybné zlatníctvo AA Gold Company sa objavuje aj kauze známej podľa siete čerpacích staníc Oliva Group, ktorá patrila nominantovi vlády Igora Matoviča v štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Marekovi Kaňkovi.

Portál pripomína Kaňkovo obvinenie z júna minulého roka počas razie Voz za pokračovací zločin skrátenia dane a poistného „spáchaný závažnejším spôsobom konania – po dlhší čas a organizovanou skupinou”. Kauza súvisí s daňovými trestnými činmi okolo pohonných hmôt a s legalizáciou príjmov pochádzajúcich z trestnej činnosti – čiže s praním špinavých peňazí.

„Cieľom bolo získať finančný prospech zo skrátenia DPH prenesením daňovej povinnosti vzniknutej spoločnostiam,” píše sa k reťazcu firiem, kde figuruje aj Kaňkova spoločnosť. A akú rolu v celom prípade zohrávalo bratislavské zlatníctvo AA Gold Company? Pretekali cez neho za fiktívne obchody státisícové čiastky, ktorých účelom bolo zakrytie skutočného pôvodu peňazí a ich „vypranie”.

Matúš Šutaj Eštok vo videu na sociálnej sieti prezrádza spojitosť medzi Marekom Kaňkom a dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. „Kaňka je dlhoročný kamarát a spolupracovník Eduarda Hegera, poznajú sa z modlitebných spolkov takzvaných letničiarov a bol aj Hegerovým nominantom v štátnej spoločnosti Tipos až dokiaľ nemusel sám odstúpiť kvôli vážnym podozreniam z daňových trestných činov,“ vysvetľuje poslanec Hlasu.

Šutaj Eštok pokračuje, že v Kaňkovom prípade sa malo konať o daňový únik vo výške 335-tisíc eur cez spomínanú spoločnosť Golden Sun Jewerly. Poslanec zároveň Hegerovi položil vo videu niekoľko otázok. 1.) Angažovali ste sa v kauze Oliva? 2.) Stretli ste sa s pánom Kaľavským na ÚV SR ohľadom pána Kaňku? 3.) Vedeli ste o legalizačných Kaňkových príjmoch cez spoločnosť Golden Sun?

Reklama

„Taký demokrat aký ste vy pán Heger nemá žiaden problém na tieto tri jednoduché otázky odpovedať úprimne, čestne a pravdivo,“ odkazuje Šutaj Eštok.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali