Macron nevylúčil ďalšie sankcie. Putin vylúčil, že budú mať nejaký vplyv

Macron nevylúčil ďalšie sankcie. Putin vylúčil, že budú mať nejaký vplyv

Paríž/Moskva 30. mája 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Francois Mori)

 

Prezidenti Ruska a Francúzska Vladimír Putin a Emmanuel Macron uskutočnili dvojstranné stretnutie vo Versaillskom paláci Veľký Trianon, ktorý bol predtým rezidenciou francúzskych kráľov.

Rozhovor, trvajúci o hodinu dlhšie, než bolo plánované, bol zakončený tlačovou konferenciou, počas ktorej obaja prezidenti hľadali spoločný plán vzájomných vzťahov.

Reklama
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo francúzsky prezident Emmanuel Macron

Emmanuel Macron vyhlásil, že považuje za možné ďalšie sankcie proti Rusku v prípade zostrovania konfliktu na Ukrajine. Podľa Putinovho názoru sankcie “žiadnym spôsobom” nepriblížia Kyjev a neuznané republiky k mieru.

 

Reklama

Obvinenia sú, dôkazy nie

Počas prípravy k návšteve ruského prezidenta sa jeho francúzsky kolega všetkými spôsobmi snažil vytvárať obraz “tvrdého politika”, ktorý sa nechystá vynechávať údery.

Svoje stretnutia s ruským prezidentom Macron oznamoval slovami “dialóg a náročnosť”. Počas predvolebnej kampane prezident Piatej republiky pripomínal možnosť “diktátu Putina” a tvrdil, že čaká nátlak, a sľuboval, že sa nechystá podriaďovať.

Bolestnú otázkou pre obe strany zostávajú dve krízy: ukrajinská a sýrska, ku ktorým sa pridávajú otázky o vzťahu k ruským médiám vo Francúzsku. Rovnako ako jeho predchodca François Hollande, Macron dodal, že sa chystá dosiahnuť mier na Donbase a “demokratické zmeny” v Sýrii.

Nový francúzsky prezident spresnil svoje predstavy iba čo sa týka chemických zbraní. Ďalší prípad ich použitia bude pre Macrona “červenou čiarou”, ktorú nesmie nikto prekročiť: vyhlásenie nie príliš diplomatické vzhľadom na to, že neboli predložené dôkazy o vykonaní chemického útoku zo strany Assada.

Reklama

Francúzsky prezident sa rozhodol priostrovať tam, kde logika spoločného vystúpenia predpokladá zaobľovanie ostrých rohov. Macron vyhlásil, že RT a Sputnik nemali prístup k jeho volebnému štábu preto, že údajne “Russia Today a Sputnik šírili nepravdivé informácie a ohováranie”, ale dôkazov o tomto “ohováraní” (rovnako ako v prípade s Asadovými chemickými zbraňami) opäť niet.

“To sú naozaj zlé maniere. Pripíjam si pohárikom krymského na to, aby novopečený francúzsky prezident prestal klamať o RT a Sputniku. Macron sa roztrhol. Lacný vaudevill o RT a Sputniku v podaní francúzskeho prezidenta, “napísala šéfredaktorka RT Simoňanová na svoj Twitter.

 

Vzájomné kroky v ústrety

“Pokúsime sa nájsť zbližujúce body”, povedal počas rokovania Vladimír Putin. Podľa Macronovho názoru výsledkom rokovaní bolo objavenie “možnosti spolupráce”.

Reklama

Zhodné stanoviská Macron aj Putin ochotne predviedli v téme boja proti terorizmu. Obaja prezidenti vyhlásili, že sú rozhodnutí bojovať proti tomuto zlu. Francúzsky prezident zdôraznil, že práve terorizmus považuje za svojho hlavného protivníka v Sýrii.

Túto tému využil vo svoj prospech Vladimír Putin, ktorý povedal, že “nie je možné na ceste boja proti terorizmu ničiť štát”. Macron priznal, že považuje “kolaps štátov” na Blízkom Východe za škodlivý, pretože to znamená “ohrozenie demokracie”.

 

Macron chce vyzerať ako “brutalista”

Útočný tón, ktorý zvolil Macron, zrejme môže sprevádzať dvojstranné vzťahy aj v budúcnosti. Mnohé svedčí o tom, že tvrdosť je vlastnosť Macrona ako politika. Ale či je to jeho skutočná vlastnosť alebo predvádzaná – to je otázka.

Vo francúzskej politickej triede sú aj takí, ktorí považujú Macrona za “hrubého” a cynického. Napríklad niekoľko dní pred stretnutím s ruským prezidentom bývalá ministerka ekológie Ségolène Royalová si posťažovala médiám, že prezident ju neupozornil vopred na to, že ju nechce zobrať do svojej vlády.

Bývalý francúzsky premiér Valls nedostal od Macrona ani právo predstavovať jeho novo vytvorenú stranu vo voľbách, a bývalá podpredsedníčka strany Republikánci podľa úniku informácií nedostala funkciu v kabinete, pretože sa pripojila k Macronovi “príliš neskoro”.

Macron sa pokúša vyzerať ako “brutalista”, zrejme aj preto, že počas volebnej kampane bol často obviňovaný z amorfnosti. To sa týka aj zahraničnej politiky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali