Maďari udržali na uzde majstrov sveta, gólové hody v Mníchove

Maďari udržali na uzde majstrov sveta, gólové hody v Mníchove

Budapešť/Mníchov 20. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alex Pantling, Pool via AP,Matthias Hangst/Pool Photo via AP)

 

Úradujúci majstri sveta stratili na EURO 2020 prvé body, ale po dvoch kolách sú na čele skupiny “smrti”. Francúzski futbalisti remizovali vo vybičovanej atmosfére v Budapešti pred viac ako 55.000 divákmi s domácimi Maďarmi 1:1, keď bod v druhom polčase zachránil Antoine Griezmann

Maďarsko – Francúzsko
Na snímke hráči Maďarska sa lúčia s fanúšikmi po remíze 1:1 v zápase F-skupiny ME vo futbale Maďarsko – Francúzsko

Vo večernom zápase F-skupiny padlo až šesť gólov, Nemci sa rehabilitovali za prehru s Francúzskom (0:1) a v Mníchove zdolali obhajcov trofeje Portugalčanov 4:2.

Reklama

Maďari pred plnými tribúnami Puskásovej arény potrebovali získať aspoň bod, pretože druhá prehra by znamenala koniec nádejám na postup. Francúzi pôsobili v prvom polčase laxným dojmom, ale vypracovali si dve šance. Kylian Mbappe ani Karim Benzem neuspeli. “Mali sme sa dostať do vedenia. Nie je to výsledok, aký sme čakali, ale toto je futbal. Súper dal gól z jednej šance. Vzhľadom na priebeh bod berieme,” povedal podľa agentúry AP tréner Francúzov Didier Deschamps. Domáci futbalisti otvorili skóre v nadstavenom čase prvého polčasu, keď po ľavej strane ušiel Attila Fiola, dostal sa do šestnástky a strelou k prvej žrdi otvoril skóre.

Po zmene strán hostia vyrovnali – po akcii Mbappeho sa k odrazenej lopte dostal Griezmann a zblízka bez problémov skóroval. Bol to jeho 38. reprezentačný gól, už len tri ho delia od vyrovnania sa legendárnemu Michelovi Platinimu, ktorý je na treťom mieste histórie “Les Bleus”. “Po dlhom čase sme hrali pred plným hľadiskom, je to niečo úplne iné. Na ihrisku nebolo počuť nič, ani keď sme na seba kričali. Máme radosť, že sme si mohli zahrať v takejto atmosfére,” povedal Griezmann.

Reklama

Maďari sa po zápase tešili, ako keby vyhrali, svedčí o tom reakcia brankára Petra Gulacsiho, ktorý po poslednom hvizde dvihol ruky nad hlavu a nasledovali veľké ovácie publika. “Dosiahli sme veľký výsledok, ale od zajtra bude život bežať normálne ďalej. Naši fanúšikovia sú neprekonateľní, výnimoční. Robíme všetko pre to, aby sme ich potešili,” dodal kormidelník Maďarov Marco Rossi.

Dvojnásobní majstri Európy Francúzi zakončia boje v skupine súbojom s Portugalskom. “Stále máme karty v rukách. Keď vyhráme, tak postúpime z prvého miesta. Nikto nečakal, že budeme bez problémov zdolávať jedného súpera za druhým, je to vyrovnané,” dodal Deschamps. Zápas vo veľkej horúčave nedohral kapitán Maďarov Adam Szalai, ktorému v polovoci prvého polčasu prišlo nevoľno a skončil na vyšetreniach v nemocnici. Krátko pred koncom si koleno zranil Ousmane Dembele. Oba tímy uzavrú svoje účinkovanie v základnej skupine v stredu 23. júna zápasmi o 21.00 h. Maďari nastúpia v Mníchove proti domácemu Nemecku, Francúzi sa s Portugalskom stretnú v Budapešti.

Portugalsko – Nemecko
Na snímke vpravo tréner futbalistov Nemecka Joachim Löw blahoželá zverencovi Kaiovi Havertzovi k výkonu pri striedaní v zápase základnej skupiny F ME vo futbale Portugalsko – Nemecko (2:4)

Šesť gólov, ďalší zápis Cristiana Ronalda a dva “vlastence”. V ďalšom zo šlágrov turnaja sa v Mníchove zrodilo víťazstvo Nemcov nad Portugalskom 4:2, výsledok odsunul obhajcov titulu majstrov Európy na tretie miesto. “Bol to skvelý výkon, výborný zápas. Hráči boli veľmi koncentrovaní a ukázali dobrú morálku. Víťazstvo sme si zaslúžili,” povedal tréner Nemcov Joachim Löw.

Do vedenia išli v 15. minúte Portugalčania, keď po akcii Dioga Jotu strelil svoj tretí gól na turnaji Ronaldo a spoločne s českým útočníkom Patrikom Schickom sa usadil na čele poradia kanonierov. Ronaldo strelil Nemcom prvý gól v kariére, celkovo to bol na záverečných turnajoch ME jeho dvanásty presný zásah.

Do šatní však išli spokojnejší Nemci, pretože od 35. do 39. minúty si vlastné góly strelili Ruben Dias a Raphael Guerreiro. Dva vlastné góly v jednom zápase padli prvýkrát v histórii ME. V druhom polčase pridali ďalšie zásahy Nemcov Kai Havertz a Robin Gosens. “Je to magické,” povedal Gosens po svojom deviatom zápase za Nemecko. Hostia už len skorigovali stav na 2:4, Ronaldo po štandardke akrobaticky poslal loptu pred bránku a tam zblízka skóroval pripravený Jota. “Získali sme tri body, ktoré sme nutne potrebovali. Mali sme veľmi dobré akcie, sme teraz v eufórii, ale musíme ostať nohami na zemi,” dodal Thomas Müller. Nemci si nechcú zopakovať šok z MS 2018, keď v Rusku nepostúpili zo skupiny.

Reklama

Portugalčania majú po dvoch zápasoch skóre 5:4, v zápase s Nemeckom sa nevyznamenala najmä obrana. “Je to moje zodpovednosť. Chcel som takto hrať. Vytláčali sme sa vyššie, ale Nemci sa dokázali dostať aj z ťažkých situácií. Moji hráči spravili, čo bolo v ich silách, bojovali sme až do konca, ale hrať proti Nemcom je náročné,” uzavrel tréner Portugalska Fernando Santos.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali