M. PEKNÍK: Úroveň príspevkov do súťaže Hodžov novinový článok každý rok stúpa

M. PEKNÍK: Úroveň príspevkov do súťaže Hodžov novinový článok každý rok stúpa

Bratislava 25. júna (TASR) – Úroveň príspevkov do súťaže žiakov základných škôl Hodžov novinový článok je z roka na rok vyššia a často je až prekvapujúce, na akej úrovni dokážu súťažiaci zložité témy analyzovať. Pri príležitosti dnešného odovzdávania cien víťazom šiesteho ročníka tohto podujatia to povedal riaditeľ Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) Miroslav Pekník.

Súťaž je súčasťou podujatí, ktoré prebiehajú pri príležitosti deviateho ročníka Dní Milana Hodžu, vedeckého, vzdelávacieho a kultúrneho podujatia, ktoré sa od roku 2005 každoročne uskutočňuje pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky. Zameriava sa na rozličné vekové kategórie a skupiny obyvateľstva Slovenska i rôzne typy aktivít a podujatí.

Porota súťaže Hodžov novinový článok, na ktorej čele stál literát Drahoslav Machala, ocenila 28 prác zo 114. Členom poroty bol aj nestor slovenskej literatúry, autor románu Tisícročná včela Peter Jaroš.

Víťazom tohoročnej súťaže sa stal Andrej Žember z Nitry, pred Martinou Podžubanovou (Michalovce) a Natáliou Rybnikárovou (Senica). Ocenené práce budú publikované v zborníku.

Reklama

"Som ten šťastný človek, ktorý písal na tému Milan Hodža diplomovku. Hodža sa nesmierne zaslúžil o to, že Slováci sú dnes sebavedomý a suverénny národ," poznamenal Machala. Zároveň apeloval na učiteľov, aby viedli žiakov k láske k vlasti. "V Európe je to celkom prirodzené." zdôraznil.

Aktuálny rok bola súťaž orientovaná na tému Ako médiá formujú človeka. "Ako súťažiaci ste prestali byť pasívnymi prijímateľmi médií, ale dokázali ste sa k nim postaviť kriticky. Tento rok som sa tejto súťaže zúčastnila po prvýkrát, ale už sa teším na budúci ročník, ktorý sa bude konať počas jubilejného, desiateho ročníka Dní Milana Hodžu," povedala riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková.

Reklama

Riaditeľka Základnej školy Milana Hodžu v Bratislave, ktorá sa na organizácii podujatia podieľala, Etela Hessová, upozornila na to, že slobodné médiá po roku 1989 neprinášajú len korektné a kvalitné informácie, ale často sa ženú za senzáciami. "Niektoré médiá sa vo väčšej či menšej miere podieľajú na rozklade morálnych hodnôt, na ktorých by mal byť postavený základ spoločnosti," povedala s tým, že bulvár často prekrýva seriózne spravodajstvo. "Ako sa v tom majú vyznať deti?," opýtala sa.

Riaditeľ Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied Miroslav Pekník otvoril dnešné podujatie menom organizačného výboru Dní Milana Hodžu. "Súťažiaci ukázali, čo znamená dobre spolupracovať so svojimi učiteľmi, ktorí ich pri práci navigovali," poznamenal Pekník. Dodal, že práce boli napísané na prekvapujúco vysokej úrovni. "Hodžov novinový článok sa každým rokom zlepšuje," komentoval súťaž. Jej účastníci z radov žiakov základných škôl sa v ďalších rokoch často zúčastňujú obdobnej súťaže pre stredoškolákov s názvom Hodžova esej. "Bol som milo prekvapený, aké kritické myslenie mali súťažiaci. Chcem oceniť kritický duch a odstup, ktorý mladá generácia v súčasnosti má," poznamenal aj Machala.

"Môj starý otec mal celoživotný záujem o vzdelanie, školstvo a vedu," odkázal účastníkom súťaže vnuk Milana Hodžu, emeritný profesor biológie na univerzite v Seattli John Palka. Dodal, že Hodža považoval vzdelávanie za základný spôsob pozdvihnutia slovenského národa. "Gratulujem všetkým víťazom a ich rodinám a ďakujem všetkým súťažiacim," dodal.

Literárna súťaž Hodžov novinový článok je určená pre žiakov základných škôl, Hodžova esej pre študentov gymnázií a stredných škôl. Vedecká konferencia o osobnostiach slovenskej politiky v gescii Ústavu politických vied SAV a Slovenskej národnej knižnice v Martine oslovuje odbornú i laickú verejnosť. Súčasťou Dní Milana Hodžu bude aj pietna spomienka na Národnom cintoríne v Martine, stretnutie seniorov Turca, spojené s besedou o slovenských politikoch. Medzi podujatia Dní Milana Hodžu patria aj Sučianske slávnosti, spojené s odovzdaním Ceny Milana Hodžu za vedeckú činnosť a Čestnej ceny Milana Hodžu za propagáciu Milana Hodžu a Slovenska v zahraničí.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali