Majme záujem o svoju psychiku, vyzývajú odborníci

Majme záujem o svoju psychiku, vyzývajú odborníci

Bratislava 1. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Tak ako sa človek stará o svoje telesné zdravie, mal by sa starať aj o duševné zdravie. Uviedla to prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková. Poukazuje na mimoriadnu dôležitosť psychohygieny pre bezproblémové fungovanie človeka

Leták celonárodnej zbierky Dni nezábudiek 2018

Človek, ktorý chce mať zdravú psychiku, by podľa Izákovej v prvom rade mal mať dostatok spánku. “Po zobudení treba naštartovať deň v pokoji. Ak pracujem a som plne zaťažený, treba si robiť pracovné prestávky,” pripomína psychiatrička. Tie by sa však nemali využívať na ďalšiu prácu, ale napríklad na krátky rozhovor. “Stačí päť minút s kolegom či s kamarátom. Treba rozprávať a rozmýšľať o niečom inom ako o práci a dovoliť psychike relaxovať,” doplnila. Po práci si tiež treba odpočinúť a dbať na zásady zdravého životného štýlu.

Reklama
Na snímke prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková

Odborníčka hovorí, že najmä pri sedavom zamestnaní, v ktorom človek namáha psychiku, je vhodné sa aspoň mimo práce viac pohybovať a tráviť čas vonku. Ten, kto pracuje fyzicky, by sa zase po práci mal venovať svojej duši. Dôležitá je zdravá rovnováha. “Treba dbať aj na zdravé stravovanie. Správnou súčasťou zdravej životosprávy určite nie sú alkoholové excesy a drogy,” doplnila Izáková. Ľudia by podľa nej nemali z posledných síl do noci pracovať, ale dopriať si aj relax. Zdôrazňuje, že život si treba spríjemniť a hľadať pozitívne emócie.

O psychickom zdraví sa v spoločnosti stále hovorí príliš málo, zhodujú sa odborníci, spolupracujúci na kampani Vyliečme nezáujem. Za tou stojí Liga za duševné zdravie v SR, ktorá aj v roku 2018 organizuje celoslovenskú zbierku na pomoc starostlivosti o duševné zdravie Dni nezábudiek. “Výber práve tohto kvetu nie je náhodný,” hovorí Vlado Slivka, creative director reklamnej agentúry MARK BBDO Bratislava, ktorá pomáha pri zbierke. Slovo Nezábudka sa totiž veľmi podobá práve na slovo Nezáujem.

Reklama
Na snímke riaditeľ Ligy za duševné zdravie Martin Knut

Psychické poruchy negatívne ovplyvňujú aj telo. Riaditeľ občianskeho združenia Liga za duševné zdravie SR Martin Knut upozorňuje, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa psychické problémy dostali pred onkologické ochorenia v rebríčku stavov, ktoré diskvalifikujú ľudí z pracovného života. Duševné poruchy sú však stále poznačené veľkou stigmou. “Ak majú ľudia problém s duševným zdravím, hanbia sa a taja to. Až dve tretiny tých, ktorí by mali dostať pomoc, sa neliečia. Nezostaňme ľahostajní k druhým a zaujímajme sa o duševné zdravie,” pripomína Knut.

Na snímke kasa pre celonárodnú zbierku Dni nezábudiek 2018

Kampaň Vyliečme nezáujem podporujú známe osobnosti, akými sú sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová, prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, moderátor Sajfa, komička Evelyn, spisovateľ a publicista Michal Hvorecký alebo speváčka Celeste Buckingham.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali